Въпроси за едни воблерчета?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Въпроси за едни воблерчета?

Мнение от tiso »

INCUBUS написа:Да допуснем,че много не го владея туичинга,ама защо всичките ми други от -ба си колко марки,че и български имам вече,правени от колега,все имат някаква игра ?Или трябва да си сменя "чипа"с финландски-да спра мастиката,да почна да се наливам с руска водка от фериботите и да развия склонност към самоубийство или убийство на много хора,че да мога и на ония да им вдъхна малко жувот?Не отричам всичкото "Рапала",разбира се,най-малкото за това,че имам и работещи от тях и че не съм им пробвал всичкото производство-това не ми е възможно физически и икономически.
Това колега не променя нещата. :wink:
Малките фъстъчести рапали без туичинг са полумъртви.
Воблера е като тромпета -при някой свири ,при други не.
Надуване му е майката. :wink:
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Е то с добър туичинг почти всяко шарено дръвце може да хване .
И пак стигаме до извода , че и най-дървените китайчета могат да хващат при добро водене :lol:
Един воблер не е кой знае какво, като устройство, какво им пречи на китайците, дори и по случайност, да направят някой добър? Особено, като имат пълен достъп до устройството на оригинала, не виждам какво толкова сложно има да се изкопира, щом аз успявам да си дялкам воблери, които ловят.
Факт е, че много китайски боклуци се копират само външно, колкото да изглеждат добре, но не мога да повярвам, че винаги е така, при цялото това производство.
Между другото, преди няколко дни гледах едно клипче, как някъв стар китайски майстор правеше много скъпи, ръчни воблери. Изработваше абсолютно всичко на ръка, страшно прецизно и бавно, с тестове, накрая на всеки се слагаше етикет и отиваше в супер луксозна кутия. Това няма нищо общо с боклуците, които се правят от пластмаса в матрица, такива воблери сигурно не стигат до БГ, но това доказва, че не всичко китайско е боклук. И пак стигаме до извода, че "попадналите" воблери, трябва да се пробват преди да се заровят с лопата :lol:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

franky написа:Е то с добър туичинг почти всяко шарено дръвце може да хване .
И пак стигаме до извода , че и най-дървените китайчета могат да хващат при добро водене :lol:
Един воблер не е кой знае какво, като устройство, какво им пречи на китайците, дори и по случайност, да направят някой добър? Особено, като имат пълен достъп до устройството на оригинала, не виждам какво толкова сложно има да се изкопира, щом аз успявам да си дялкам воблери, които ловят.
Факт е, че много китайски боклуци се копират само външно, колкото да изглеждат добре, но не мога да повярвам, че винаги е така, при цялото това производство.
Между другото, преди няколко дни гледах едно клипче, как някъв стар китайски майстор правеше много скъпи, ръчни воблери. Изработваше абсолютно всичко на ръка, страшно прецизно и бавно, с тестове, накрая на всеки се слагаше етикет и отиваше в супер луксозна кутия. Това няма нищо общо с боклуците, които се правят от пластмаса в матрица, такива воблери сигурно не стигат до БГ, но това доказва, че не всичко китайско е боклук. И пак стигаме до извода, че "попадналите" воблери, трябва да се пробват преди да се заровят с лопата :lol:
Така е franky.
Само че нали се сещаш ,че докато си напишеш мнението малките китайчета вече са ''надялкали'' два контейнера с воблерчета и са им подписали митническите декларации.
Очакваме ги да пристигнат към централна и източна Европа в началото на другата седмица. :wink:
Относно туичинга ,не напразно споменах ,че се отнася за оригиналните, но ултра лайт модели на рапала.
Ако воблера е за тролинг и най вече дълбокогазещ ,ще трябват и двама водолази за процедурата.
Мен ако питаш ,добре е да е някой от тайфичката дето са го правили.
За другото си много прав ,цели се единственно добрата визия.
Искаш ли да сметнем сметката без кръчмаря :wink:
Един такъв воблер в магазина има средна цена около 2,80 левчета.
Ако махнем 25 % (макар че слагат до 40) ,което е надценката на търговеца на дребно ,ще получим 2,10 лева.
Сега да махнем и десетте % на дистрибутора.
Получава се около 1,89.
Сега да сметнем процента печалба на вносителя, която трябва да е минимум 200 % за да може човекът хем да спечели,хем и да може да си плати каргото.
Получава се сумата от около десет стотинки.
От тези десет стотинки някъде от около 3 % се полагат на работника.
Махаме и се получава девет стотинки и 3 десети.
Кажи ми сега , кво ги бърка китайчетата да ги балансират и да ги направят стабилни във водата.
Ми бърка ги атмосверното налягане.
За толкоз кинти , такъв продукт.
Такова производство има за цел съвсем други приоритети от това крайният клиент да е доволен.
Докато неговата дума се чуе ,икономиката на Китай ще надмине тази на САЩ.
След такава масирана атака на продукти ментета ,китайските фирми се преориентирват към работа на ишлеме.
Знаем за тази стока.
Тук а и по целият свят ,тя заля пазаря.
Виж какво стана с DAM , RYOBI.... А SHIMANO дори предпочете още по-печаливш вариянт -Малайзия. :drinkers:
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

franky написа: ... такива воблери сигурно не стигат до БГ ...
Ааааааааааааа , стигат , стигат , лично познавам един кертен къде от време на време си купува разни ръчно изработени "уникати" , били те японски , китайски , сръпски , полски и пр. , и ги тъпче у един гардероб , мамка му , сал да им се радва от време на време :twisted:

пп - Рапала много отдавна не са резус особено когато иде реч за нормален спинингов риболов а не за тролинг примерно :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
kameti
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kameti »

Павел Иванов написа:
franky написа: ... такива воблери сигурно не стигат до БГ ...
Ааааааааааааа , стигат , стигат , лично познавам един кертен къде от време на време си купува разни ръчно изработени "уникати" , били те японски , китайски , сръпски , полски и пр. , и ги тъпче у един гардероб , мамка му , сал да им се радва от време на време :twisted:

пп - Рапала много отдавна не са резус особено когато иде реч за нормален спинингов риболов а не за тролинг примерно :wink:
за троли, не за тролинг...адреса на оня мръстник не беше ли в горна баня?? :x
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Примерно,кажи воблери от 50 кинти и нагоре,дето да са ем резус, ем да не са рапала.
И някой с по скромни възможности,решили да видят,научат или споделят нещо у форума,само да цъкаме като електронни часовници .
Не мой сички да сме на излет с обуродване със спининги и такъми за 1000 лв.
Като има риба и с ,,катюшка,,ще си правиш кефа и ще се фаща,а това е отмората-успокоението ,поне за повечето от нас.
Тези дето ловим на на воблер,блесни,силикони(спининг) със телескоп и ефтин тибен ,не сме за тука,така ли?
Аре нема нужда. :?
Аз там съм пораснал...
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

bobo_33333 , нещо си спал на течение ми се струва :roll: Рапала за нормален спининг не са резус още от както на нашият пазар излязоха Ружно паче , Голди , Салмо , сръпските тракалки от три лева и прочие в пъти ловящи повече от упоменатата Рапала когато иде реч за спинингов риболов от брега в БГ :idea:

Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Павел Иванов написа:bobo_33333 , нещо си спал на течение ми се струва :roll: Рапала за нормален спининг не са резус още от както на нашият пазар излязоха Ружно паче , Голди , Салмо , сръпските тракалки от три лева и прочие в пъти ловящи повече от упоменатата Рапала когато иде реч за спинингов риболов от брега в БГ :idea:

Нормално е да е така, след като Рапала е една от тези марки, които се асоциират от масите веднага с дадено изделие. Всеки, който тепърва прохожда и е склонен да купи нещо повече от китайче, би си купил Рапала.
Помня, като се запалих по спининга и още не бях чел достатъчно, отидох в един магазин и си купих 2 рапали, няколко китайски воблера в шарени опаковки, и "по погрешка" един сръбски воблер. После се чудих защо волблерът, който изглеждаше най-смотан, ловеше най-много :lol:
А и всичките ми приятели риболовци, които ходят по язовирите предимно за да се напият и понякога не разпъват въдиците, имат в кутиите по 2-3 рапали между пружините и капаните, ей така за цвят, а и да си ги показват, докато пият :lol:
gu6kavel
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gu6kavel »

Добреее..... разбрах ,че ако си купувам ще са маркови и качествени.
А тези китайчета ще се пробват във вторник на р.Вит да видим дали ще излезе нещо,ако ли не : ще се зароват или направят на ключодържатели или ...... И спокойно няма да ги пускам във форума за продам :)
tedo43
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tedo43 »

gu6kavel написа:Добреее..... разбрах ,че ако си купувам ще са маркови и качествени.
А тези китайчета ще се пробват във вторник на р.Вит да видим дали ще излезе нещо,ако ли не : ще се зароват или направят на ключодържатели или ...... И спокойно няма да ги пускам във форума за продам :)
Съвета ми е да си ги оставиш. Защото преди време си купих едно воблерче за клен само за 4 лева и сляп ще види, че бе китаец. Нямах му доверие, но беше един от млакото воблери за клен които имах (май трябва да си купя :D :D ) слагам го аз колкот да не седя на едно място и да гледам като идиот. В началото почти нямах удар, но после почнах да придърпвам и се почна, клен след клен. Бяха маломерни , но все пак.
Хвани, Снимаи, Пусни!!!!
Трите мои правила
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

franky написа:
Павел Иванов написа:bobo_33333 , нещо си спал на течение ми се струва :roll: Рапала за нормален спининг не са резус още от както на нашият пазар излязоха Ружно паче , Голди , Салмо , сръпските тракалки от три лева и прочие в пъти ловящи повече от упоменатата Рапала когато иде реч за спинингов риболов от брега в БГ :idea:

Нормално е да е така, след като Рапала е една от тези марки, които се асоциират от масите веднага с дадено изделие. Всеки, който тепърва прохожда и е склонен да купи нещо повече от китайче, би си купил Рапала.
Помня, като се запалих по спининга и още не бях чел достатъчно, отидох в един магазин и си купих 2 рапали, няколко китайски воблера в шарени опаковки, и "по погрешка" един сръбски воблер. После се чудих защо волблерът, който изглеждаше най-смотан, ловеше най-много :lol:
А и всичките ми приятели риболовци, които ходят по язовирите предимно за да се напият и понякога не разпъват въдиците, имат в кутиите по 2-3 рапали между пружините и капаните, ей така за цвят, а и да си ги показват, докато пият :lol:
Не е много нормално,щото аз когато се запалих по воблерите ,преди 15 тина години нямаше китейчета и основно бяха PROFI и едни MOSA(MOSKA) и рапала :)
Аз там съм пораснал...
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Преди петнайсет години Рапала вече бяха скоропостижно отвяти точно от Грозното пате и "бомбърките" които точно тогава струваха около три лева сегашни пари :wink: Тамън тогава Салмо и Голди вече набираха позиции на нашият пазар . Полските Профи по принцип не бяха особенно разпространени , както и сега , но също си се представяха по-добре от Рапала кога идеше реч за риболов от брега . Моса и Моска нямат нищо общо !!! Воблерите Моса си се произвеждат от един производител а блесните Моска от съвсем друг . Моска я има доста по-отскоро на нашият пазар докато Моса поизчезнаха и се намират рядко . Друг е въпроса че няма място за съпоставка преди петнайсет години и сега особенно откак преди няколко години , 2007г. , има ПейПал за БГ и съответно целият свят е отворен за всеки от нас :wink:

Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Квото и да си говорим, ако някоя фирма или хендмейдър има желание да произведе хубави воблери, може да го направи, ако се потруди. Това не е макара и не се изискват кой знае какви технологии и материали. А както се вижда, читава макара също може да произведе всеки в заводите на Риоби :mrgreen:
Това, което ми се струва малко тъпо е, че някои фирми имат няколко добри воблера, но явно за да обогатят продуктовата си гама, добавят и доволно количество не особено сполучливи модели, предназначени да ловят предимно нас, както беше писал някой.
Но в крайна сметка, целта на фирмите е максимална печалба, а не ние да ловим риби и повечето не се целят в най-запалените спинингисти, а в масовия риболовец.
Сигурно имат и значение и природните условия при производителя... И затова например, сръбските воблери да са толкова успешни у нас. Така че си пазете китайчетата, щото не се знае кога вятърът ще ви отвее към Китай, а китайските риби може и много да ги обичат :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

franky написа:Квото и да си говорим, ако някоя фирма или хендмейдър има желание да произведе хубави воблери, може да го направи, ако се потруди. Това не е макара и не се изискват кой знае какви технологии и материали. А както се вижда, читава макара също може да произведе всеки в заводите на Риоби :mrgreen:
...
Не е точно така, колега. Много важно е ноу-хауто и опита. Вярно, всеки може да произведе нещо прилично на външен вид, обаче какво ще е поведението му във водата? В Сърбия например хората "дялат" воблери от над тридесет години.
А що се отнася до "заводите на Рьоби", трябва да се има предвид, че тази марка е едно кухо название и всъщност произвоствените мощности, в които се произвеждат тези продукти, принадлежат на японско-корейския концерн "Кен Крафт". Не казвам, че са некачествени, за да не бъда изтълкуван неправилно!
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Исках да кажа, че производството на добър воблер не зависи от скъпи машини и материали. Всичко се свежда до достатъчно тестове и промени, което е въпрос основно на добро желание. В никакъв случай не казвам, че е лесно! Но не изисква големи финансови инвестиции, следователно, ако някой иска наистина - може да го направи. Щом аз мога да си дялкам воблери, доволна част, от които се държат добре във водата и хващат риби, едва ли е толкова трудно. Нормално е всички, които правят ръчно такива неща, да имат голямо желание, да правят много тестове с тях и в крайна сметка, да се получи нещо. Далеч съм от мисълта, че воблерите, които си правя са по-добри от скъпите японски играчки, но ми вършат работа и съм доволен. По-приятно ми е да ловя с тях, отколкото с други, които имам, а в крайна сметка, целта е да ми е кеф на кожата :mrgreen:
Друг е въпросът, че на много от производителите, които правят серийно производсвто, явно им е през оная работа как се държат воблерите им във водата. Едва ли ги тестват в реални условия, още по-малко с риби. И от този факт, явно се е породил мита, че читав воблер се прави много трудно.
Всичко би трябвало да се свежда до усършенстване на даден прототип и чак тогава да се правят матрици и да се автоматизира производството. Но явно правят обратното, след което и да разберат, че моделът не става, едва ли ще тръгнат да си променят технологията, след като така или иначе се продава.

За макарите с марка Риоби - все тая на кой са заводите, исках да кажа, че ако някоя фирма иска да продава прилична и не много скъпа макара , явно може да я произведе в тези заводи.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”