каква пръчка да си купя

Модератор: sapuna

mg87
новобранец
новобранец

каква пръчка да си купя

Мнение от mg87 »

Здравейте бъдещи колеги, все още съм кандидат риболовец ме затруднява избора на пръчка. Искам да е нещо универсално с което да започна. С сигорност ще се пробвам за пастърва по реката, но е добре да става и за шаран и сом. Насочил сам се към телескоп с водачи но се колебая за акцията и дължината, четох доста но така и не се ориентирах.
Аватар
Rdjambito
новобранец
новобранец

Re: каква пръчка да си купя

Мнение от Rdjambito »

mg87 написа:Здравейте бъдещи колеги, все още съм кандидат риболовец ме затруднява избора на пръчка. Искам да е нещо универсално с което да започна. С сигорност ще се пробвам за пастърва по реката, но е добре да става и за шаран и сом. Насочил сам се към телескоп с водачи но се колебая за акцията и дължината, четох доста но така и не се ориентирах.
Колега няма такава пръчка която да ти върши работа за пъстърва ,шаран и за сом едновременно , все пак успех.
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Колега, такава пръчка която да е достатъчно универсална за изброените от теб риби просто все още не е измислена :D . Ако искаш да получиш някакъв смислен отговор първо кажи къде смяташ да риболовстваш – конкретни водоеми … , после как точно- на перо, на дъно … и най накрая с колко пари си склонен да отделиш.
Иначе, като нещо „универсално” с което и аз риболовствах преди доста години може да си вземеш един телескоп с дължина 3.60 – 4.00 метра и с акция (максималната тежест която можеш да изхвърлиш с него) около 60 – 90 гр. С него ще можеш хем да си ловиш на перо, хем да си мяткаш и по леки дънни монтажи. Ако питаш мен за сега не инвестирай много средства в такъми, пък като решиш кой начин на риболов ти е най на сърце и най удобен за практикуване си вземи по – специализирана пръчка .
Да не забравиш да си купиш и макара
:D
Аватар
lif3house
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lif3house »

Едва ли някой би ти помогнал с избора на тази "универсална" пръчка, попитай конкретно за един вид риболов и ще получиш адекватни мнения. Това е от мен! :)
mg87
новобранец
новобранец

Мнение от mg87 »

sharko54 написа:Колега, такава пръчка която да е достатъчно универсална за изброените от теб риби просто все още не е измислена :D . Ако искаш да получиш някакъв смислен отговор първо кажи къде смяташ да риболовстваш – конкретни водоеми … , после как точно- на перо, на дъно … и най накрая с колко пари си склонен да отделиш.
Иначе, като нещо „универсално” с което и аз риболовствах преди доста години може да си вземеш един телескоп с дължина 3.60 – 4.00 метра и с акция (максималната тежест която можеш да изхвърлиш с него) около 60 – 90 гр. С него ще можеш хем да си ловиш на перо, хем да си мяткаш и по леки дънни монтажи. Ако питаш мен за сега не инвестирай много средства в такъми, пък като решиш кой начин на риболов ти е най на сърце и най удобен за практикуване си вземи по – специализирана пръчка .
Да не забравиш да си купиш и макара
:D
знам че 100 % универсална няма, иначе съм от Банско и най-близките по големи реки са ми струма и места но за тях не съм и много запознат каква риба има. За пъстърва ше ходя по по-малките планински рекички като глазне и демяница... по късата пръчка(до 2,40) има ли други предимства освен теглото пред дългите телескопи?
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Сега за да не ва цитирам сичките ,да ви отговоря малко уклончиво...
Сядаме да играем белот,не ги разбирам много,но когато върви карта ,бой,бой,ма само с майсторлък-не може ,като има карта бой,бой и пак бой,пък и ако малко ги разбирах,става мармалад.
Така че ,ако има късмет ,човек ,или ако му разбира,каквато и въдица да му дадеш ,се ще фата...
И понеже ходя с веломобила :lol: ,нося едно телескопче на 2,40 м и всичко необходимо за плувка,жиг,дъно ,съответно-царевица,червей и силикон.
И като неще едната риба-примерно шаран,обръщам на сулка.Ако не ще сулка -каракуда,

Се едно ,пичове с мерцедеси -ранят мацките и ги водят по даскотеки,азе ги слагах на рамката на колелото и ги карах на поляната,като бяхме млади де ,мерака да го има ,да не ме чуе жената... :lol:
Та на въпроса на колегата ,земи си изначално едно телескопче 2,70м ,и става за сичко,от уклей до сом,ама по малък ,до към 5 кг :wink:
Аз там съм пораснал...
sharko54
новобранец
новобранец

Мнение от sharko54 »

Основното предимство на по късата пръчка е … че е по къса :D , в смисъл ако водоема на който ще ловиш е обрасъл има много клони и дървета ще ти е крайно неудобно да ловиш с дълга въдица. Представи си как се опитваш да замяташ с пръчка 4 метра, когато на мястото на което си застанал над теб на 3 метра има клони. От друга страна ако си на някой язовир и над теб няма клони с по –дългата пръчка ще можеш да замяташ на по далечна дистанция, от друга страна :lol: на всичко му се намира начина – ако си с дълга пръчка и над теб има клони приклякаш и хвърляш, ако си с къса пръчка на чист водоем и ти трябва дистанция слагаш по голямо перо с повече тежест и така :wink: . Няма да получиш точния отговор защото такъв просто няма.
Какво бих направил аз: :shock: или отивам на конкретния водоем и гледам – питам колегите или намирам някой колега който риболовства по набелязаните водоеми и пак питам (обаче да знаеш, че рибарите малко послъгват :lol: )
Втори варянт – по удачен – решавам къде най често ще ходя за риба – река, язовир, колко са големи обрасли ли са и така нататък, разбирам какви риби има в тези водоеми и как ще ги ловя … на дъно на плувна …., търся из форума теми за конкретните водоеми или конкретния начин на риболов.. чета и решавам дали са приложими в моя случай и после решавам какъв такъм ми трябва.
Трети варянт купувам си един евтин корав телескоп --- и :D тръгвам за риба в края на сезона решавам от какво имам нужда на база лични впечатления и натрупан опит. :rolleyes:
mg87
новобранец
новобранец

Мнение от mg87 »

ако взема дълъг телескоп има ли вариант да го ползвам разпънат наполовина където е обрасло :oops:
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

Като гледам какви акъллийски съвети ти дават,що не си купиш едно парче корда да оскубеш патката и да си отрежеш един камъш,хем по дълъг че ако не ти пасне да си го скъсяваш,и като туриш и една кука всичко можеш да хващаш даже и жаби и раци.

Ако искаш адекватни отговори задавай правилно въпроса и го конкретизирай.
Иначе само на подбив ще те взимаме.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
mg87
новобранец
новобранец

Мнение от mg87 »

Реших да си поръчам 2 ефтини телескопа един 4 метра и един 2 като си набелязах 2 модела единия с акция 30-60 другия с 100-300. Та сега въпроса ми е кои да е 2 и кой 4 метров?(и двата модела се предлагат в различни дължини)
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Ми колкото е по-голяма акцията, толкова по-голяма тежест ке можеш да мяташ, значи да я ползваш за дъно. Тука вече иде въпроса на какви места ще ходиш и това ти определя дължината. Моя акъл който ще ти дам е - щом си начинаещ влизай в първия магазин за 1 лев, пълно е с китайски сопи, че и оборудвани с макари. Вземай 1 2,4 метра и 1 по-длъджка(3-4м.)/че и като цена няма да те натоварят много/, а като походиш и натрупаш опит, сам ще се ориентираш, какво ти требе.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Спиро
новобранец
новобранец

Мнение от Спиро »

Не съм голям специалист, но ще и кажа аз с какво ловя на Места около Разлог.Та аз ползвам един 5 метров директен телескоп на Zebco с основно влакно 0.14, повод 0.12 и кука номер 16 или 18, за плувка ползвам тапа ( в рибарските магазини в Разлог и Банско знаят за какво става въпрос) и минимално утежнение. Черната мряна и кефала удрят основно на този монтаж при подходяща стръв. Според мен в този район няма къде да ползваш пръчка с акция по-голяма от 50 грама, но всичко зависи от района в който ловиш. В началото и аз обикалях по реката и наблюдавах местните рибари как ловят и чак след известно време започнах да имам успехи.
Успех и наслука!
От студ умри на риба отиди!!!
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Изображение
Ей тази става за всичко
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Поста започва с това,че питащият пояснява,че не е компетентен любител-риболовец,а и вероятно не познава някой такъв там,където живее,за да го насочи като за начало.Ориентировката за телескоп с водачи при прощъпалника е правилна,само че е добре да се започне с такъв с означена на него работна дължина поне 3-4 метра и тест 10-30 грама .Такава пръчка за не много пари,съчетана с една неголяма и не скъпа макара от сорта на "Тебен","Уинър" или нещо друго такова с размер най-много 2000,ще позволи да натрупа опит за пъстърва в рекичките ,а в Места за кефал и мряна на плувка,а също и за някакви шарани с монтаж на дъно с олово до 20 грама на някое "платено"с шарани до 2-3 кг.В никакъв случай не трябва да се започва с пръчка 2 метра и голям тест на изхвърляне,щото така ще намрази риболова още преди да е навлязал в него :)
Аватар
petko_dimitrov_81
фен клуб-скобар

Мнение от petko_dimitrov_81 »

bobo_33333 написа:Сега за да не ва цитирам сичките ,да ви отговоря малко уклончиво...
Сядаме да играем белот,не ги разбирам много,но когато върви карта ,бой,бой,ма само с майсторлък-не може ,като има карта бой,бой и пак бой,пък и ако малко ги разбирах,става мармалад.
Така че ,ако има късмет ,човек ,или ако му разбира,каквато и въдица да му дадеш ,се ще фата...
И понеже ходя с веломобила :lol: ,нося едно телескопче на 2,40 м и всичко необходимо за плувка,жиг,дъно ,съответно-царевица,червей и силикон.
И като неще едната риба-примерно шаран,обръщам на сулка.Ако не ще сулка -каракуда,

Се едно ,пичове с мерцедеси -ранят мацките и ги водят по даскотеки,азе ги слагах на рамката на колелото и ги карах на поляната,като бяхме млади де ,мерака да го има ,да не ме чуе жената... :lol:
Та на въпроса на колегата ,земи си изначално едно телескопче 2,70м ,и става за сичко,от уклей до сом,ама по малък ,до към 5 кг :wink:
Колега направо ме изуми :) Поздрави за всичко това само с няколко изречения ;) Браво,а и си дал хубав съвет на начинаещият риболовец :) Браво още веднъж !!! :drinkers: :drinkers: :drinkers:
ИзображениеНяма големи и малки...Има хванати и изтървани !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”