Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Разни изработки на изкуствени примамки.....
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Разни изработки на изкуствени примамки.....
Ето малко информация за грамажа на олово според диаметъра на сферата:майсторчето страхил написа:Нямам представа ,не съм ги теглил ,но долу горе са в грамажа който ползвам най често(на око деbobo_33333 написа:
А коло гр излезе главата с това Ф12мм свредло.)
мм. / грама
10 / 5,9
11,2 / 8
12 / 10,3
12,4 / 12
14,2 / 16
14,8 / 20
15,4 / 24
16,2 / 28
18 / 34,6
20 / 47,4
Като тук според мен ще има разлика в случая заради участъка където се крепи силикона и гарамажа на самата кука.
п.с. Информациятя за сферите съм я копирал от пост на колегата "Речния човек"
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Аз тъкмо се чудех къде бях гледал тая информацияboril_87 написа:
п.с. Информациятя за сферите съм я копирал от пост на колегата "Речния човек"

п.п.По тези критерии моите сигурно ще са към 12 - 13 гр ,защото диаметъра излезе около 12.6 + удебелената част за силикона .
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- bobo_33333
- кандидат преподавател
Напълно съсм съгласен,инфото за грамажа е съвсем точно,има матрица с глави с диаметър 10мм и са 6 гр.майсторчето страхил написа:Аз тъкмо се чудех къде бях гледал тая информацияboril_87 написа:
п.с. Информациятя за сферите съм я копирал от пост на колегата "Речния човек",благодарско
![]()
п.п.По тези критерии моите сигурно ще са към 12 - 13 гр ,защото диаметъра излезе около 12.6 + удебелената част за силикона .
Аз там съм пораснал...
- майсторчето страхил
- сериозен играч
nikiiliew написа:трябва да се върти

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- майсторчето страхил
- сериозен играч
майсторчето страхил написа:Дали от студа или от годините ,но тая събота се отдадох на творчески занимания вместо риболов.За пореден път в 30 годишния си стаж като механик си доказвах че всичко може да се изработи на ръка и с подръчни средства ,(Кое е първичното? пилата ,или машината:D ).Този път си изработих едно калъпче за джиг глави с различен грамаж за 4 -ри глави едновременно.Започнах го вчера след обяда и днес към обед правих проби.Има още малко да се пипне от тук ,от там ,но така е с изработката на ръка :think:
Изработено е с помощ на дрелка,ъглошлайф,пила,чук и секач![]()
Диаметрите на сверите са Ф12,Ф10 и Ф8,но може и да варира в зависимост от желанието![]()
п.п.В заключение,око се плаши ,ръката не![]()
![]()
.Дерзайте ,ако не ви мързи и са ви сръчни ръцете,възможно е
![]()
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- bobo_33333
- кандидат преподавател
А , като грамаж по колко ги направи ?
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Не съм ги теглил, но долу горе 8 ,10,12 гр.Румен Рудев написа:А , като грамаж по колко ги направи ?
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Колега, поздравления!
Би ли показал начина на направа на вербилца. Видях, някъде си коментирал направата от тънка ламарина, която се дупчи с перфоратор за хартия и т.н., но не ми става ясно и не мога да си го представя.
Благодаря предварително.
П.С. Скоро ще си взема стругчето, което планирам от почти 6 месеца и ще започна да публикувам моите маймунки.
Поздрави Динков
Би ли показал начина на направа на вербилца. Видях, някъде си коментирал направата от тънка ламарина, която се дупчи с перфоратор за хартия и т.н., но не ми става ясно и не мога да си го представя.
Благодаря предварително.
П.С. Скоро ще си взема стругчето, което планирам от почти 6 месеца и ще започна да публикувам моите маймунки.
Поздрави Динков
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Поради запитване от колегата ,отговарям
Как да си направим вербилца (въртележката) на блесната в домашни условия
Значи цялата тънкост е в това да успееш да заточиш правилно свредлото с което евентуално ще пробиваш ,условно казано шайбичката за въртележката.При нас му викаме центроващо свредло или заточено за ламарина,подобно са заточени и за дърво,но както и да е .Другия начин е да пробиеш латуна (месингова ламарина дебела около 0.3-0.6 мм.) с канцеларска щанца за листи (тези дето перфорират листове за закрепване в папка),но бързо се прецакват.Ползва се така заточено свредло за да не награби тънката ламаринка и да я нагъне както прави обикновеното свредло(а може и да ти среже ръката,затова дръж с клещи) ,а да пробива постепенно ,повечето майстори тенекеджии би трябвало да могат да ги заточват така.Останалото е елементарно.
Свредлото с което пробивам е с диаметър Ф7 ,но може да лавира между ф6.5 до ф8,не е фатално.На снимката съм дал заточването .

След това пробиваш.

Изрязваш внимателно с ножица, долу горе равномерно външния контур.

След това взимаш тел с малко по голям диаметър от тоя на телта за блесната и внимателно през средата огъваш по телта.

След това внимателно да не скъсаш шайбата ,дооформяш с клещите .

Те това е ,пазете пръстите

Как да си направим вербилца (въртележката) на блесната в домашни условия
Значи цялата тънкост е в това да успееш да заточиш правилно свредлото с което евентуално ще пробиваш ,условно казано шайбичката за въртележката.При нас му викаме центроващо свредло или заточено за ламарина,подобно са заточени и за дърво,но както и да е .Другия начин е да пробиеш латуна (месингова ламарина дебела около 0.3-0.6 мм.) с канцеларска щанца за листи (тези дето перфорират листове за закрепване в папка),но бързо се прецакват.Ползва се така заточено свредло за да не награби тънката ламаринка и да я нагъне както прави обикновеното свредло(а може и да ти среже ръката,затова дръж с клещи) ,а да пробива постепенно ,повечето майстори тенекеджии би трябвало да могат да ги заточват така.Останалото е елементарно.
Свредлото с което пробивам е с диаметър Ф7 ,но може да лавира между ф6.5 до ф8,не е фатално.На снимката съм дал заточването .

След това пробиваш.

Изрязваш внимателно с ножица, долу горе равномерно външния контур.

След това взимаш тел с малко по голям диаметър от тоя на телта за блесната и внимателно през средата огъваш по телта.

След това внимателно да не скъсаш шайбата ,дооформяш с клещите .

Те това е ,пазете пръстите

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- научил се да хвърля
Колега ти хубаво си го показал .но има ли смисъл като в железарските магазини има и месингови,медни,че и алуминиеви шайби и трябва само да ги огънеш.Ако ни осведомиш от каква тел ги правиш ,ще съм ти много благодарен.Все пак благодаря за инфото за вербилцата.
На риба като на война.
За месинговите шайби по железарийте и аз съм си мислел, но ми казаха, че били дебели и не ставали. Това със свредлото ми стана ясно, със т.нар замба няма ли да е по-лесно, ако е по-остра? Замби от всякакви тръби с всякакво фи може да се изнамери, докато този свредел ще ми е доста трудно откриваем.
Поздрави! Темата ти, може би е най-полезната и разисквана в целият раздел!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Щом се реже с ножица ,няма да е трудно и със замба,все пак е медна или месингова ламаринаДинков написа:За месинговите шайби по железарийте и аз съм си мислел, но ми казаха, че били дебели и не ставали. Това със свредлото ми стана ясно, със т.нар замба няма ли да е по-лесно, ако е по-остра? Замби от всякакви тръби с всякакво фи може да се изнамери, докато този свредел ще ми е доста трудно откриваем.

Аз там съм пораснал...
То ще се реже, това е ясно, но идеята е при направата на дупката, да не се изкривява и деформира самата ламарина, понеже е много тънка.bobo_33333 написа:Щом се реже с ножица ,няма да е трудно и със замба,все пак е медна или месингова ламаринаДинков написа:За месинговите шайби по железарийте и аз съм си мислел, но ми казаха, че били дебели и не ставали. Това със свредлото ми стана ясно, със т.нар замба няма ли да е по-лесно, ако е по-остра? Замби от всякакви тръби с всякакво фи може да се изнамери, докато този свредел ще ми е доста трудно откриваем.