Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Силикони за Бяла риба
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- te4osoma
- разбира нещата
Re: Силикони за Бяла риба
Тъй като зимно време рибата се групира в по дълбоки места е нормално тя да се върти около и на самата стенаSleepwalker_ написа:Покрай брега на стената ли? По принцип през топлите месеци от там минават ята слънчаци и бабушки, последния път като ходих и вече беше студено (преди 2 седмици) мярнах само няколко дребни костурчета и една малка бабушка да блуждае по повърхността. Друго нямаше.cronos39 написа:Виждаш ли дребна риба
Пропуснах да добавя, че докато все още беше топло, на дъно и рибка редовно там се вадеха едри костури и бели риби по 3 кила, лично съм виждал. ТОгава обаче беше панаир и беше изключително трудно да се намери свободна дупка, тъй че почти не съм пробвал там.

Всеки има план,..докато не му разбият устата..
М.Тайсън
М.Тайсън
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Ако знаеш колко съм я обикалял...
Знам, че бялата риба (както и всякак друга) през студените месеци се групира в дълбоки участъци, но знам също и че търси прагове, ями и други подобни, а е ясно, че на подобна язовирна стена такива няма. Е, по-навътре със сигурност има, но не мисля, че са достижими от ръка. За това и питам опитните колеги дали има смисъл да въртя там в търсене на бяла риба и костур или да се насоча към плиткажите и шаварите в търсене на щука, защото двете места общо взето са на двете противположни точки на язовира. 

- Vid
- кандидат преподавател
Смятам, че можеш да се пробваш на стената. Все още рибата се държи в плиткото близо до брега и е активна основно през деня, поне при мен е така по обяд и ранния следобед. Търси участъци със по-стръмно дъно на самата стена или по-добри резултати може да имаш ако я търсиш от двете страни на стената, където плочника или камъните преминават към тинесто дъно.Sleepwalker_ написа:Ако знаеш колко съм я обикалял...Знам, че бялата риба (както и всякак друга) през студените месеци се групира в дълбоки участъци, но знам също и че търси прагове, ями и други подобни, а е ясно, че на подобна язовирна стена такива няма. Е, по-навътре със сигурност има, но не мисля, че са достижими от ръка. За това и питам опитните колеги дали има смисъл да въртя там в търсене на бяла риба и костур или да се насоча към плиткажите и шаварите в търсене на щука, защото двете места общо взето са на двете противположни точки на язовира.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Благодаря колега! Още в неделя ще направя една разходка, пък да видим дали тоя път ще закача нещо! Поздрави! 

- Vid
- кандидат преподавател
Здравейте колеги, отново силиконите Wake се представят добре поне при мен. Не съм сигурен дали е от силикона или от фразата на Стоичков - който играе ще спИчели, който не играе...
Та мисълта ми е днес заложих основно на силиконите на Уейк и Орка, Уейк пак се представиха по добре - опитите бяха със стандартна джиг глава и такива с подвижна с офсетна кука тип чебурашка, с оглед елиминиране на многото закачки по дъното. Бях герой, тъй като трябваше освен да се боря със дънните закачки и с бракониерки мрежи, които ми костваха доста загубени примамки..., но засега Уейк за мен са №1 при туистерите.
Успех на яз. Тракиец ми донесе този:

След няколко маломерки, тази е близо 4, удара отново беше в плиткажа, не повече от 3 м. дълбочина.

Та мисълта ми е днес заложих основно на силиконите на Уейк и Орка, Уейк пак се представиха по добре - опитите бяха със стандартна джиг глава и такива с подвижна с офсетна кука тип чебурашка, с оглед елиминиране на многото закачки по дъното. Бях герой, тъй като трябваше освен да се боря със дънните закачки и с бракониерки мрежи, които ми костваха доста загубени примамки..., но засега Уейк за мен са №1 при туистерите.
Успех на яз. Тракиец ми донесе този:

След няколко маломерки, тази е близо 4, удара отново беше в плиткажа, не повече от 3 м. дълбочина.

Сенека
Сенека
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Супер риба! Браво!
Би ли споделил какъв начин на водене проработи при теб? 

- Vid
- кандидат преподавател
Привърженик съм на руската школа, работя само с макарата. Тъй като съм аматьор при риболова на сулка, нещо с техниката с подръпванията с върха на пръчката не ми се отдава от брега - губя контакта с примамката. Иначе моята техниката е проста - замяташ възможно най далече и държиш максимално изпъната линията, при падането на примамката на дъното започваш да правиш 1-2 оборота с макарата - пауза - падане на дъното, пак... и така. Колкото скъсяваш разстоянието и намалява дълбочината - повече обороти с макарата. Нужно е да направиш удачен подбор на теглото на джиг главите, размера на силикона и дълбочината на която ловиш, целта е една - да се усеща във всеки един момент примамката. 90% от ударите са при пропадането, по скоро при контакта на примамката с дъното и за да ги усетиш е нужно линията да бъде винаги изпъната. Това е важно, тъй като сулката кълве фино и бързо изплюва (не като костура) и е необходимо при всяко "различно" поведение на линията да се направи засечка.Sleepwalker_ написа:Супер риба! Браво!Би ли споделил какъв начин на водене проработи при теб?
Повечето колеги които срещам по язовирите, ползват сомски въдици и дебели влакна. Аз ползвам по фина пръчка с плетеняк около 15 лб. С по тънко влакно се работи по добре и няма проблем с ваденето на риби, но бързо се протрива по камъните на дъното, а рибата е там където има най много закачки.
Сенека
Сенека
- Sleepwalker_
- разбира нещата
А пръчката в какво положение е при водене - хвърляш и вдигаш пръчката нагоре докато пропада ли? Или при водене (2 оборота-пауза) държиш върха ниско долу? Това винаги ми е било енигма. Пробвал съм водене и по двата начина, но ми се струва, че правилния е пръчката да е постоянно срещу водата (а е успоредно с брега) и високо горе. Така ли е при джиговия риболов?
- Vid
- кандидат преподавател
Ловя и по двата начина. При замятане държа пръчката ниско докато потъне примамката. При обиране на линията, ако няма вятър предпочитам да я държа изправена на 45 градуса - усещането поне според мен е по добро, а и се елиминират в по голяма степен закачките по дъното, ако има вятър обирам като държа върха ниско, но винаги пръчката трябва да е под ъгъл спрямо линията.
Сенека
Сенека
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Благодаря за обясненията! Утре пак ще се разхождам около гьола и се надявам най-сетне да закача нещо. 

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Да закача, да закача, ама не закачих. Само оставих под водата две клатушки, един воблер и два силикона. От 8 до 15.30 ма'ане на крачоли, ма'ане на въдица, но риба не излезе. Не се виждаше и да гони. Може би вече 7-8 капо подред, забравих какво е да пипнеш риба, баси! 

- Vid
- кандидат преподавател
Хубави обяснения направих, ама май забравих най важното - трябва да ловим там където има риба, иначе може само да се хванем за к..ра...Sleepwalker_ написа:Благодаря за обясненията! Утре пак ще се разхождам около гьола и се надявам най-сетне да закача нещо.
При мен за 3 часа - 5 удара, 3 реализирани - маломерни, Рибите въпреки, че времето е хубаво вече са променили местоположението си и са се дръпнали в дълбокото. Всички извадени са от над 12 м. дълбочина.
Загуба на силикони - над 10 бр. Тук искам да попитам колегите за някаква система за спасяване на силиконови примамки. Относно воблерите, бях чел някъде из форума за система с китайско катинарче. Дали може да се приложи и тук нещо подобно??
Имам и доста загубени примамки в стара бракониерска мрежа лежаща на дъното на дълбочина около 3-4 м., чудя се дали мога да я изкарам с въже и кука?
Сенека
Сенека
- te4osoma
- разбира нещата
Ако ходиш там където си мисля ,късането на силикони е сигурно миналата зима там за три ходенета скъсах над 40 силикона и конеца ми замина половината .
За отцепи знам ама само от лодка върши работа/неска пак спасихме доста и плюс един воблер подарък/Риби излезнаха около килото на над 15м. и една от повече от 20м. 

М.Тайсън
М.Тайсън
- Vid
- кандидат преподавател
Явно баш там ходя, чудя се ако изкарам тази мрежа, дали със силиконите по нея да си ловкам 2-3 зими или да отворя магазин за изкуствени примамки....te4osoma написа:Ако ходиш там където си мисля ,късането на силикони е сигурно миналата зима там за три ходенета скъсах над 40 силикона и конеца ми замина половината .За отцепи знам ама само от лодка върши работа/неска пак спасихме доста и плюс един воблер подарък/Риби излезнаха около килото на над 15м. и една от повече от 20м.
Сенека
Сенека
- te4osoma
- разбира нещата
Там е силиконовата долина явноVid написа:Явно баш там ходя, чудя се ако изкарам тази мрежа, дали със силиконите по нея да си ловкам 2-3 зими или да отворя магазин за изкуствени примамки....te4osoma написа:Ако ходиш там където си мисля ,късането на силикони е сигурно миналата зима там за три ходенета скъсах над 40 силикона и конеца ми замина половината .За отцепи знам ама само от лодка върши работа/неска пак спасихме доста и плюс един воблер подарък/Риби излезнаха около килото на над 15м. и една от повече от 20м.

М.Тайсън
М.Тайсън