Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Вкусове и мириси, които помним от соц. време
Модератор: dantho.mihov
Re: Вкусове и мириси, които помним от соц. време
А спомня ти ли си когато билетчето във Варна бе 3ст стана 4 ст и дори притежавам такъв
Спомням си въвеждането на самотаксуването в София. В трамваите бяха сложили едни прозрачни цилиндри със сферичен похлупак (като тясна и висока тенджера, а вътре имаше една кръгла ламарина, заварена на една ос (като кантар) - нещо като блендите на камините. През един процеп на похлупака се пускаха 2 ст. или 4 ст.. Те падаха на ламарината и под тежестта им, ламарината се завърташе около оста и стотинките падаха на дъното на цилиндъра. Отстрани на цилиндъра бяха поставени кочанчета с билети - по 2 ст. и по 4 ст. След като се пуснеше съответната монета, си откъсваш от кочана и съответното билетче. А билетите от 2 ст. се ползваха от начална спирка до центъра или от центъра до крайна / начална спирка. Билетите от 4 ст. се ползваха, ако пътуваш от началните спирки през центъра - до крайна спирка. Спомням си още, как дечурлигата се возехме на металната опашка (отзад на трамваите), която служеше за закачване на един вагон към друг. Като се качим от графа - та през гората до двореца на пионерите. Спомням си и как залагахме пирони на релсите, за да се сплескат и от тях да си правим ками или остриета за копия. Леле, за колко лудории се сещам още

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- кандидат преподавател
Най-скъпият билет за кино в провинцията беше 35 стотинки - на балкона /всяко уважаващо себе си кино имаше партер и балкон /.Голям шоколад -не помня колко грама ще да е бил,също струваше 35 стотинки.Най-харесвах едни малки -в по-светла синичка опаковка,май пишеше само "Фин млечен",дето бяха по 18 ст.Веднъж,сигурно съм бил на 6 или на 7,отнесох два шамара по вратлето за това,че бях отмъкнал банкнота от 2 лева от портмонето на майка ми,с които си купих за всичките пари такива шоколадчета /били са 11 бр./и ги изплюсках малко с отвращение,ама за идеята!,до задната страна на жилищното блокче,в което тогава живеехме 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Мда....т'ва по съветска приумица....в Москва много им се чудех на акъла как така вярват, че всеки честно ще се самотаксува...jagger1 написа:Спомням си въвеждането на самотаксуването в София. В трамваите бяха сложили едни прозрачни цилиндри със сферичен похлупак ...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кире,избледняли са ти спомените/мириса/,приятелю! Забравил си,че зад всеки ъгъл дебнеше милиционер,и като те хванат метеш една седмица улиците със специално елече на гърба!!!GODzillata написа:Мда....т'ва по съветска приумица....в Москва много им се чудех на акъла как така вярват, че всеки честно ще се самотаксува...jagger1 написа:Спомням си въвеждането на самотаксуването в София. В трамваите бяха сложили едни прозрачни цилиндри със сферичен похлупак ...

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
А спомняте ли си, когато въведоха схемата - да се качваш само от предната врата на трамваите, рейсовете и тролеите и да слизаш през задната врата
. Какво шоу ставаше, особено в часовете пик и когато си се качил само за една спирка
.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Бе не са, ама в БГ все се измисляха начини за прецакване на систематаТелескоп написа: Кире,избледняли са ти спомените/мириса/,приятелю! Забравил си,че зад всеки ъгъл дебнеше милиционер,и като те хванат метеш една седмица улиците със специално елече на гърба!!!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

Вярно!Всеки мамеше,правеше се на тарикат и най-вече се крадеше,ама пак имаше!!!GODzillata написа:.........................................................................................
Бе не са, ама в БГ все се измисляха начини за прецакване на системата, кой не се е опитвал да излъже апарата в асансьора и да не пусне 1 стотинка, а нещо друго....или стотинката да се лепне към рибарска корда и да се ползва пак и пак.
А сега за отрицателно време опоскаха държавицата-нищо не остана за крадене!

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Не е за отрицателно време! Това дето 45 г. е било направено от 3-4 поколения българи още не е цялото изкрадено. Вече 22 години се руши, краде, но още има и е най-сладкото, та ще сме свидетели на още бомби, палежи и т.н. Например язовирите от национално значение са мисля 134 или 136 и са построени през соц.време. Преди Соца е бил построен само яз.Калин в Рила, за водоснабдяванито на София. За 22 години след Соца е пак построен един- Цанков камък, но никой не знае ще бъде ли завирен на 100% . Та тези язовири са все още държавни. Колкото до язовирите от регионално значение са между 3500 и 4000 и са на 99% арендовани от собствениците-общини, кооперации, " Напоителни системи" или са купени и частни. В яз. Сопот още се ловят толстолоби и шарани от соц.време . Миналата година бе хванат шаран от 21.450кг. Мисля, че е рекорд за нас, а съм чул за уловен толстолоб от 45кг. Уж не бил изтърмъчен, а уловен случайно на тролинг. Много не ми се вярва на "случайността", но е факт наличието на гиганти, зарибвани по времето на бай Тошо. Ех каква риба и риболов имаше преди . Нямаше кукички, влакна, пръчки, макари, но имаше много риба. С лескова пръчка, канап, 20см. найлон 0.40 , морска кука и тапа от шише съм ловил, като дете толкова, колкото сега изявените авторитети на Форума със всичките им финни такъми и магии ловят и документират със снимки от излетите им.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Виж за това не бях се сетил.!?Диканаров написа:....... Това дето 45 г. е било направено от 3-4 поколения българи още не е цялото изкрадено. Вече 22 години се руши, краде, но още има и е най-сладкото, та ще сме свидетели на още бомби, палежи и т.н. Например язовирите от национално значение са мисля 134 или 136 и са построени през соц.време. Преди Соца е бил построен само яз.Калин в Рила, за водоснабдяванито на София.............
Но за сметка на това пък на безценица ограбиха терените около тях,бетонираха ги и така ги оградиха,че само с хеликоптер можеш да стигнеш до водата.Да не говорим,че почти никоя сграда няма нормална канализация или пречиствателна станция и тотално замърсяват всичко около себе си!

Сега остава само да приватизират водните площи,да си сложат по една бариерка и започнат да събират/такса/ парички,за да можеш да отидеш на риболов!?

А вие разплитали ли сте домакинска изтривалка за съдове от найлон, навита на дървено чиле, потопено гореща вода за да се изправи. Сред това,
развиваш край брега на Дунав, връзваш оловото и куките и...въртиш оловото над главата за да заметнеш. Едно чаталче, разцепена клечка за индикатор, а чилето затиснато с камък...това бяха такъмите. Нямаше прътове и макари, но имаше риба..така бе риболова през 70-те на миналия век 

а на мен ми правеха за ултралайт риболов за скобарчета от дрянова пръчка на която се обелва кората,опърля се на открит огън и се провисва с две тухли от долу цяло лято за да исъхне и исправи. зимата ми е лакираха няколко пъти с шел лак и за лятото бях готов- обикновено ми правеха по 2-3 че ги чупих. сега сме с карбонови и какви ли не но .....
-
- кандидат преподавател
АЙде-е ,1968-69 г.,р.Арда под Маджарово,с върбова сурова пръчка,два метра корда,кой я помни каква беше,плувка от кокоше перо с маркучета,кукичка "орловка"за 5 стотинки от стрелбището,парчета земен червей от ръждясала консервена кутия или омесен хляб.Уклеи,кефали и мрени на корем.Няма билет,няма контролни органи,реката ври от риби,миньорите с ръбове и импровизирани мрежи от разни остатъчни гьолове встрани пълнеха бидони и по цяла седмица градчето миришеше на пържена риба...
Само едно се чудя не не мога да го проумея какво става -през онези години 60 - те нямаше много неща по магазините и въпреки това реките и язовирите бяха пълни с риба А сега какво се получи - магазините пълни и пълно обезрибяване на реките- такъв глад ли е настанало че всеки е тръгнал с позволени и не позволени методи за риба- и тогава имаше бракониери с срекмета по реките но не беше такова нещо - оставам с впечатление че онези години въпреки всичкото нямане все пак са били по сити години. Вероятно се бъркам......??? а...
PP
м/у другото подобно нещо с обезрибяване беше в Испания 1975-1980 голяма безработица, инфлация и глад - всичко живо беше тръгнало да се изхранва с риба - за обикновен риболов неможеше и да става дума - мрежи,бомби,....
PP
м/у другото подобно нещо с обезрибяване беше в Испания 1975-1980 голяма безработица, инфлация и глад - всичко живо беше тръгнало да се изхранва с риба - за обикновен риболов неможеше и да става дума - мрежи,бомби,....