Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
Re: Вкусотии в чинии
Благодаря сърдечно, ама това с мискета..., ех ще го пробвам непременно!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Така си става паламуда - много солен.Ba4oMisho написа:Диканаров - имаш ценни изказвания, ще се радвам да споделиш някоя рецепта за осоляване на паламудче, имам още 5-6 бр във фризера, ама нещо много ги пресолявам, а ако не ги пресоля, се вмирисват?
Бати Весо ти каза рецептата за веяния паламуд.
Аз ще ти кажа как да се спасиш.
Поначало паламуда се соли яко.Както всяка морска риба,
и като всяка такава,си иска после обезсоляването.
Обаче паламуда иска най-малко 24 часа.С честа смяна на водата,
или лекичко да си тече от чешмата.
После вече е добър за консумация.
Като си купувате паламуд,много добре му изчистете артерията по гръбнака от кръвта.
Поначало,като се лови тази риба,още в морето или се чисти,или се правят
по един нарез близо до опашката от двете страни,за да изтече бързо кръвта.
Иначе,после в комбинация с нещо с яйца,имате голям шанс да се натровите.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Vid
- кандидат преподавател
- Мнения: 3399
- Регистриран на: Нед Окт 24, 2010 8:44 pm
- Местоположение: Хасково
Re: Вкусотии в чинии
Те това не го разбрах, наистина ли можем да се натровим от тази артерия? Че това да не е свине или крава? За първи път чувам, че може да се натровим от рибешка такава.КИРО написа: Като си купувате паламуд,много добре му изчистете артерията по гръбнака от кръвта.
Поначало,като се лови тази риба,още в морето или се чисти,или се правят
по един нарез близо до опашката от двете страни,за да изтече бързо кръвта.
Иначе,после в комбинация с нещо с яйца,имате голям шанс да се натровите.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
Аааа,дали ще вярваш на това дето съм го написал.
си е твой проблем.
Не съм запознат много със сладководните риби в БГ,
но май хайвера на една от тях също е отровен ?
си е твой проблем.
Не съм запознат много със сладководните риби в БГ,
но май хайвера на една от тях също е отровен ?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- gloupan
- разбира нещата
- Мнения: 758
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
- Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/
Re: Вкусотии в чинии
На бялата мрена ,хайвера не трябва да се консумираКИРО написа:Аааа,дали ще вярваш на това дето съм го написал.
си е твой проблем.
Не съм запознат много със сладководните риби в БГ,
но май хайвера на една от тях също е отровен ?

TRS70MLF2
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Великден е! Честито Рождество, кулинари-рибари!
Децата боядисаха яйцата:

Аз пък направих една агнешка чорба с мръвки и дреболийки:

Шпиковах бут и плешка, намазах ги с т'ва - онова:

Врътнах и една дроб-сърма, а пък мръвките ги пекох цяла нощ на слаб огън....ммм....станаха мозък, сами си падаха от кокъла в чинията.......добавката беше червено руйно вино и салатка с марулки:

За десерт - вита баница, съставена от малки вити банички...
За да стане хубава баницата, трябва си масло и сирене, както и любов и чалъм в приготвянето:




Децата боядисаха яйцата:

Аз пък направих една агнешка чорба с мръвки и дреболийки:

Шпиковах бут и плешка, намазах ги с т'ва - онова:

Врътнах и една дроб-сърма, а пък мръвките ги пекох цяла нощ на слаб огън....ммм....станаха мозък, сами си падаха от кокъла в чинията.......добавката беше червено руйно вино и салатка с марулки:

За десерт - вита баница, съставена от малки вити банички...
За да стане хубава баницата, трябва си масло и сирене, както и любов и чалъм в приготвянето:


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 106
- Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 4:01 pm
- Местоположение: В.Търново
Re: Вкусотии в чинии
GODzillata написа:Великден е! Честито Рождество, кулинари-рибари!![]()
![]()
Христос воскресе !
Рождество Христово празнуваме в друг сезон, когато други животни стават курбан.

И както традицията повелява, посрещнахме празника с шарени яйца и домашен козунак.За другите ястия нямам доказателствен материал.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
gygytka21 написа:
Христос воскресе !
Рождество Христово празнуваме в друг сезон...
Упс!


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Чили кон Карне
Автор: Здравка Христова
Продукти
500 гр. кайма смес
400 гр. белени домати(от консерва)
500 гр. червен или бял боб (от консерва)
100 гр. царевица
3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 печена чушка
1 глава кромид лук
1 к.ч. червено вино
200 мл. вода
чили на прах, черен пипер, сол, подправка за скара, пикантина
Стъпки за приготвяне
1. Лукът се задушава в олио за около 3-4 мин.
2. Добавят се чушките(зелената и лютата) и чесънът. Задушава се за 2 мин.
3. Слага се каймата и се пържи до златисто. Прибавя се боба, доматите, печената чушка, чилито, солта, пикантината, черния пипер и подправката за скара.
4. След около 2 мин. се сипва една к.ч. червено вино и се задушава докато виното не изври (около 15 мин.)
5. Накрая се добавя царевицата и горещата вода. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън за 20 мин.
Снема се от котлона, поръсва се със свеж магданоз.
Снимки мои:





Автор: Здравка Христова
Продукти
500 гр. кайма смес
400 гр. белени домати(от консерва)
500 гр. червен или бял боб (от консерва)
100 гр. царевица
3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 печена чушка
1 глава кромид лук
1 к.ч. червено вино
200 мл. вода
чили на прах, черен пипер, сол, подправка за скара, пикантина
Стъпки за приготвяне
1. Лукът се задушава в олио за около 3-4 мин.
2. Добавят се чушките(зелената и лютата) и чесънът. Задушава се за 2 мин.
3. Слага се каймата и се пържи до златисто. Прибавя се боба, доматите, печената чушка, чилито, солта, пикантината, черния пипер и подправката за скара.
4. След около 2 мин. се сипва една к.ч. червено вино и се задушава докато виното не изври (около 15 мин.)
5. Накрая се добавя царевицата и горещата вода. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън за 20 мин.
Снема се от котлона, поръсва се със свеж магданоз.
Снимки мои:





На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
неизменни и задължителни подправки за чили кон карне са чили, червен пипер, кимион, кориандър и силантро
тия дни си мислех да завъртя един такъв боб с месо, че много студено вънка и е тамън за червено винце време!

тия дни си мислех да завъртя един такъв боб с месо, че много студено вънка и е тамън за червено винце време!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Margatyna написа:неизменни и задължителни подправки за чили кон карне са чили, червен пипер, кимион, кориандър и силантро![]()
тия дни си мислех да завъртя един такъв боб с месо, че много студено вънка и е тамън за червено винце време!
Да не забравяме и задължителното ръганье на чушки в боба!



На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
400 гр кайма (смес-свинско и говеждо)
1 консерва черни бобови зърна
1 консерва царевица
1 купа домати (консерва)
1 глава лук
3 скилидки чесън
3-4 с.л. доматено пюре
3 с.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус (може да се замести с Табаско, Шрирача, Чипотле, пресни халапеньос, маринаовани люти чушлета)
30 мл червено вино
кимион на вкус (обикновено слагам 1 ч.л.)
щипка кориандър
1 връзка свежо силантро
30 мл олио
1 ч.ч. вода
сол
Чедар или кашкавал за гарниране
Сервирайте с царевичен чипс
начин на приготвяне:
В дълбока тенджера запържете в олиото лука, чесъна и каймата, добавете червения пипер, подправките (без силантрото). Изсипете останалите продукти и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути или до желаната гъстота. Разбърквайте от време на време, особено, когато започне да се сгъстява. Добавете силантрото накрая, преди да дръпнете от огъня.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Пилешко с фикс 4 сирена
Днес се чудех к'во да сготвя нещо по-празнично, те метнах едни картофи в намазнена тава:

Сложих върху тях гъбки:

...наръсих ги с малко сол и черен пипер...
Върху тях ръгнах пилешки филенца:

Разбих 3 фикса Маги 4 сирена с 1 л. готварска сметана и залях тавата:

Пекох на вентилатор около час при температура около 180 градуса:

...и воала:

Стана много вкусно, човек може да отопи цял хляб в соса.

Направих компромис с въздържанието си и ударих една чаша Ариана с лимон.
Днес се чудех к'во да сготвя нещо по-празнично, те метнах едни картофи в намазнена тава:

Сложих върху тях гъбки:

...наръсих ги с малко сол и черен пипер...
Върху тях ръгнах пилешки филенца:

Разбих 3 фикса Маги 4 сирена с 1 л. готварска сметана и залях тавата:

Пекох на вентилатор около час при температура около 180 градуса:

...и воала:

Стана много вкусно, човек може да отопи цял хляб в соса.


Направих компромис с въздържанието си и ударих една чаша Ариана с лимон.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Вкусотии в чинии
Стоях си пред тази дилема:

...и се чудех к'во да правя този вратняк....минах през вариации на "печен в тава", "разфасован и изпържен, след което друсан с лучец", НО изведнъж през прозореца ме лъхна лъх....
...на зеле!
Ауууууууу, как се настървих само и рекох, та отсекох, ще бъде - Свинско с прясно зеле!
Бърза проверка установи наличието на люти чушлета...мммммммм:

...както и тоталната липса на зеле, която обаче бързо бе запълнена с тези две зелки:

Вратнякът бе наситнен набързо, напиперен и въобще наподправковен:

Започнах да запържвам мръвките, след което наситних чушки, лучец и морков:

...после ги шибнах мри мръвките:

Добавих и зелето:

Останалата част от вратняка го направих бирено-винено мезе:


През това време и зелето стана:


С тези чушчици беше много апетитно люто....напраО кЪт мехиканско ястие....пожарът потуших с няк'ва немска мътна бира.


...и се чудех к'во да правя този вратняк....минах през вариации на "печен в тава", "разфасован и изпържен, след което друсан с лучец", НО изведнъж през прозореца ме лъхна лъх....

Ауууууууу, как се настървих само и рекох, та отсекох, ще бъде - Свинско с прясно зеле!
Бърза проверка установи наличието на люти чушлета...мммммммм:

...както и тоталната липса на зеле, която обаче бързо бе запълнена с тези две зелки:

Вратнякът бе наситнен набързо, напиперен и въобще наподправковен:

Започнах да запържвам мръвките, след което наситних чушки, лучец и морков:

...после ги шибнах мри мръвките:

Добавих и зелето:

Останалата част от вратняка го направих бирено-винено мезе:


През това време и зелето стана:


С тези чушчици беше много апетитно люто....напраО кЪт мехиканско ястие....пожарът потуших с няк'ва немска мътна бира.


На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Re: Вкусотии в чинии
Ейййййй, милост нямате, ей! 
