Вкусотии в чинии

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Ba4oMisho
новобранец
новобранец
Мнения: 45
Регистриран на: Сря Юни 03, 2009 8:48 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Ba4oMisho »

Благодаря сърдечно, ама това с мискета..., ех ще го пробвам непременно!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от КИРО »

Ba4oMisho написа:Диканаров - имаш ценни изказвания, ще се радвам да споделиш някоя рецепта за осоляване на паламудче, имам още 5-6 бр във фризера, ама нещо много ги пресолявам, а ако не ги пресоля, се вмирисват?
Така си става паламуда - много солен.
Бати Весо ти каза рецептата за веяния паламуд.
Аз ще ти кажа как да се спасиш.
Поначало паламуда се соли яко.Както всяка морска риба,
и като всяка такава,си иска после обезсоляването.
Обаче паламуда иска най-малко 24 часа.С честа смяна на водата,
или лекичко да си тече от чешмата.
После вече е добър за консумация.

Като си купувате паламуд,много добре му изчистете артерията по гръбнака от кръвта.
Поначало,като се лови тази риба,още в морето или се чисти,или се правят
по един нарез близо до опашката от двете страни,за да изтече бързо кръвта.

Иначе,после в комбинация с нещо с яйца,имате голям шанс да се натровите.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3399
Регистриран на: Нед Окт 24, 2010 8:44 pm
Местоположение: Хасково

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Vid »

КИРО написа: Като си купувате паламуд,много добре му изчистете артерията по гръбнака от кръвта.
Поначало,като се лови тази риба,още в морето или се чисти,или се правят
по един нарез близо до опашката от двете страни,за да изтече бързо кръвта.

Иначе,после в комбинация с нещо с яйца,имате голям шанс да се натровите.
Те това не го разбрах, наистина ли можем да се натровим от тази артерия? Че това да не е свине или крава? За първи път чувам, че може да се натровим от рибешка такава.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от КИРО »

Аааа,дали ще вярваш на това дето съм го написал.
си е твой проблем.
Не съм запознат много със сладководните риби в БГ,
но май хайвера на една от тях също е отровен ?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 758
Регистриран на: Чет Юли 12, 2007 11:48 am
Местоположение: КИРО - гр.София /Видин/

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от gloupan »

КИРО написа:Аааа,дали ще вярваш на това дето съм го написал.
си е твой проблем.
Не съм запознат много със сладководните риби в БГ,
но май хайвера на една от тях също е отровен ?
На бялата мрена ,хайвера не трябва да се консумира :-P
TRS70MLF2
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Великден е! Честито Рождество, кулинари-рибари! :D :drinkers:

Децата боядисаха яйцата:
Изображение

Аз пък направих една агнешка чорба с мръвки и дреболийки:
Изображение

Шпиковах бут и плешка, намазах ги с т'ва - онова:
Изображение

Врътнах и една дроб-сърма, а пък мръвките ги пекох цяла нощ на слаб огън....ммм....станаха мозък, сами си падаха от кокъла в чинията.......добавката беше червено руйно вино и салатка с марулки:
Изображение

За десерт - вита баница, съставена от малки вити банички...
За да стане хубава баницата, трябва си масло и сирене, както и любов и чалъм в приготвянето:
Изображение
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 106
Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 4:01 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от gygytka21 »

GODzillata написа:Великден е! Честито Рождество, кулинари-рибари! :D :drinkers:

Христос воскресе !
Рождество Христово празнуваме в друг сезон, когато други животни стават курбан. :) Знам, че грешката е неволна, впечатлена съм от кулинарните ти умения.

И както традицията повелява, посрещнахме празника с шарени яйца и домашен козунак.За другите ястия нямам доказателствен материал.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

gygytka21 написа:

Христос воскресе !
Рождество Христово празнуваме в друг сезон...

Упс! :oops: Случват се и грешки... :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Чили кон Карне

Автор: Здравка Христова

Продукти

500 гр. кайма смес
400 гр. белени домати(от консерва)
500 гр. червен или бял боб (от консерва)
100 гр. царевица
3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 печена чушка
1 глава кромид лук
1 к.ч. червено вино
200 мл. вода
чили на прах, черен пипер, сол, подправка за скара, пикантина


Стъпки за приготвяне

1. Лукът се задушава в олио за около 3-4 мин.
2. Добавят се чушките(зелената и лютата) и чесънът. Задушава се за 2 мин.
3. Слага се каймата и се пържи до златисто. Прибавя се боба, доматите, печената чушка, чилито, солта, пикантината, черния пипер и подправката за скара.
4. След около 2 мин. се сипва една к.ч. червено вино и се задушава докато виното не изври (около 15 мин.)
5. Накрая се добавя царевицата и горещата вода. Разбърква се и се оставя да къкри на слаб огън за 20 мин.
Снема се от котлона, поръсва се със свеж магданоз.

Снимки мои:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

неизменни и задължителни подправки за чили кон карне са чили, червен пипер, кимион, кориандър и силантро :drinkers:
тия дни си мислех да завъртя един такъв боб с месо, че много студено вънка и е тамън за червено винце време!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Margatyna написа:неизменни и задължителни подправки за чили кон карне са чили, червен пипер, кимион, кориандър и силантро :drinkers:
тия дни си мислех да завъртя един такъв боб с месо, че много студено вънка и е тамън за червено винце време!

Да не забравяме и задължителното ръганье на чушки в боба! :wink: :mrgreen: :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от Margatyna »

Изображение

400 гр кайма (смес-свинско и говеждо)
1 консерва черни бобови зърна
1 консерва царевица
1 купа домати (консерва)
1 глава лук
3 скилидки чесън
3-4 с.л. доматено пюре
3 с.л. сладък червен пипер
лют червен пипер на вкус (може да се замести с Табаско, Шрирача, Чипотле, пресни халапеньос, маринаовани люти чушлета)
30 мл червено вино
кимион на вкус (обикновено слагам 1 ч.л.)
щипка кориандър
1 връзка свежо силантро
30 мл олио
1 ч.ч. вода
сол


Чедар или кашкавал за гарниране
Сервирайте с царевичен чипс


начин на приготвяне:


В дълбока тенджера запържете в олиото лука, чесъна и каймата, добавете червения пипер, подправките (без силантрото). Изсипете останалите продукти и оставете да къкри на слаб огън около 40 минути или до желаната гъстота. Разбърквайте от време на време, особено, когато започне да се сгъстява. Добавете силантрото накрая, преди да дръпнете от огъня.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Пилешко с фикс 4 сирена

Днес се чудех к'во да сготвя нещо по-празнично, те метнах едни картофи в намазнена тава:
Изображение

Сложих върху тях гъбки:
Изображение
...наръсих ги с малко сол и черен пипер...

Върху тях ръгнах пилешки филенца:
Изображение

Разбих 3 фикса Маги 4 сирена с 1 л. готварска сметана и залях тавата:
Изображение

Пекох на вентилатор около час при температура около 180 градуса:
Изображение

...и воала:
Изображение

Стана много вкусно, човек може да отопи цял хляб в соса. :mrgreen:
Изображение

Направих компромис с въздържанието си и ударих една чаша Ариана с лимон. :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от GODzillata »

Стоях си пред тази дилема:
Изображение
...и се чудех к'во да правя този вратняк....минах през вариации на "печен в тава", "разфасован и изпържен, след което друсан с лучец", НО изведнъж през прозореца ме лъхна лъх.... :lol: ...на зеле!
Ауууууууу, как се настървих само и рекох, та отсекох, ще бъде - Свинско с прясно зеле!

Бърза проверка установи наличието на люти чушлета...мммммммм:
Изображение
...както и тоталната липса на зеле, която обаче бързо бе запълнена с тези две зелки:
Изображение

Вратнякът бе наситнен набързо, напиперен и въобще наподправковен:
Изображение

Започнах да запържвам мръвките, след което наситних чушки, лучец и морков:
Изображение

...после ги шибнах мри мръвките:
Изображение

Добавих и зелето:
Изображение

Останалата част от вратняка го направих бирено-винено мезе:
Изображение
Изображение

През това време и зелето стана:
Изображение
Изображение

С тези чушчици беше много апетитно люто....напраО кЪт мехиканско ястие....пожарът потуших с няк'ва немска мътна бира. :D :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
checho_58
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 147
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2011 3:57 pm

Re: Вкусотии в чинии

Мнение от checho_58 »

Ейййййй, милост нямате, ей! :partyman:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”