Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Силикони за Бяла риба
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Силикони за Бяла риба
Общо взето като ефективност през определените годишни времена си се налагат основно цветовете ако и да не играели роля при дълбочини разни . Не друго ами през различните годишни времена бялата "бие" на различна дълбочина , когато я търсим от брега и не използваме ли нужният цвят достигаме до извода на Vid че с дадена марка неще и неще
И Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
хубави риби, колега
- Vid
- кандидат преподавател
Вярно е, че нямах тази разцветка на тези силикони в случаят, ако я имах може би щях да ги "надърпам" (ударите бяха през 10 мин., снимал съм двете най-големи). Искам да кажа, че рибите удряха на конкретна разцветка, пробвайки с други разцветки - не, като сложа тази разцветка пак удари и доста "проспани" от мен. На конкретния водоем ударите на сулка към то 3 кг. тази есен са като на удари на уклей, за което е нужна чувствителна пръчка и тънък плетеняк (често ударите са при първоначалното потъване, и тънкия плетеняк предотвратява така наречения "корем" при замятане и потъване на примамката, поради по малкото му съпротивление във водата или вятъра ни позволява да поддържаме постоянен контакт с примамката за което го препоръчвам, въпреки нормалната загуба на риби дължаща се основно на протриване на влакното в подводни препяствия) и най важното рязка засечка при усещане за удар, ако не, проводката продължава с дразнене, т.е. чести подръпвания с върха на пръчката и същата риба е много вероятно да направи повторен удар, което при мен често се е случвало.Павел Иванов написа:Манс , и Мистър Туистър по нищо не отстъпват по качества на силикона от на УАЙК или Орка , даже напротив , просто не е използван подходящият размер и цвят или не го е имало в случаят
И да допълня: Нужно е умело да преценим според водоема, каква тежест на оловната глава да ползваме, спрямо големината на ползвания силикон и дълбочината на която ловим, и какви риби търсим и на каква дълбочина ги търсим, като целта е да усещаме всяко едно движение на примамката... Целта на всичко това е не само да усетим кълването на рибата, а и да претърсим дъното, и да намерим местата където стоят хищниците и чакат.... Това са каменисти ръбове, прагове и местности с рязка смяна на дълбочината и пр. Най-добрите си риби съм извадил точно от такива места...
Желая много успехи в риболова на джиг през есента и зимата на сулка и костур на всички колеги, дано съм бил полезен..., щото сезона за тези риби тепърва започва.... Трябва още малко да се застуди времето....
Жалко, че не стига време и освен да ловим риба, трябва и да работим...............
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
За улов на бели риби ,основното влакно което ползвам е флуорокарбон 0,28. С него чувствителността е голяма както при плетениа ,и издържа на триене в камъни и скали.
-
- научил се да хвърля
Няма спор че е така.cronos39 написа:За улов на бели риби ,основното влакно което ползвам е флуорокарбон 0,28. С него чувствителността е голяма както при плетениа ,и издържа на триене в камъни и скали.
Обаче има един много тънък момент ,който хич не е за подценяване.
В този случай ,ако да се стремим към добрия кастинг ,трябва да използваме макара с размер около и над 4000.
Така обаче рискуваме да се отдалечим от най- оптималният баланс на въдицата.
Което след няколко часово замятане все пак си казва думата.
Един качествен брайд с добре подбрано сечение би ни осигурил не по-малка чуствителност.
Понеже тук стана въпрос за това ,че тази година белите риби атакуват примамката много по плахо от обичайното , не мисля че е така.
При първоначалното потъване на джига, винаги ударът се усеща най- слабо.
Дори и да няма видим ''корем'' на линията , положението й когато примамката потъва, често се доближава до правият ъгъл.
Ако атаката е тогава, е съвсем нормално да я отчетем като плаха.
Всъщност плахото ''засмукване'' е присъщо повече за костура (понякога разбира се)
Добрият по размер бял рибок, налапващ цялата примамка при удара, НЕ придава на чуствителноста на такъма усещане за никаква грубост и още по-малко сила и мощ.
Парадоксално това се случва при дребните екземпляри ,които нямат възможност за лесно поглъщане , а сякаш се мъчат да отхапят част от нея.
Това разбира се са мои впечатления.
Поздравления и от мен за хубавите рибки.

Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аз използвам екип кастинг,при него няма торба и насукване на влакното и чувствителността е много голяма ,защото имам постоянен допир с бланка.
- Прикачени файлове
-
- DSC02461.JPG (142.79 KiB) Преглеждано 2435 пъти
И нещо важно което пропуснах , че практикувам риболов от проходилка .Незнам как стоят нещата в Бг.
-
- научил се да хвърля
Ами поздравления.
Аз обаче говорих за съвсем друго нещо.
Аз обаче говорих за съвсем друго нещо.

Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Явно кплега не сам Ви разбрал, извинете ме.На слука
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?

Без риболов няма любов !
- Vid
- кандидат преподавател
Пробвал съм и двата варианта и на двата съм имал слука. От известно време ползвам само единия и смятам, че той е правилния - опашката да сочи надолу, като куката излиза от другата страна. При съприкосновение на главата с дъното, туистъра би трябвало да полегне в посоката където сочи опашката и куката да остане отгоре. Това в известен смисъл би намалило загубите на примамки.ExTaZzY написа:Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?
Във водоеми с много закачки ползвам монтажа с офсетна кука и подвижна глава, а във водоеми с минимални закачки дори туистери с тройна кука, телче и подвижна глава с цел минимизиране на празните кълвания.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Това според зависи ,дали примамката позволява да сочи с опашката надолу,спецялно за туйстерите е въпрос на предпочитания.ExTaZzY написа:Я да питам Аз нещо което ми е доста любопитно.Има ли значение за туйстерите дали опашката сочи нагоре или сочи надолу,в кой случей кой е по-добрия вариант?
А за тези любимите ми ,се вижда според формата на рибката ,че опашката трябва да е отгоре.

Има и такива които са направени да сочи надолу.
Аз там съм пораснал...
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Колеги, искам да питам нещо. Посещавам предимно водоем с язовирна стена тип "плочник", а не с камъни. Плочите достигат поне 15-20 метра навътре, тъй като язовира в момента е доста пълен. Въпросът ми е има ли резон в това да се търси бяла риба и костур по стената? Явно там няма никакви укрития, ями или прагове, но за сметка на това пък е доста дълбоко. По принцип водата в язовира и особено по стената е доста бистра и в спокойно време видимостта е поне метър и нещо. Та, върти ли се хищник по такива места през зимата в обсег, достъпен от брега? Благодаря!
Виждаш ли дребна риба
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Покрай брега на стената ли? По принцип през топлите месеци от там минават ята слънчаци и бабушки, последния път като ходих и вече беше студено (преди 2 седмици) мярнах само няколко дребни костурчета и една малка бабушка да блуждае по повърхността. Друго нямаше.cronos39 написа:Виждаш ли дребна риба
Пропуснах да добавя, че докато все още беше топло, на дъно и рибка редовно там се вадеха едри костури и бели риби по 3 кила, лично съм виждал. ТОгава обаче беше панаир и беше изключително трудно да се намери свободна дупка, тъй че почти не съм пробвал там.