Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

"Лягане с повода"?
Модератор: Paublo_Eskobar
"Лягане с повода"?
Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер.
П.п.:Мерси на бутник за отговора,но не го разбрах напълно.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: "Лягане с повода"?
На 1м дълбочина за да легнеш с повода ,който е примерно 30см,дълбочината или по-точно плувката трябва да ти е фиксирана на 1.30м от дъното,ако ще лежиш с цялата дължина на повода или с първият дропер.Или сваляш всичко съчми до вирбела и започваш да замяташ докато антената щръкне повече отколкото е утежнена първоначално,с още едно замятане се уверяваш че е така,след което си прогонваш още веднъж дълбочината като леко я намаляш.Ако всичко е наред разместваш си съчмите и започваш да ловиш.Не знам по какъв друг начин да го обясня.kmap написа:Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер.![]()
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Другият способ е с преутежняващ дропер на микровирбела над повода; 2 дропера на 5-10 см. над него и основно утежнение над тях на разстояние 10- 20см. повече от дължината наповода.
Тежестите са изчислени така, че без преутежняващия дропер да съответстват точно на ваглера, а със него да го потапят така, че само върха на антенката едва да се показва над водата. Почваш да мериш дълбочината и се ориентираш по положението на ваглера. ОК си, когато преутежняващия дропер е на дъното, а следващите два увиснат.

Тежестите са изчислени така, че без преутежняващия дропер да съответстват точно на ваглера, а със него да го потапят така, че само върха на антенката едва да се показва над водата. Почваш да мериш дълбочината и се ориентираш по положението на ваглера. ОК си, когато преутежняващия дропер е на дъното, а следващите два увиснат.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см.. 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да,съгласен съм,но нали за да стигне до това кое и колко да лежи трябва по някакъв начин да си премери дълбочината-дали със сонда,както правя аз или със събрани съчми е все тая въпрос на избор,но никога с преутежнена съчма на основното влакно,освен ако не е от онова английското олово Дийнс мор или както се произнася.Понеже ще има незапознати с това олово пояснявам-може лесно да се отвори с пръсти и няма опасност да направите беля.Колкото и да съм внимавал съм си късал влакното при опити да махна някоя съчма от нормалните съчми.ribolovcho написа:Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см..
Последно промяна от butnik на Вто Апр 10, 2012 7:50 am, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- antivik
- кандидат преподавател
Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- М. Сталев
- разбира нещата
Не трябва ли да е по скоро от виребела който свързва повода със основното влакноantivik написа:Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.

- antivik
- кандидат преподавател
PikeM написа:Не трябва ли да е по скоро от виребела който свързва повода със основното влакноantivik написа:Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- М. Сталев
- разбира нещата
Точно 

Ако се притесняваш да не си нараниш влакното слагай преутежняващата съчма на КУКАТА или ако не си сложил повод на ВИРБЕЛА . Така се прави когато нямаш онези Динсмортц съчми. Ако имаш от тях може да сложиш и в-у влакното и после лесно да я свалиш. Аз лично ползвам такива , но пак защипвам съчмата в-у куката .
По моему нещата стоят така:
-със сонда хващаш дълбочината/сондата е закачена на вирбела за който се закача повода/
-настройваш си плувката колко да се показва, чрез изместване на стопорния възел
-ако е необходимо доутежняваш
-закачаш си повода и при тази ситуация той ще лежи изцяло на дъното
-със сонда хващаш дълбочината/сондата е закачена на вирбела за който се закача повода/
-настройваш си плувката колко да се показва, чрез изместване на стопорния възел
-ако е необходимо доутежняваш
-закачаш си повода и при тази ситуация той ще лежи изцяло на дъното
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Така си е, аз ползвам и сонда и от тия съчми. Те се махат изключително лесно, защото точно за това са направени. Мойте са 3 грама, идеално преутежняват.butnik написа:Да,съгласен съм,но нали за да стигне до това кое и колко да лежи трябва по някакъв начин да си премери дълбочината-дали със сонда,както правя аз или със събрани съчми е все тая въпрос на избор,но никога с преутежнена съчма на основното влакно,освен ако не е от онова английското олово Дийнс мор или както се произнася.Понеже ще има незапознати с това олово пояснявам-може лесно да се отвори с пръсти и няма опасност да направите беля.Колкото и да съм внимавал съм си късал влакното при опити да махна някоя съчма от нормалните съчми.ribolovcho написа:Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см..

Правилно казва Ицо, колкото и да се стараеш да не стягаш много обикновените съчми...все в даден момент се прецаква нещо.
Хайде и аз да попитам нещо. Когато се лежи с част от повода на дъното предотвратява ли се движението на ваглера при странично течение? Не мога да я спра на едно масто тази пущина и това си е. Имам чувството, че ваглера ми е с платна.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Принципно в течение според мен е по-добре да легнеш с дропера, така се получава един вид котва. Течението долу обикновено е обратно на това, което виждаш по повърхността на водата. Т.е. ако отгоре вятъра движи водата наляво, долу течението в повечето случаи я връща надясно.
Това че ваглера ти се носи по водата, може и да е проблем на антената, а не на това дали лежиш с повода или не. Или може да не си легнал изобщо на дъното. Или не си потопил добре влакното? Има ли нещо такова?
Това че ваглера ти се носи по водата, може и да е проблем на антената, а не на това дали лежиш с повода или не. Или може да не си легнал изобщо на дъното. Или не си потопил добре влакното? Има ли нещо такова?
- М. Сталев
- разбира нещата
Също така може да се ползва ваглер със по дълго тяло ,който да вкарва влакното на по голяма дълбочина където повърхностното течение би оказвало по малко влияние . Нещо такова онагледено http://www.mj-sportfishingshop.at/image ... Arrow3.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;