Разни изработки на изкуствени примамки.....

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Разни изработки на изкуствени примамки.....

Мнение от майсторчето страхил »

Бях обещал на някои колеги от форума да пусна една обобщена тема за самоделните ми недоносчета,та сега е момента :D .Започвам с най новото ,а нататък ще продължа с по стари изработки.
Преди две седмици един приятел ме задоми с две от тези примамки ,спинар байт(или нещо подобно :smt017 Досега не бях ловил с такова животно,но останах очарован от поведението му.Движи се много добре над закачки и водорасли,а там се крие и щуката че и другия хищник,в същия момент се покриват и добри дължини при замятане.Да ама не са застраховани от улов на клони и други стърчащи над водата препятствия :lol:,и аз осиротях с едната от примамките която и в момента стърчи кат Гюро Михайлов над реката.Твърдо реших да и направя клонинг преди да я оставя някъде из водоемите и другата.Онзи ден след един успешен риболов на трявясало старо корито(две хубави щуки) ,примамката се затвърди като успешна в моя контингент от изкуствени примамки :good: .
Толкова с прелюдията.
Първо и основно е да се снабдиш с оригинална примамка ,но не е задължително,може и импровизация.Играчката е около листото ,всичко останало е елементарно.
Копираш(правиш шаблон)на листото върху тънка алуминиева ламарина(може и капачка от буркан)

Изображение

Очертавате листенцата върху материала който сте си избрали(неръждавейка,месинг...),дебелината на оригиналното перо е 0.5мм.,и съответно изрязвате.

Изображение

След това върху парче "твърдо" дърво с чука и една сериозна съчма от лагер(ако нямате такава използвайте ябълката от стар автомобилен шарнир) оформяте овала на паричката.

Изображение

Изображение

Съответно пробиваш листото.

Изображение

Полираш.

Изображение

Стеблото на блесната е изработено от зъболекарска тел о.7,но като че е малко тънка,оригинала е от 1.00мм.Огъването му става с тънки клещи и подръчни дорници,(изглежда като безопасна игла :lol: )
За тези които нямат оригинал за гледане размера е;
в горния край откъм листото, дължината от огъвката ,до ухото за вирбела е 30мм.
в долния откъм куките (там е по дългото) от центъра на огъване ,до карабината е 38мм.
ъгъла който се образува е 90 градуса.Вирбели и халки всеки може да си избира, и поставя сам(предполагам :lol: )

Изображение

За останалото може да импровизирате ,говоря за примамката и куките.Колега е използвал единична
джиг глава ,а аз използвах двойка с допълнително удължение и утежнение тип "чебурашка"

Изображение
п.п.Действайте ако имате желание и възможност,и пазете пръстите :lol: :drinkers:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Разни изработки на изкуствени примамки.....

Мнение от иво2 »

Градски, поздравления за подробното описание. Много добре са се получили примамките, все големи щуки да хващат :D И аз тази година съм подкарал само на тенекии - самоделки, и май резултата не е по-лош от риболова с купешките:D
Поздрави,
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

А с какво ги полира ако не е тайна, много добре се е получило.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

sunnen написа:А с какво ги полира ако не е тайна, много добре се е получило.
Нее тайна ,на базата на стара помпа за охлаждаща течност на струг(двигателя и е на 3000 об.минута)използвам стандартната резба М 8 на която съм сложил набор от вълнени парцали пристегнати между две шайби.При липса на такъв електро мотор ,може да се ползва такъв от помпа за поливане,тя също е на високи обороти.Иначе ползвам шлайф паста която нанасям върху парцалената шайба в процеса на полиране.
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

В тая линия на разсъждение - ползвам елмотор от стара пералня с отделна центрофуга. И по-точно - от центрофугата. Той е с удължен шпиндел и усилени лагери. Има си дълга резба М10. Перфектен. Става и за струговане на дребни дървени и пластмасови детайли.
А за ръчно полиране - може и с баля от минерална вата. Но само с гумени ръкавици!!
Пастата за автомобили върши също работа. А най -лесно е и с "Циф - крем" Само че повечко фърчи из къщи.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Хей моята установка за полиране :idea:

Изображение
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Понеже от последния риболов по Йовковци оставих 10-на джиг глави на дъното,а по магазина са около 1.50лв. ,реших най сетне да си изработя калъп за такива.Този път изработката е малко по сложна и ако има желаещ да разбере по подробно,ще се опитам да му разясня .А иначе всичко е изработено с дрелка,ъгло шлайф , пили и мераци в селски гараж за един след обед :lol: .Цвета е малко гаден ,но само такава прахова боя имах :smt017

Изображение

Изображение

Така,първо намираш две еднакви парчета алуминий 20х40 х30 или в зависимост от това каква големина ще е главата, по възможност не чист ,а с примеси иначе се обработва трудно.Намираш си съчма от лагер(аз ползвах съчма с диаметър 12мм.). Намираш свредлото с което ще пробиваш профила ,а диаметъра му е колкото на съчмата в случая 12мм и го заточваш (трябва умение) с профил на полу -сфера..Отбелязваш мястото на пробиване и внимателно пробивате до половината на диаметъра.
Изображение

По същия начин пробиваш и другата половина на калъпа.След като ги пробиете взимате съчмата и я залагате м-у двете половини и с внимателно с чук ги развалцовате до постигане на "идеалната" сфера :lol:

Изображение

След оформяне на сферата ,оставяй ки съчмата отвътре за да не се разместват двете половини ,защифтовате (поставяне на водещи щифтове,трябва да сте виждали и други калъпи)

Изображение

След защифтоването ,следва да очертайте къде ще се поставя куката в калъпа,стебло + ухо + върха.След отбелязване с чертилка,внимателно с фина пила правиш водещ жлеб който да отбележи изхода за стеблото на куката.След това внимателно със свредло с диаметъра на куката разпробивате открай до край двете половини заедно(получават се полу отвори)

Изображение

Пробивате едностранно и мястото където е ухото на куката.
Със свредло с диаметър колкото ще бъде участъка където ще се крепи силикона(при мен е Ф4мм.)Разпробивате през вече белязан и пробит отвор за стеблото на куката на дълбочината която ще искате за удебелението върху куката.

Изображение

След това правите с по голямо свредло или зенкер,фрезенка за наливане на оловото.

Изображение

В долния край на калъпа с триъгълна пила се оформят два чопа за силикона да не се измъква.

Изображение

п.п.Уф,те затова навремето не станах даскал :lol: ,по ми е лесно да го направя ,отколкото да обесня как съм го правил :lol: :good:
иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от иво2 »

Както винаги перфектно изпълнение и подробно описание на процеса. Много приятни емоции с новите творения :D
Аватар
galin grigorov
новобранец
новобранец

Мнение от galin grigorov »

Добра изработка.Би ли споделил от къде купуваш куките и на каква цена
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Значи при нас в Търново ги има в едно магазинче на "триъгълника"(така се казва квартала),при Миро.Марката е "филстар" и са на 3.50 за пакетче,в зависимост от размера са между 8-10 бройки в пакет.
Аватар
galin grigorov
новобранец
новобранец

Благодаря за отговора.Доста трудно се намират на добра цена,може да прескоча до там.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Почнах някаква матрица за джиг ,но нещо се отплеснах в мерките :scratch: и нещата тръгнаха в друга насока.От опит знам че този тип спинер винаги тръгва ,а и е ефективен за големи водоеми и силни течения като на Дунав.В един сайт хората са използвали по евтин и по здрав способ от вирбел , и идеята ми допадна :good: .Не е върха на качеството и красотата ,но теста в леген доказа че системата ще работи :lol: :lol: :lol:

Тук е модела

Изображение

Тук моето недоносче в суров вид ,не ме съдете много за качеството на калъпа,ползвал съм дрелка ,чук,секач и пила :scratch:

Изображение

Малко не съм на Ти с бояджалъка ,ама замазва грозотията и кат за кьорави риби ще свърши работа :lol:

Изображение

Калъпа мисля да го ползвам и като глава за предно утежнени блесни :scratch:
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

майсторчето страхил написа:Значи при нас в Търново ги има в едно магазинче на "триъгълника"(така се казва квартала),при Миро.Марката е "филстар" и са на 3.50 за пакетче,в зависимост от размера са между 8-10 бройки в пакет.
Първи и втори номер са по 15 бр в пакет. :wink:

А коло гр излезе главата с това Ф12мм свредло.
Аз там съм пораснал...
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

bobo_33333 написа:
А коло гр излезе главата с това Ф12мм свредло.
Нямам представа ,не съм ги теглил ,но долу горе са в грамажа който ползвам най често(на око де :smt017 )
Аватар
galin grigorov
новобранец
новобранец

Моите се получиха 11.8гр.с 3/0 куки :)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”