Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

Силикони за Бяла риба
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър 
Re: Силикони за Бяла риба
Общо взето като ефективност през определените годишни времена си се налагат основно цветовете ако и да не играели роля при дълбочини разни . Не друго ами през различните годишни времена бялата "бие" на различна дълбочина , когато я търсим от брега и не използваме ли нужният цвят достигаме до извода на Vid че с дадена марка неще и неще   И Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят
  И Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят  

И Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- 
				kameti
- научил се да хвърля 
хубави риби, колега

- Vid
- кандидат преподавател 
Вярно е, че нямах тази разцветка на тези силикони в случаят, ако я имах може би щях да ги "надърпам" (ударите бяха през 10 мин., снимал съм двете най-големи). Искам да кажа, че рибите удряха на конкретна разцветка, пробвайки с други разцветки - не, като сложа тази разцветка пак удари и доста "проспани" от мен. На конкретния водоем ударите на сулка към то 3 кг. тази есен са като на удари на уклей, за което е нужна чувствителна пръчка и тънък плетеняк (често ударите са при първоначалното потъване, и тънкия плетеняк предотвратява така наречения "корем" при замятане и потъване на примамката, поради по малкото му съпротивление във водата или вятъра ни позволява да поддържаме постоянен контакт с примамката за което го препоръчвам, въпреки нормалната загуба на риби дължаща се основно на протриване на влакното в подводни препяствия) и най важното рязка засечка при усещане за удар, ако не, проводката продължава с дразнене, т.е. чести подръпвания с върха на пръчката и същата риба е много вероятно да направи повторен удар, което при мен често се е случвало.Павел Иванов написа:Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят
И да допълня: Нужно е умело да преценим според водоема, каква тежест на оловната глава да ползваме, спрямо големината на ползвания силикон и дълбочината на която ловим, и какви риби търсим и на каква дълбочина ги търсим, като целта е да усещаме всяко едно движение на примамката... Целта на всичко това е не само да усетим кълването на рибата, а и да претърсим дъното, и да намерим местата където стоят хищниците и чакат.... Това са каменисти ръбове, прагове и местности с рязка смяна на дълбочината и пр. Най-добрите си риби съм извадил точно от такива места...
Желая много успехи в риболова на джиг през есента и зимата на сулка и костур на всички колеги, дано съм бил полезен..., щото сезона за тези риби тепърва започва.... Трябва още малко да се застуди времето....
Жалко, че не стига време и освен да ловим риба, трябва и да работим...............
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека

Сенека
За улов на бели риби ,основното влакно което ползвам е флуорокарбон 0,28. С него чувствителността е голяма както при плетениа ,и издържа на триене в камъни и скали.

- 
				tiso
- научил се да хвърля 
Няма спор че е така.cronos39 написа:За улов на бели риби ,основното влакно което ползвам е флуорокарбон 0,28. С него чувствителността е голяма както при плетениа ,и издържа на триене в камъни и скали.
Обаче има един много тънък момент ,който хич не е за подценяване.
В този случай ,ако да се стремим към добрия кастинг ,трябва да използваме макара с размер около и над 4000.
Така обаче рискуваме да се отдалечим от най- оптималният баланс на въдицата.
Което след няколко часово замятане все пак си казва думата.
Един качествен брайд с добре подбрано сечение би ни осигурил не по-малка чуствителност.
Понеже тук стана въпрос за това ,че тази година белите риби атакуват примамката много по плахо от обичайното , не мисля че е така.
При първоначалното потъване на джига, винаги ударът се усеща най- слабо.
Дори и да няма видим ''корем'' на линията , положението й когато примамката потъва, често се доближава до правият ъгъл.
Ако атаката е тогава, е съвсем нормално да я отчетем като плаха.
Всъщност плахото ''засмукване'' е присъщо повече за костура (понякога разбира се)
Добрият по размер бял рибок, налапващ цялата примамка при удара, НЕ придава на чуствителноста на такъма усещане за никаква грубост и още по-малко сила и мощ.
Парадоксално това се случва при дребните екземпляри ,които нямат възможност за лесно поглъщане , а сякаш се мъчат да отхапят част от нея.
Това разбира се са мои впечатления.
Поздравления и от мен за хубавите рибки.

Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !

Аз използвам екип кастинг,при него няма торба и насукване на влакното и чувствителността е много голяма ,защото имам постоянен допир с бланка.

- Прикачени файлове
- 

- DSC02461.JPG (142.79 KiB) Преглеждано 2632 пъти

И нещо важно което пропуснах , че практикувам риболов от проходилка .Незнам как стоят нещата в Бг.

- 
				tiso
- научил се да хвърля 
Ами поздравления.
Аз обаче говорих за съвсем друго нещо.

Аз обаче говорих за съвсем друго нещо.

Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !

Явно кплега не сам Ви разбрал, извинете ме.На слука

- ExTaZzY
- сериозен играч 
- Обратна връзка:
Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?

Без риболов няма любов !
- Vid
- кандидат преподавател 
Пробвал съм и двата варианта и на двата съм имал слука. От известно време ползвам само единия и смятам, че той е правилния - опашката да сочи надолу, като куката излиза от другата страна. При съприкосновение на главата с дъното, туистъра би трябвало да полегне в посоката където сочи опашката и куката да остане отгоре. Това в известен смисъл би намалило загубите на примамки.ExTaZzY написа:Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?
Във водоеми с много закачки ползвам монтажа с офсетна кука и подвижна глава, а във водоеми с минимални закачки дори туистери с тройна кука, телче и подвижна глава с цел минимизиране на празните кълвания.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека

Сенека
- bobo_33333
- кандидат преподавател 
Това според зависи ,дали примамката позволява да сочи с опашката надолу,спецялно за туйстерите е въпрос на предпочитания.ExTaZzY написа:Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?
А за тези любимите ми ,се вижда според формата на рибката ,че опашката трябва да е отгоре.

Има и такива които са направени да сочи надолу.
Аз там съм пораснал...

- Sleepwalker_
- разбира нещата 
Колеги, искам да питам нещо. Посещавам предимно водоем с язовирна стена тип "плочник", а не с камъни. Плочите достигат поне 15-20 метра навътре, тъй като язовира в момента е доста пълен. Въпросът ми е има ли резон в това да се търси бяла риба и костур по стената? Явно там няма никакви укрития, ями или прагове, но за сметка на това пък е доста дълбоко. По принцип водата в язовира и особено по стената е доста бистра и в спокойно време видимостта е поне метър и нещо. Та, върти ли се хищник по такива места през зимата в обсег, достъпен от брега? Благодаря!

Виждаш ли дребна риба

- Sleepwalker_
- разбира нещата 
Покрай брега на стената ли? По принцип през топлите месеци от там минават ята слънчаци и бабушки, последния път като ходих и вече беше студено (преди 2 седмици) мярнах само няколко дребни костурчета и една малка бабушка да блуждае по повърхността. Друго нямаше.cronos39 написа:Виждаш ли дребна риба
Пропуснах да добавя, че докато все още беше топло, на дъно и рибка редовно там се вадеха едри костури и бели риби по 3 кила, лично съм виждал. ТОгава обаче беше панаир и беше изключително трудно да се намери свободна дупка, тъй че почти не съм пробвал там.