Как да закрепим хляба на куката?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Re: Как да закрепим хляба на куката?

Мнение от topsoft »

naskobo написа:Батка, няма формула :idea:
Трябва ти пресен фабричен/ ръчен бял хляб, ненарязан на филии.Ако случиш, някои падат по-трудно. Стискаш с върха на пръстите на шийката на куката, така, че трохата да остане възможно най-рошава. Ако не последва кълване, няма как да не презаредиш при презамятането.Ако си открил какраконджулите и само до трохата си опрял- пусни ми едно ЛС :lol:

Хаха, Насе проблема е, че ако ги бях набарал, едва ли до хляба щях само да опра :)
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

Здравейте колеги.Ето какво си спретнах днес:

Изображение

От близък план:

Изображение

Ето я и трохата:

Изображение

Направих две за да има и за мен:

Изображение

Една бърза проба:

Изображение

След 10 мин.:

Изображение
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

А какъв е проблемът да не е троха? И защо непременно троха? Аз десетилетия си ловя каракудката на качамак (или житце, бял) и използвам една схема (малка хитринка), която съм описал в темата за "малки хитринки". Та накратко: Замесваш си нормално топче за стръв качамаче и добавяш малко памук в него, като памукът трябва да се размеси така, че власинките на памука да се размесят равномерно в тестото. После можеш да си слагаш по едно топченце от размер - за уклей, до размер - за шаран. Памукът държи тестото на куката стабилно.
А качамачето, когато си е забъркано добре, си върши перфектна работа - хлябът си е хляб.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Whassup
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Whassup »

Я кажете откъде мога да си купя такова устройство, или пък как да си направя?
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Замбите съм ги купувал от риболовен магазин иначе може да импровизираш като колегата.
Jagger,трохата си е троха не се заменя с друго освен с троха.Аз слагам в захранката и доста обилно количество трохи от хляб минат през блендера и ефекта е поразителен,а и е стръв ,която доста пъти спасява положението.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Не отричам трохата изобщо. Самият аз я харесвам много като стръв. Просто попитах и споделих, че не е задължителна, а има алтернатива, която в определени случаи е еквивалент. Зависи. Иначе, трохата си е троха и просто трябва да си се сменя почти на всяко хвърляне - все пак зависи и с какво се лови, как се замята и т.н. Няма да уча аз спецовете. Лично за мен, ако е закрепена стабилно (трохата), тя е перфектна стръв. Но има един лек момент на несигурност при замятане (на мач), при който дори и да я виждаш до момента на падането във водата, че е на куката, в момента на падането и допира с водата вече не е ясно дали е там, или не е останала само голата кука. Та в тази връзка споделих и другата стръв - качамачето с памук, което гарантира оставането на примамката на куката след замятане (примерно при мач риболов). Трохата иначе си е, пак повтарям, много добра стръв.
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Питането на един колега ме върна пак в темата. Това му отговорих за коричката:
-Ловя на коричка хляб, когото очаквам по-едри риби или когато не ще на нищо друго. Използвам само долната кора, която е по-дебела. Режа парченца отговарящи на големината на куката, използвам ножичка, може и с остър нож. Отрязаното парче от кората забождам от към меката страна, докато върха на куката пробие по-твърдата страна и мине контрата. Във водат коричката плува, поради кухините в хляба, набъбва и скрива куката. Коричка използвам само при риболов на плувка, като най-долната тежест трябва да опре на дъното, а коричката да плува с дължината на повода.
Много лесно пада от куката и при най-малката индикация за кълване трябва да се засича и евентуално празарежда.
Много нежна стръв, иска се търпение и постоянство.Използвам я в затворени водоеми, нямам опит в реки, особено със силно течение.

А това което видях на снимките е по различна употреба на хляба.
Трохата скрива напълно куката и затова е толкова добра стръв.
Аз използвам пресен ръчен хляб и нямам проблеми с риболова на троха и на коричка. Всичко друго,/ памук, сапун и пр./, особено в обезрибения Софийски регион е много хипотетично като стръв. Може би някъде работи, но трябва да има повечко риба :D !
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Хитринката с памука я знам, но това със сапуна нещо не ми е много ясно :( . Какъв е там тарикатлъка...? :?:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ако се омачка хубаво до степен на тесто средата от хляба за риболов с топченца с насапунисани ръце,така аромата на сапуна прониква и се задържа в тестото.Няма друг тарикатлък,но специално на Арда на някои места има значение за интензивността на кълването.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 8&start=45
Виж тази тема може да намериш нещо интересно.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Добро включване на колегата dunavski, но аз предпочитам по-семпъл риболов и едва ли ще избера "презентациите" на тези очевидни корифеи в риболова на фидер!

А към INCUBUS - ако "насапунисам" хляба с Palmolive, дали ще имам по-голям успех с женските риби, които са и по-едри като правило ?
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

G.Petkov написа:
А към INCUBUS - ако "насапунисам" хляба с Palmolive, дали ще имам по-голям успех с женските риби, които са и по-едри като правило ?
зависи с кои аромат на Палмолив :mrgreen: :drinkers:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Ясно. Значи е начин за омирисване и ароматизиране, па аз помислих че е за да се забави разпадането във водата.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от bachoivo »

Хич не си играя да го омирисвам. Когато е пресен си има свой собствен аромат, който върши работа за караконжулите :)
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
viiksan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от viiksan »

Повече от две години използвам точно този начин на приготвяне на хляба и определено има ефект.Даже наскоро лових доста успешно каракуди на един крив гьол.Използвал съм го и на реката.Хляба набухва във водата,а от притоплянето му в микровълновата стои също жилав.Една подробност-налагам две филии една върху друга и после с точилката с бутилка вино каквото и да е с цилиндрична форма,трохата стои по плътна.Имам четири различни по диаметър замби с прорез отстрани за по-добро закачане на куката
Колега как съхраняваш хляба,при целодневен излет не се ли вкоравява след изваждането му от микровълновата?!
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”