Избор на мач и относно линията и ваглерите.

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Избор на мач и относно линията и ваглерите.

Мнение от antivik »

bushido1964 написа:А какво мислите за идеята ми при мач риболов да ползвам вместо традиционен монофилен повод 0.12-0.14 мм. плетено влакно 0.2-0.4 мм.с тест около 1.5-2.5 кг.? По този начин избягвам изнервящите накъдрени монофилни поводи и късания,когато уловената риба реши да се крие в разни храсти и др. закачки... :( От опит съм установил,че когато рибата е активна,плетеният повод с дебелината на косъм изобщо не я притеснява... :)
:o Че къв ще да е този МАЧ с такава акция да мож метна такваз тежест... :?: :? ?
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Имах предвид,че теста на издържливост на плетения повод е от1.5 до 2.5кг.,а не акцията на мача,колега! :)
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Колега номера не става ,защо се мъчиш да откриваш топлата вода ,като тя вече е открита :)
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

A аз без да подозирам,че номера не става, отдавна и безгрижно си ловя по този начин... :D
Докато другите около мен пият по една студена вода.... :?
Аватар
svilen_sa6kov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от svilen_sa6kov »

Ако ловиш с повод от плетено влакно в закачки , не рискуваш ли да скъсаш и да загубиш не само повода и куката ,но и цялата си линия, барабар с ваглера :?: Аз именно щото много мразя да гледам как ваглерите ми плуват из водоема, то затова ползвам монофилни поводи.
По- добре детето с въдица в ръката :fishing3: , отколкото пред видеоиграта :finga: .
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

bushido1964 написа:Ако ловиш с повод от плетено влакно в закачки , не рискуваш ли да скъсаш и да загубиш не само повода и куката ,но и цялата си линия, барабар с ваглера :?: Аз именно щото много мразя да гледам как ваглерите ми плуват из водоема, то затова ползвам монофилни поводи.
Подкрепям,колегата моя ваглер ми струва 14 лв.Ако изгубя 2-3 на един излед смятай 45лв.
3-4 риболова само от загубата на ваглери ще ми коства една хубава Мачова пръчка от 300лв.:)По добре да скъса повода от колкото линията.От 3-години ловя с един ваглер до сега не съм губил ваглер само сменям поводите,нали това е идеята на повода?
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Именно с тази цел използвам толкова тънки плетени поводи:0.2 или максимум 0.4 мм.,на които максималният тест на издържливост е по-малък от здравината на основното влакно.Използвам този повод само във водоеми,където има много закачки.За периода от 15 години откакто ловя по този начин съм изгубил само един ваглер.... :)
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Колега метода ти не става или по скоро няма причина поради която да се използва ,плетените влакна имат 0 разтегливост,и при удар на по голяма риба веднага къса, и това ,че използваш влакно със по малак тест от основното не те спасява,а също така пият и вода ,което не позволява правилна презентация на стръвта ,има и още много причини поради което не е подходящо за поводи,ама явно ти си знаеш най добре какво правиш :D
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Ами ще скъса,ако ловиш с прекалено затегнат аванс... :) Само споделям някои мои наблюдения и опит,а нямам за цел да убеждавам никого за нищо... Още по-малко пък да споря с някого... Според мен всяка тактика и система на риболов е уместна щом носи добри резултати.За мен това е единственият критерий...
Аватар
ivo24m
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivo24m »

PikeM написа:Ами ще скъса,ако ловиш с прекалено затегнат аванс... :) Само споделям някои мои наблюдения и опит,а нямам за цел да убеждавам никого за нищо... Още по-малко пък да споря с някого... Според мен всяка тактика и система на риболов е уместна щом носи добри резултати.За мен това е единственият критерий...
Колега защо ти е това плетено влакно?Има много здрави монофилни влакна,и флорокарбонови
които не се виждат от рибата :wink: А като сам каза ако ти къса повода значи не си служиш добре с аванса на макарата.Следователно плетеното влакно за повод губи смисъл.
bushido1964
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bushido1964 »

Така е колега!Разбира се,че имаш право!Не ме разбирайте погрешно.Аз също използвам флурокарбонови монофили за поводи (предпочитам 0.12 или 0.14 макс.).Просто понякога се изнервям,че монофилните много се накъдрят при някоя по-борбена риба или когато уловената риба се опитва да се освободи и се крие из разни подводни растения, и монофилния повод или е ужасно уплетен и вече не става за нищо, или се къса,закачен заедно с рибата за някоя подводна закачка... :( В такива ситуации правя компромис и си решавам проблема с един плетен повод...и оплетената в подводната растителност риба излиза заедно с храста,където се е надявала да се спаси.... :D Понякога мисля,че това не е много спортсменско от моя страна и трябва все пак да дам някакъв шанс за спасение на уловената риба, като сложа монофил и и дам възможност да се спаси? :wink:
Аватар
yaata
фен клуб-скобар

Мнение от yaata »

Изчетох цялата тема и накрая ми стана интересно какъв спор се заформи- дали да е плетено, дали да не е и т.н. В крайна сметка всеки от нас си лови както му е удобно и практично и всеки сам си нагажда и всичко по линията. Да има некви приети закономерности- но както каза един колега назад в темата - преди всичко си требе опити на водоема и те това е. Поздрави. :drinkers:
Наши учени откриха нова риба - Гад! Не кълве и това е!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Абе така е, но ако човек не е прочел или чул за тези закономерности рискува да се превърне като петел в каълчища на водоема. И понеже размихме доста темата на колегата ето една статия, която мисля, че ще му помогне доста, разбира се ако вече не я е прочел http://matchfishing.bg/pitar-drenan-za- ... na-pluvka/. Май с леките ваглери бъркаме.
pruffky
новобранец
новобранец

Мнение от pruffky »

Благодаря на всички , научих много , мерси за полезната информация и за отделеното време :) :))
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Ето един монтаж, който ползвам при плитки водоеми: повод, вирбел, утежнение от съчми, неподвижна плувка примерно 2гр :)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”