"Лягане с повода"?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
kmap
ще става разбирач
ще става разбирач

"Лягане с повода"?

Мнение от kmap »

Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер. :)
П.п.:Мерси на бутник за отговора,но не го разбрах напълно. :?
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: "Лягане с повода"?

Мнение от butnik »

kmap написа:Здравейте,колеги,нов съм в риболова с мач и не знам как става въпросното лягане с повода,предполагам,че не съм единствения който знае.Не намерих нова тема,за това отварям нова.Нека по-запознатите споделят как става,ако има и снимки на монтажа ще е супер. :)
П.п.:Мерси на бутник за отговора,но не го разбрах напълно. :?
На 1м дълбочина за да легнеш с повода ,който е примерно 30см,дълбочината или по-точно плувката трябва да ти е фиксирана на 1.30м от дъното,ако ще лежиш с цялата дължина на повода или с първият дропер.Или сваляш всичко съчми до вирбела и започваш да замяташ докато антената щръкне повече отколкото е утежнена първоначално,с още едно замятане се уверяваш че е така,след което си прогонваш още веднъж дълбочината като леко я намаляш.Ако всичко е наред разместваш си съчмите и започваш да ловиш.Не знам по какъв друг начин да го обясня.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Другият способ е с преутежняващ дропер на микровирбела над повода; 2 дропера на 5-10 см. над него и основно утежнение над тях на разстояние 10- 20см. повече от дължината наповода. :idea:
Тежестите са изчислени така, че без преутежняващия дропер да съответстват точно на ваглера, а със него да го потапят така, че само върха на антенката едва да се показва над водата. Почваш да мериш дълбочината и се ориентираш по положението на ваглера. ОК си, когато преутежняващия дропер е на дъното, а следващите два увиснат.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см.. :rolleyes:
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

ribolovcho написа:Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см.. :rolleyes:
Да,съгласен съм,но нали за да стигне до това кое и колко да лежи трябва по някакъв начин да си премери дълбочината-дали със сонда,както правя аз или със събрани съчми е все тая въпрос на избор,но никога с преутежнена съчма на основното влакно,освен ако не е от онова английското олово Дийнс мор или както се произнася.Понеже ще има незапознати с това олово пояснявам-може лесно да се отвори с пръсти и няма опасност да направите беля.Колкото и да съм внимавал съм си късал влакното при опити да махна някоя съчма от нормалните съчми.
Последно промяна от butnik на Вто Апр 10, 2012 7:50 am, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

antivik написа:Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.
Не трябва ли да е по скоро от виребела който свързва повода със основното влакно :)
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

PikeM написа:
antivik написа:Сонда и мерене на дълбочината от мястото на утежнението, а не от куката - чиста работа.
Не трябва ли да е по скоро от виребела който свързва повода със основното влакно :)
:? Ми зависи колко искаш да легне, това го казах като най-кратък пример инак от много обяснения човек почна да се бърка. Важното е че частта преди сондата ще легне, тази след нея ще се вдигна от ваглера.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Точно :)
p_zarkov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p_zarkov »

Ако се притесняваш да не си нараниш влакното слагай преутежняващата съчма на КУКАТА или ако не си сложил повод на ВИРБЕЛА . Така се прави когато нямаш онези Динсмортц съчми. Ако имаш от тях може да сложиш и в-у влакното и после лесно да я свалиш. Аз лично ползвам такива , но пак защипвам съчмата в-у куката .
nisko
новобранец
новобранец

Мнение от nisko »

По моему нещата стоят така:
-със сонда хващаш дълбочината/сондата е закачена на вирбела за който се закача повода/
-настройваш си плувката колко да се показва, чрез изместване на стопорния възел
-ако е необходимо доутежняваш
-закачаш си повода и при тази ситуация той ще лежи изцяло на дъното
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

butnik написа:
ribolovcho написа:Тва за равно дъно,а ако дъното е полегато как ще го преутежни..Да ти го обясня със по прости думи...Тежеста ти трябва да е малко над дъното,или на самото дъно..говорим за 1-2 см. а самият повод да лежи със цялата си дължина по дъното..може да варираш -примерно оловото да ти е малко над дъното примерно 10 сма. а повода да кажем ако ти е 30 см. ще лежи само 20 см.Ако тежеста ти е на самото дъно то повода ще лежи целия или 30 см.. :rolleyes:
Да,съгласен съм,но нали за да стигне до това кое и колко да лежи трябва по някакъв начин да си премери дълбочината-дали със сонда,както правя аз или със събрани съчми е все тая въпрос на избор,но никога с преутежнена съчма на основното влакно,освен ако не е от онова английското олово Дийнс мор или както се произнася.Понеже ще има незапознати с това олово пояснявам-може лесно да се отвори с пръсти и няма опасност да направите беля.Колкото и да съм внимавал съм си късал влакното при опити да махна някоя съчма от нормалните съчми.
Така си е, аз ползвам и сонда и от тия съчми. Те се махат изключително лесно, защото точно за това са направени. Мойте са 3 грама, идеално преутежняват.

Изображение

Правилно казва Ицо, колкото и да се стараеш да не стягаш много обикновените съчми...все в даден момент се прецаква нещо.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Хайде и аз да попитам нещо. Когато се лежи с част от повода на дъното предотвратява ли се движението на ваглера при странично течение? Не мога да я спра на едно масто тази пущина и това си е. Имам чувството, че ваглера ми е с платна.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Принципно в течение според мен е по-добре да легнеш с дропера, така се получава един вид котва. Течението долу обикновено е обратно на това, което виждаш по повърхността на водата. Т.е. ако отгоре вятъра движи водата наляво, долу течението в повечето случаи я връща надясно.
Това че ваглера ти се носи по водата, може и да е проблем на антената, а не на това дали лежиш с повода или не. Или може да не си легнал изобщо на дъното. Или не си потопил добре влакното? Има ли нещо такова?
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Също така може да се ползва ваглер със по дълго тяло ,който да вкарва влакното на по голяма дълбочина където повърхностното течение би оказвало по малко влияние . Нещо такова онагледено http://www.mj-sportfishingshop.at/image ... Arrow3.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”