Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Избор на мач и относно линията и ваглерите.
Модератор: Paublo_Eskobar
- М. Сталев
- разбира нещата
Re: Избор на мач и относно линията и ваглерите.
Аз до сега утежнението винаги съм го слагал на основното влакно, и до сега съм нямал протриване и късане,може би съм късметлия ,другия път мисля да пробвам твоята схема ,само да питам това парче от 1 метър влакно на което е утежнение със същия диаметър като на основното влакно ли е или е със по голямо сечение ? 

Да. И аз като начинаещ мач риболовец /то май доста време вече съм начинаещ
/ мога да кажа, че най-малко проблеми съм си имал с монтажа показан от колегата. Само, че между двата вирбела го правя с флуорокарбоново влакно. За дебелината му нищо не мога да кажа, защото като си купувах флуорокарбона едни ми казваха да е по-дебел от основното влакно, други да е като него и аз си купих 0,18 и 0,25
. С 0,25. заплитания имах не повече от две за целия ден, с 0,18 бяхя около 4, но аз още имам проблеми със стопирането на ваглера във въздуха. По отношение на кълването - пробвах ги при много гъсти бабушки на Душанци и не можах да направя никаква разлика, та и на мен ще ми е интересно някой по-напреднал в мач риболова да сподели дали с флуорокарбон или обикновен монофил е по-добре между двата вирбела, а също така и за дебелината му.
Също така четох някъде по форума за стоп възлите и някой казваше да се правят от по-дебело от основното влакно. Та тук извода ми е твърд. За мач въдици с малки водачи каквито са повечето - по дебел възел НЕ. Става само за разни телескопи и някои телемачове. Иначе най-малко се усещат възлите по водачите, които са направени от 1 или 2 сечения по-тънко от основното влакно. Това са си мои изводи де.

Също така четох някъде по форума за стоп възлите и някой казваше да се правят от по-дебело от основното влакно. Та тук извода ми е твърд. За мач въдици с малки водачи каквито са повечето - по дебел възел НЕ. Става само за разни телескопи и някои телемачове. Иначе най-малко се усещат възлите по водачите, които са направени от 1 или 2 сечения по-тънко от основното влакно. Това са си мои изводи де.
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Подкрепям мнението на колегата,(ако основното влакно ми е 0,18-стоп възела го правя с 0,16)така си изнизва без никакъв проблем през водачите!PikeM написа:Също така четох някъде по форума за стоп възлите и някой казваше да се правят от по-дебело от основното влакно. Та тук извода ми е твърд. За мач въдици с малки водачи каквито са повечето - по дебел възел НЕ. Става само за разни телескопи и някои телемачове. Иначе най-малко се усещат възлите по водачите, които са направени от 1 или 2 сечения по-тънко от основното влакно. Това са си мои изводи де.
- М. Сталев
- разбира нещата
Колега ivo24m ,да те питам относно този твоя монтаж,наличието на толкова възли по линията не я ли прави по слаба, имаме 4 възела при 2 та вирбела.Аз със мача ловя главно на платени и то шаранчета във размер от 1 до 3 кг ,и до сега този монтаж не съм го ползвал защото монтажите за шаран са малко по груби т.е. във повечето случаи се лежи със целия повод и като си утежня ваглера първия път повече не местя оловата по основното ,защото както споменах, тук не се търси прецизност или пропадане и да има игра със основното утежнение по линията ,но задължително напролет ще го пробвам твоя монтаж и ще кажа със какви впечатления съм останал.Поздрави 

- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Колега,този монтаж ми го показа един състезател на един платен язовир (резултата беше за 2-часа 8-шарана!!!Основно влакно 0,18мм,микро вирбел,90см.(парче от същото влакно),на него се поставят основното утежнение,което е на ваглер и половина от горния вирбел,до повода има още един дропер (утежнението не се мести изобщо).Следва повод 0,12-0,14,куки №12-14.Предварително се измерва дълбочината,повода лежи на дъното,тежестите са отгоре!ivo24m написа:Колега ivo24m ,да те питам относно този твоя монтаж,наличието на толкова възли по линията не я ли прави по слаба, имаме 4 възела при 2 та вирбела.Аз със мача ловя главно на платени и то шаранчета във размер от 1 до 3 кг ,и до сега този монтаж не съм го ползвал защото монтажите за шаран са малко по груби т.е. във повечето случаи се лежи със целия повод и като си утежня ваглера първия път повече не местя оловата по основното ,защото както споменах, тук не се търси прецизност или пропадане и да има игра със основното утежнение по линията ,но задължително напролет ще го пробвам твоя монтаж и ще кажа със какви впечатления съм останал.Поздрави![]()
Нито веднъж не ми скъса! шараните са 2-3кг.Имаше и един 5кг.-изваден от състезателя.
Аз лових с телемач,с твърда Акция(Трабуко-100гр.пише но не ми се вярва пръчката се огъва доста добре),и нямам късане(на 2-3 риби,сменях повода),макарата не ми е с много прецизен аванс и влакното ми беше с ниско качество,сега вече съм с мачова пръчка 10-30 гр.Акция.И си накупих поводи на Колмик!Но въприки това нямах,късане!Бил съм 3-4 риболовни излета при чисто дъно,извадил съм над 30-шарана и нямам късане на тази линия.
Колега,обясни твоя начин на ловене.Как ти е построена линията и как лежиш на дъното.Ще ми е интересно!
Поздрави.
- Прикачени файлове
-
- Photo-0977.jpg (85.05 KiB) Преглеждано 1909 пъти
-
- Photo-0979.jpg (157.55 KiB) Преглеждано 1909 пъти
-
- Photo-0970.jpg (78.22 KiB) Преглеждано 1909 пъти
-
- ще става разбирач
И аз използвам същия монтаж при риболов на мач и съм на същото мнение,че той е много успешен и с минимум оплитания.Въпросът ми е коя е най-подходящата дължина на повода при този вид монтаж?Аз обикновено ползвам около 30-35 см. повод.
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
И моя повод е толкова 30-40см.bushido1964 написа:И аз използвам същия монтаж при риболов на мач и съм на същото мнение,че той е много успешен и с минимум оплитания.Въпросът ми е коя е най-подходящата дължина на повода при този вид монтаж?Аз обикновено ползвам около 30-35 см. повод.
Някой ,ще обясни ли как се прави другия монтаж на който оловото лежи на дъното монтажа на повдигане?
- М. Сталев
- разбира нещата
Колеги и аз по принцип за шаран използвам по дълги поводи 35-40 та дори понякога и до 50 см съм слагал,но последния път със такива дълги поводи и активна риба ,берах големи ядове ,всяко вземане на шарана завършваше със нагълтване на куката чак във стомаха ,тогава решението беше повод 20-25 см
) А колега моя монтаж който ползвам е прост :повод след това вирбел ,за който е вързано основното влакно,непосредствено до вирбела слагам един малак дропер N8 ,след това на разстояние 40-50 см слагам основното утежнение ,след това пак на разстояние ваглер и половина ,поставям 3 малки дропера пак N8 които да стопират хода на ваглера надолу по линията ,и след ваглера слагам 1 мънисто и след това 2 стоп възела от влакно ,общо взето това е моята схема .Предимно ползвам ваглери 8 и 10 грама ,но ако условията са тежки ,има вятър,течение и т.н ,ползвам по големи ваглери и дропера който слагам до вирбела е по голям със цел да задържи пововода да не се ветролей по и над дъното
))

Аз навсякъде ползвам метода с два вирбела. Купих си десетина совалки и монтажите си ги правя в къщи. На водоема само меря дълбочина и намествам утежнението по линията. Това е само в началото де
. После като започнат "сакатлъците"
правя, размотавам, умотавам, намотавам и още там каквото ми се случи до края на излета и постигнатото за деня намотавам пак на совалката и следващия път продължавам с него. Абе шоу.
Според мен добре вързания вирбел би трябвало да не отслабва линията с повече от 3% т.е. ако нещо не издържи по нея би трябвало това да са възлите на повода, а не възела на горния вирбел, но с експериментите ще продължа на пролет, че сега гледам повече да си карам ските и само философствам на тема мач риболов
.

Според мен добре вързания вирбел би трябвало да не отслабва линията с повече от 3% т.е. ако нещо не издържи по нея би трябвало това да са възлите на повода, а не възела на горния вирбел, но с експериментите ще продължа на пролет, че сега гледам повече да си карам ските и само философствам на тема мач риболов

- antivik
- кандидат преподавател

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Колега,утежнението на дъното ли ти стой при риболова или само куката с повода се влачи по дъното.На повдигане ли ловиш Шараните или обикновено при потапяне на ваглера?antivik написа:Почудих се малко па реших и аз да се обадя покрай останалите. От всичкото четене останах с впечатлението, че всички ползваме горе-долу един и същи монтаж на линията, като разликите са само в някои подробности. При мен разликата е в това, че влакното между двата вирбела на което слагам утежнението е по-дебело от основното влакно/идеиката е взета от един филм по ХОБИ ТВ(не го помня вече как се казваше)/ . Целта на задачката е при евентуално закачане и късане да замине само повода с куката и да се избегне ново натаманяване на утежнението. Що се отнася до стоп-възлите единственото с което успях да си харесам е обикновен конец за шевна машина или за шев на ръка, хем стават здрави възли, хем голямо количество материал на приемлива цена.
![]()
.
И мен ме тресе същото любопитство.ivo24m написа:Колега,утежнението на дъното ли ти стой при риболова или само куката с повода се влачи по дъното.На повдигане ли ловиш Шараните или обикновено при потапяне на ваглера?antivik написа:Почудих се малко па реших и аз да се обадя покрай останалите. От всичкото четене останах с впечатлението, че всички ползваме горе-долу един и същи монтаж на линията, като разликите са само в някои подробности. При мен разликата е в това, че влакното между двата вирбела на което слагам утежнението е по-дебело от основното влакно/идеиката е взета от един филм по ХОБИ ТВ(не го помня вече как се казваше)/ . Целта на задачката е при евентуално закачане и късане да замине само повода с куката и да се избегне ново натаманяване на утежнението. Що се отнася до стоп-възлите единственото с което успях да си харесам е обикновен конец за шевна машина или за шев на ръка, хем стават здрави възли, хем голямо количество материал на приемлива цена.
![]()
.
-
- разбира нещата
Отдавна се каня да запитам майсторите на мачовия риболов дали са ловили с мачови такъми зарган и/или кефалови на море?
Преди да се"въведе" бамбардата в употреба, струва ми се, че са правени някакви опити?
А сега някой да сподели опит и резултатност?
Предварително благодаря!
Преди да се"въведе" бамбардата в употреба, струва ми се, че са правени някакви опити?
А сега някой да сподели опит и резултатност?
Предварително благодаря!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
- antivik
- кандидат преподавател
Не лягам на дъното, обикновено над него или на различни дълбочини, според зависи. По водоемите на които хода, от талкова време съм хванал само 1 шаране, но размера му беше на марка каракудка и изобщо не го броя за улов. Изобщо шарани на свободни няма. На повдигане да колко знам се фата платиката, но такъв добитък също не се въди къде нас.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- ще става разбирач
А какво мислите за идеята ми при мач риболов да ползвам вместо традиционен монофилен повод 0.12-0.14 мм. плетено влакно 0.2-0.4 мм.с тест около 1.5-2.5 кг.? По този начин избягвам изнервящите накъдрени монофилни поводи и късания,когато уловената риба реши да се крие в разни храсти и др. закачки...
От опит съм установил,че когато рибата е активна,плетеният повод с дебелината на косъм изобщо не я притеснява...