Избор на мач въдица

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Избор на мач въдица

Мнение от М. Сталев »

Колега тая пръчка е много твърда която ползваш до 100 гр акция общо взето не се вписва със нищо при мачовете,както те посъветвах вземи си някой 3 коленен мач със акция 5-25 ,бъди спокоен дори и големи Шарани няма да ти счупят въдицата ,защото повечето мачове са параболици и работят със цялата си дължина както и ти самичък си се убедил ,че се огъва до дръжката ,малката акция позволява и използването на тънки поводи,защото колкото по твърда е пръчката и при използване на тънки поводи обикновено при удар на по прилична риба си заминава повода докато със по мека пръчка шанса да се случи е по малък ,а също и имаме аванс на макарата който помага и той много във такива случаи. Шарко 5-6 кг няма да може да ти се опъне ,даже кефа при ваденето ще е по голям .А относно мача който колегата ти предлага повечето мнения във форума са ,че не става ,бил много голямо дърво и тежал.А до колко пари ти е бюджета за въдица ,за да знаем какво да ти предлагаме.Поздрави
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

svilen_sa6kov написа:Колега тая пръчка е много твърда която ползваш до 100 гр акция общо взето не се вписва със нищо при мачовете,както те посъветвах вземи си някой 3 коленен мач със акция 5-25 ,бъди спокоен дори и големи Шарани няма да ти счупят въдицата ,защото повечето мачове са параболици и работят със цялата си дължина както и ти самичък си се убедил ,че се огъва до дръжката ,малката акция позволява и използването на тънки поводи,защото колкото по твърда е пръчката и при използване на тънки поводи обикновено при удар на по прилична риба си заминава повода докато със по мека пръчка шанса да се случи е по малък ,а също и имаме аванс на макарата който помага и той много във такива случаи. Шарко 5-6 кг няма да може да ти се опъне ,даже кефа при ваденето ще е по голям .А относно мача който колегата ти предлага повечето мнения във форума са ,че не става ,бил много голямо дърво и тежал.А до колко пари ти е бюджета за въдица ,за да знаем какво да ти предлагаме.Поздрави
50-60 лв.Първа мачова пръчка ще ми е.Телемача с уплетки по карбона и е тежък.и е с върхова акция.Мача на филстар е 230 грама 10-30акция.Много добре си служа с аванса на макарата пръчката и тънките поводи не ме притеснява.Малко съм объркан 5-25 грама ми се виждат много тънки пръчките и меки и при една уклейка се огъват.тази на филстар е по твърда 10-30г. лека е много при риба над 300 грама ще се извива върха пак ще изпълнява ролята на амортисиор и не мисля че ще ми скъса повод 0,10мм. или 0,12мм.Няма да е като с 5-25 грама акция но до 70 лв.не мога да очаквам добра пръчка с малка акция.
Използвам минимум 10 гр.ваглер а с по малката акция ще е трудно да е хвърлям,ваглера тежи все пак и риба 0,500кг. ще се осеща с този филстар.
Това ми е Телемача до 100гр. Акция 1кг.Шаран!!! Виж снимката!
Прикачени файлове
Photo-0970.jpg
Photo-0970.jpg (78.22 KiB) Преглеждано 1907 пъти
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Аз само ти дадох поле за размисъл ,определено Филстара повече ми харесва от Фокуса,а от снимката виждам че този телемач е със върхова акция ,огъва се само горната част,тоест по скоро има поведение на Болонеза ,а не на мач .Точно това е и минуса при телема-човете ,пред коленните ,че не работят по цялата дължина на въдицата :)
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

ivo24m написа:Аз само ти дадох поле за размисъл ,определено Филстара повече ми харесва от Фокуса,а от снимката виждам че този телемач е със върхова акция ,огъва се само горната част,тоест по скоро има поведение на Болонеза ,а не на мач .Точно това е и минуса при телема-човете ,пред коленните ,че не работят по цялата дължина на въдицата :)
Точно,купих е заради транспортната дължина,по лесното сглобяване на въдицата и разглобяване.Минустите са много,работи само с върха и при по големи риби имам чувството ,че ще е счупи въдицата,ако не работя с аванса на макарата.Като се потапя в водата близа пясък вътре в конусите,предния водач няма отсрани подпори и по голямата риба го изкривява надоло с ръката го изправям:),по тежък е.Сега го направих на болонеза на леко ще ловя с него:)Спрях се на мачова пръчка.Не знам защо ,но на болонеза ми е по- лесно с засичането,а при мача дори и на по -малка дистанция ми е по -трудно да засека рибата може би не съм свикнал :shock: Иначе ще ловя само на мач в затворени водоеми!
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

ivoreplay написа:Колеги какво ще кажете за Шимано SPEEDMASTER AX MATCH
Ми познавам 30 човека с такива мачове + мен, думите са излишни щото кефа е на лице.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

Благодаря на колегите и за съветите,днес си купих ето този мач:)
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=7779
10-30 му е акцията и пак ми се вижда доста лигав огъва се много с съвсем леко напрежение спрямо тоягите който имам:)
Мисля че това е моята Мач въдица и благодарности на всички.
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Като му свикнеш ще видиш какъв кеф е,даже следващата ти мач въдица гарантирам ,че дори ще е със по малка акция.Айде да идва тази пролет и да ги застъпваме тия рибоци ,че лично аз не издържам вече :D
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

ivo24m написа:Като му свикнеш ще видиш какъв кеф е,даже следващата ти мач въдица гарантирам ,че дори ще е със по малка акция.Айде да идва тази пролет и да ги застъпваме тия рибоци ,че лично аз не издържам вече :D
И аз не издържам вече:)Въдицата монтажите всичко ги направих като по учебник.Пробвах с един стар 10 грама ваглер как се хвърля с нея на сухо 40метра без проблем ги хвърля,а аз предимно ловя на 15-20м.от брега,вижда ми се хубава сопа и е много лека.Като и направя севтето ще пусна снимки как се огъва върха при дребни риби,количество риба,монтажа....
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Честито и от мен за новата придобивка,колега! :)
Миналата година аз ползвах едно TUBERTINI GRINTA 02 на 4.80 м. с акция 12-30 гр.и мисля,че скоро няма да ползвам нещо друго... (макар да използвам над 20 различни мач пръта) :D ...това е доста универсална акция и покрива доста риболовни ситуации...
botmanov
новобранец
новобранец

Мнение от botmanov »

колеги, какво ще ме посъветвате

1. Team Daiwa SR3 match
или
2. Shakespeare mach 3
Аватар
mikej
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от mikej »

botmanov написа:колеги, какво ще ме посъветвате

1. Team Daiwa SR3 match
или
2. Shakespeare mach 3

И двата стават- но аз бих избрал втория
То не кълве, ама ние си ловиме
Хвани пусни-не бъди МЕСАР
А бе нещо не калват.... да бе само си смучат
Кое си е- си е
Изображение
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gloupan »

Да попитам и аз: Как да избера мач с каква дължина да си купя ?
Днес обиколих магазините и като че ли най-доволен останах от следните два :
http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... hing_type=
и
http://www.diemfishing.com/catalog/nexa ... p-876.html
TRS70MLF2
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

По принцип ако водоемите, на които риболовстваш са по-дълбоки си вземай мач с по-голяма дължина. Това ще ти даде възможност на повече места да ловиш с фиксиран ваглер, което си има своите предимства. Въпроса е много субективен. Някои хора си предпочитат по-къси мачове и пак се оправят. Просто трябва да намериш "твоя" си мач, а това става, като отидеш в магазина и го пипнеш, разклатиш и т.н.
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

gloupan написа:Да попитам и аз: Как да избера мач с каква дължина да си купя ?
Моите предпочитания са за 4,50м. но като компромисна дължина на 4,20м.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gloupan »

Днес заприходих ето това:
http://www.ticaglobal.com/xxe.aspx?nid=613
Да ми е честито и да имам много поводи да ви го показвам след риболовни излети :smt039
TRS70MLF2
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”