Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Дънен монтаж за сом
Модератор: sapuna
- st_beer
- ще става разбирач
Здравейте колеги
Бих искал да разбера само колко грама да е съчмата на повода и каква е нейната роля в риболова? Аз използвам такъв монтаж но повода ми не е плетен няма вирбел и съчма на повода. Така ловя мренки по Тунджа където има пясакливи дъна и бързаи с по каменисти дъна.Ще ви бъда благодарен ако ми кажете ролята наи вече на съчмата на повода и нейната големина бих искал да пробвам и аз да се запиша с някое сомче.
Ами мога да пожелая на всички ви НА СЛУКА и пълни Живарници с едри
риби.

Бих искал да разбера само колко грама да е съчмата на повода и каква е нейната роля в риболова? Аз използвам такъв монтаж но повода ми не е плетен няма вирбел и съчма на повода. Така ловя мренки по Тунджа където има пясакливи дъна и бързаи с по каменисти дъна.Ще ви бъда благодарен ако ми кажете ролята наи вече на съчмата на повода и нейната големина бих искал да пробвам и аз да се запиша с някое сомче.
Ами мога да пожелая на всички ви НА СЛУКА и пълни Живарници с едри
риби.

- st_beer
- ще става разбирач
Искам да благодаря на колегата 5кила за така наречения от него "смешен монтаж" след като го видях реших да го пробвам и мога да ви гарантирам че работи и има ефект сложил съм снимки в галерията си на улова на няколко мренки и едни малко сомче което беше върнато да си порасне до размери които да ми харесат повече но въпроса е че монтажа има ефект и най-важното резултат. Благодарско на 5кила днешния ми улов се дължи изцяло на него
.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз ползвам такъв монтаж,но вместо оловото,поставям фидер -продават се.Това е тръбичка от пластмаса,с диаметър около 3см и дъжина 5см,отворена е в двата края и се пълни със захранка за каквато искаш риба.На едната стена има олово и се натъпква добре,та захранката да се показва от отворите на стената.Наслука.
Пробвах монтажите на 5кила в събота вечерта на Дунава. Всичко както е описано, с ново плетено влакно 0.20 и стръв пуешки дроб. Метнах към 22 ч и веднага удари сомче 1.5 кг на "смешния монтаж". След него и на класическия, но не се самозасече. После цяла нощ дрънчаха - пак без засечка. На сутринта като ги привадих бяха усукани здраво - само куките стърчаха от възлите. Натърках поводите с парафин и спряха да се оплитат. Та... който ще лови на Дунава с плето плакно за повод - да мисли с какво ще го втвърдява преди всяко замятане.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не му разбирам на Дунавския но за плетеното ползвай такова с тефлоново(или силиконово) покритие - твърдо е като тел! Мисля , че Berkley имахаsestrata написа:Та... който ще лови на Дунава с плето плакно за повод - да мисли с какво ще го втвърдява преди всяко замятане.

Друг вариант - намазваш поводите с бързо съхнещо лепило! Успех!

LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
сам казваш,че са дрьнчали цяла нощ без засечка...ей заради това са се увьртели около основното поводите,а и нищо не се е засекло след пьрвите един-два празни удараsestrata написа: После цяла нощ дрънчаха - пак без засечка. На сутринта като ги привадих бяха усукани здраво - само куките стърчаха от възлите. .

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
освен,че този вьзел е много добьр(аз го използвам,но само за монфил и то в язовир),с друго наборе,не сьм сьгласен-не сьм голем сомаджия,но пак повтарям-повод не по кьс от 30-40см-за бяла мряна и сом в РЕКА с ТЕЧЕНИЕ..а защо се оплита?щото като всяко нещо си треба повече обслужване-не може да го заебеш цяла нощ да седи,при празни удари и да не се оплете-треба си проверка отвреме навреме-най малкото-заради стрьвта..впрочем,всеки сам си избира начините-аз,просто с 10-15 см не сьм сьгласен-мое мнение-ако става за вьпрос,аз на пружините слагам поводи по 2-3см,когато са на стиропор,за платика,клен и таранка,което КАК би могло да стане с тоя вьзел дето си го посочил? 

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Излезе абсолютно прав. В неделя като не бутна нищо поводите си бяха читави като от витрината - със стръвта заедно. Ще рече - като са уплетени - със сигурност има риба наоколо:D5кила написа:сам казваш,че са дрьнчали цяла нощ без засечка...ей заради това са се увьртели около основното поводите,а и нищо не се е засекло след пьрвите един-два празни удараsestrata написа: После цяла нощ дрънчаха - пак без засечка. На сутринта като ги привадих бяха усукани здраво - само куките стърчаха от възлите. .щото вече са били усукани...требало е да извадиш още при пьрвия празен и да провериш
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re:
Итересно ми е защо пръчките трябва да сочат небето!?Има ли нещо общо с риболова на калкан? 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- schapcho
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Дънен монтаж за сом
На морето заради вълните,на голямата река заради течението.Също така въдицата омекотява удара на рибата независимо ,че има отпуснат аванс 

Бъди умен!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Дънен монтаж за сом
На мен ми е понятно,че заради течението и вълните,ама на язовирите няма нито течение,нито вълни. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.