Моля за съвети :)

Модератор: nkolev66

Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Моля за съвети :)

Мнение от namaste »

Здравейте колеги! Много неща изчетох по форумите, но в крайна сметка нямам сериозен опит в реални условия в подводния риболов. Няколко пъти съм влизал с харпун и нито веднъж не съм виждал риба дето да си заслужава да я стреляш... Всеки път като съм без харпун само с маска и шнорхел, като почнат едни платерини, едни кеафали, абе чак в маска та ми се завират пущините...
Та така да минем към въпросите.

Имам плавници на спорасуб ето тези:

Изображение

Незнам дали това, че са с каишки е проблем... мн хора казват вземи си с цял пантоф - на мен не са ми неудобни, но са ми твърди. Харесах си ОMER STINGRAY и мисля да си ги купя живот и здраве. Какво мислите вие по този въпрос?

В Сперфиш Явор ми препоръча да погледна на Салви неопрените и аз като ги погледнах и ми харесаха :smt007 . Та неопрена вероятно ще е Салви, ама по натам.

Sporasub aspic pro бива ли го според вас? Иначе съм си харесал Salvimar Voodo rail open но и той по натам предполагам. Ето и снимки на харпуна с който разполагам в момента:

Изображение

Изображение

Изображение

и ластика, който мисля е 19мм
нямам шублер:)
Изображение

Това са маската и шнорхела:

Изображение

Та остават още нож, буй, колан,тежести, кукан, неопрен, нови плавници,ръкавици,чорапи. Предполагам и дълбокомер ще трябва :)
Струва ли си да сложа макара на този харпун ?
Какъв ластик да сложа на харпуна и дали си заслужава да му слагам или да събирам пари за Salvi-то. Ластика който е в момента на харпуна определено е остарял, шото немога да го заредя на 2ра засечка, а в началото успявах. С огромни усилия успявам сега на първа, но като го погледна по дължна (харпуна) ми се струва че тръбата подава, та явно трябва по мек ластик..
Усилието, което прилага ластика,който е около 19мм според мен сега е около 80 кг, защото като обърна харпуна с петата към земята и отпусна цялата си тежест за да го заредя не успявам да стигна първа засечка и седя почти във въздуха, а теглото ми е около 78-80 кг?
Това са сега въпросите ми.. Ами Вие сте с мнения от тук натам...
Благодаря предварително!

Филип
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Моля за съвети :)

Мнение от australia »

Харесва ми градацията на списъка с нужните неща ,като си сложил ножа на първо място .Аз лично без нож във водата не влизам :!: Ако наистина толкова трудно зареждаш харпуна (да неби да го зареждаш неправилно ?) не е лошо да ги смениш ластиците с нови .Колко дебели и колко дълги вече зависи от коефициента на разтягане на самите ластици .Другите неща са по личен избор . А иначе добре си се ориентирал към WOODOто .

Успех приятел.
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Филипе , като гледам до тук екипировката ти е идеална ! Маската и шнорхелка са възможно най-подходящите за нашето море. :wink: Аз ползвам същата маска и досега я нареждам в класацията на маска с най-голям обзор ! А шнорхела е възможно най-добрия на пазара в момента.
Харпуна ти не е лош, даже никак понеже за разлика от по-известния си събрат-вайпер, тук липсва пластмасовата тръба обвивка с вграден водач , който бе причината всички вайпери да "плюят" изстрела.
Плавниците и те не са лоши, за сега не бързай с нови покупки.Взимаш един нож-на пазара има голям избор, една шамандура -вземи си обикновенна и евтина , ще те изкара доста време преди да имаш нужда от нова.После и облеклото и си ..........готов. :D
Остава само да практикуваш и да ни показваш снимки със резултати. :wink:
diyandimitrov
новобранец
новобранец

Мнение от diyandimitrov »

Колега добра екипировка имаш според мен но за плавници како не ти харесват на тези
според мен са перфектни неопрен и всичко останало ще си ги вземеш но ако си решил да сменяш плавниците и тези да ги продаваш драсни едно Л.С
успех в подводния риболов
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

diyandimitrov написа:Колега добра екипировка имаш според мен но за плавници како не ти харесват на тези
според мен са перфектни неопрен и всичко останало ще си ги вземеш но ако си решил да сменяш плавниците и тези да ги продаваш драсни едно Л.С
успех в подводния риболов
Смърт на препинателните знаци! :axe: :wink: :D
Изображение
Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Мнение от namaste »

Благодаря на всички за отговорите! Помогнахте ми за разни лични заключения:)

Яворе шнорхела го взех благодарение на теб! :)

Не ми стана ясно обаче какви ластици да сложа на харпуна. Мога ли да сложа цял ластик или не? Искам да си закупя ластик на метър и адаптори, но не ми е ясен монтажа на адапторите към ластика.(това при положение, че няма да е подходящо да сложа цял ластик) Търсих в spearfish, но ядец. Моля, който има опит да каже!

Поздрави!

Филип
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ето нагледно как става приятел.
това са необходимите възли.

Изображение

Изображение

Изображение

Гледай тeзи клипове и ще ти стане ясно :!:

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=Tz7NPWK33zU
http://www.youtube.com/watch?v=ePITdEZJ ... re=related

Наслука :D
Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Мнение от namaste »

Благодаря! А има ли сечението на ластика отношение към размера на металното топче и размера на втулката. Тоест втулките еднакви ли са като сечение за различните диаметри ластици, както и топчето?
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Размера има значение :wink: . Ако топчето/възела е много голям, ще издува прекалено ластика и ще го отдалечава от тялото на харпуна, което не е желателно.
Изображение
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Ако зардиш ластика и го оставиш една нощ зареден , със сигурност ще омекне. Иначе може да си купиш едни по-тънки ластици, даже може и преминавщ ластик да му сложиш. :wink:

Както колегата Аустралия ти е дал схемите , може и да ти е трудно, особено за човек който не е връзвал възли, но се пробвай. Ако успееш да "докараш" възелчето на примките дето влизат в ластика (това бялото дето е пред ластика на снимката) :shock: нямаш нужда от топчета, мънисти и други помощни, понеже после наистина ще стане много обемно и като заредиш , ластиците ще ти стърчат над стрелата. :idea:

Ако си от морето или от София , бих ти препоръчал да се свържеш с колеги от форума и докато си пиете кафето и "бухате риба на поразия", да ти покажат, така е най-добре. :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Ако си от София може да ти покажа как става .
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Иво тези въженца като ги напъхаш в ластика не го ли протриват отвътре? Щото този сезон три пъти слагах въжени желъди с топченца и конуси вътре и след 3-4 излета се късат ластиците, като ги огледам са протъркани отвътре. Даже веднъж Марио Христов ми ги стъкми с нови конуси и пак се скъсаха.
Има и един въпрос към Гуруто < Явор>. По какъв начин избираш шнорхела, има ли някакви тънкости които не знаем?
Пашата обича смелите.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Златко няма логика от топченцата да протъркат до такава степен ластика че чак да се скъса. Нещо друго го е съсипало. Дори 10 годишен ластик, целия надран и в пукнатини е трудно да бъде скъсан.
А топчето или конуса, веднъж натъпкан в дупката, след това завързан си остава на едното място още след първото зареждане и повече не мърда от там. След като не мърда няма и търкане.
Въпроса ти за шнорхела не е към, но ще ти кажа как аз го избирам. Избирам го след след като го лапна :D . Е, да, не обичам разни клапи, цветове и т.н.. финтифлюшки по него. Една тръба, да е мека с удобен мундщук който не измаря устата и е лесен за изплюване.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Де да знам бе приятелю, три различни ластика и три различни топчета и конуси слагах. Последния път сложих 17,5 Праймлайн и конуси от медните от Видракс, и са 2 влизания отвътре излезе пак балонче. И не съм го пипал вече, така е и сега. Оттогава не съм влизал в морето.
А за шнорхелите, има 3 , един на НАВА и един Марес и един водолазен с мека връзка от Нептун подарък. Ама и трите са с прави тръби. Гледам на някой тръбите са огънати навътре, да не би да има някаква причина за това. Иначе не ми е проблем да гмуркам с тях , само на НАВАТА наустника е с малко по твърда гума.
Пашата обича смелите.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Здрасти Злати , значи отначало да ти кажа аз слагах стъклени мъниста от герданче но този вариант не ти го препоръчвам понеже няколко пъти ми се чупиха и преживяването не е от най приятните :lol: .По горе съм показал диамантения възел който е здрав кръгъл и гладък и няма начин да ти нарани ластика . Според моя скромен опит ластика може да се скъса на конструкторския възел ако е пренатегнат и е направен с по тънък канап ,аз го правя с 2мм. въженце от това дето слагам на макарата и досега нямам късане ! Има вероятност да си наранил ластика от вътре с инструмента с който пъхаш възела ,иначе не виждам как ще се протърка отвътре от възела. Няма как да стане понеже както каза Юли там няма движение. А ако е от динема просто забрави това да е причината защото както знаеш динемата е малко лигава на пипане .Бе незнам требва да пробваш всички варианти . И да си купиш един прав кохер с него става идеално понеже човката му е заоблена и влиза по лесно в дупката на ластика , докато клещичките който използвах преди имат ръбове и верно може да нарежат ластика отвътре ,но едва ли.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”