Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Заргана май доста се раздвижи ...
Модератори: emo vasilev, alekst
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз написах,ама пак ше повторя.Имам две шпули,едната е метална,а другата е от графит,или нещо от сорта.На металната ще навия 0.12мм плетеняк с дължина към 50метра,като предварително съм навил една ролка тиксо на шпулата,така като навия и влакното,въпреки,че е късо/50,а не 100м./,ще стига до ръба и ще се развива по-лесно.На графитната шпула ще навия 100-150 метра 0.20 и ше си върша работата с бомбардите,плувките и подобни по-леки неща.Плетеното го взимам основно за хищници/кефал,щука,распер,костур,сулка и т.н./.
Преди малко време лових по всякакъв начин с 0.35 основно,ебаси мега рибаря,а!?Що нямало платики на Цонево...що не кълват червеноперките,заедно с костурите и таранките...ами отговора бил прост,ама аз явно по-прост.
Направо ме е срам.Колегата Риболовен фен ми обясняв,че не само поводите са важни,но и дебелината на основното,ама кой да чуе.След като вече го послушах,видях положителната разлика,за което му благодаря. 
Преди малко време лових по всякакъв начин с 0.35 основно,ебаси мега рибаря,а!?Що нямало платики на Цонево...що не кълват червеноперките,заедно с костурите и таранките...ами отговора бил прост,ама аз явно по-прост.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Тъкмо се събудих от "адмиралския час" и пак съм на линия.Гледам,че сте открили актуална тема-плетеняците.Aз не съм привърженик на плетените влакна,но то си е въпрос на личен избор. Те са добри за теглене на воблер или блесна и по-трудно се късат от щуките и сулките. Какво точно преимущество се очаква от плетеняка при морския риболов ,не зная. Да не говорим,че износва доста бързо ролките на бигелите. Препоръчвам ти да ползваш някое добро /не е задължително скъпо/ влакно 0,20мм добре навито на макарата и нещата с дистанцията коренно ще се променят. Естествено в края на сезона ,или го обръщаш ,или го изхвърляш както правя аз. Има доста добри монофилни влакна 500м и цени по около 7-8лв. ,така че имаш достатъчно избор. Успех!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аз съм ревностен привърженик на монофила, може би защото не случих на читаво влакно. Посъветваха ме каква марка месина точно да купя, за да замятам добре. Като се снабдих с такава, направо се родих - дължината на замятане чувствително се увеличи, лекотата при навиване също, а като следствие се повиши и усещането при кълване. Сега чувствам и най-слабото вълнение, усещам как заргана пипа леко един, два пъти, пробва, и после изведнъж дърпа рязко. С две думи, контактът с рибата стана почти директен и сега съм напълно в час какво става на другия край, при такъма. А качествена и евтина месина за поводи - Lazer Tornado - само 4 лв. за 100 м - има на магазина на пазара. Преди месец-два я преоцениха; не че е остаряла - якостните и качества и износоустойчивостта са прекрасни, пробвах - а защото старата цена беше 10 лв и съвсем малко хора я купуваха. За съжаление не става за макари, защото има покритие и няма да се плъзга с лекота.
- stoned
- научил се да хвърля
Аз използвам абсолютно същата схема колега(даже и куките ми са Мустад), с тая разлика, че поводите си ги правя около метър и нещо, понеже "зарганския" ми прът всъщност е спинингов прът 2,70 м и ми е малко трудно да замятам с 1,80 м поводчуруликпенчо написа: Основен повод- 0,20мм
Бидем- 0,12мм или 0,14мм с дължина 1,70-1,80м.
Кука /аз не ползвам никога две/-N:12 от черните на Мустад
Червея- закачен на върха на куката за челюстта и виси.
Преди замятане червея се топва във водата ,за да се изчисти от торта и да се стегне.Така не се къса при замятане.
Успех!

А неуспехите си ги отдавам на това, че обикновено ходя в обедните часове

Също така имам по-малки и по-големи куки.Когато видя, че преобладава илария и платерина слагам такъм с по-голяма, когато има повече заргана - по-малката.
А от такава си правя поводите и съм много доволен, нямал съм проблеми засега, в едно магазинче от което пазаря ми я беше препоръчал пича(много готин жалко, че не бачка вече тамДжо
А качествена и евтина месина за поводи - Lazer Tornado - само 4 лв. за 100 м - има на магазина на пазара.

И само да добавя, това с топването на червея не го знаех, ще се изпробва

Последно промяна от stoned на Вто Сеп 04, 2007 6:49 pm, променено общо 2 пъти.
ЗАРИБЕН
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Утре сутринта от тъмно ше съм на вълнолома и ше докрадвам като се върна.Няма да взимам даже кутията с такъмите,само в едно пликче клатушките,пръчката и макарата,само чернокопа ше търся.Зарганите,ако Чурулик Пенчо сподели къде да ги търся-може и да ги потърся някой друг път. 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ами,питаш за автобус N:20,следователно нямаш кола,което обезсмисля споделянето на местата на които ходя.Най-много от това да се възползват хора , дето нямат и по един ред написан тук. Нали разбираш,че просто няма друг начин ,освен да съм поне малко егоист. Сега пак ще ме оплюят , но това няма да ме притесни особено много.Чурулик Пенчо сподели къде да ги търся-може и да ги потърся някой друг път. Laughing

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ами на 14 години няма как да имам кола,но кола имаме и след обяд е възможно да се хди с нея където и да е.Аз ще ти кажа,че миналата есен няколко пъти пръснахме иларията на плувка и бомбарда на яхтеното пристанище на Златните,също и на плажовете от двете страни.Зарганки от вътрешната страна нямаше,инцидентно по някое бебе,но иларията я скъсахме просто.До Галата мога да стигна,до Почивка мога да стигна.Местим се,сега ще живея до ХЕИ и ще ходя с колелото тук-там. 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Чуруликпенчо, най-напред поздравления за добрия улов днес. Пожелавам ти през отпуската да достигнеш трицифрено число.
Нещо друго. Пишеш, че никога не използваш две куки на такъма за зарган. Аз пък ловя винаги с две и ще си позволя да посоча някои преимущества на това: можеш да нанизваш два червея, ако са дребни или ако рибата е капризна, също и да оползотворяваш парчета от червеи; при удар рибата откъсва част от червея, но ако куките са две, остава достатъчно стръв - парчето червей между тях - за да предизвика ново кълване; с две куки шансът да не се откачи заргана е по-голям, понеже в повечето случаи и втората въдица се забива някъде в джуките му.
Нещо друго. Пишеш, че никога не използваш две куки на такъма за зарган. Аз пък ловя винаги с две и ще си позволя да посоча някои преимущества на това: можеш да нанизваш два червея, ако са дребни или ако рибата е капризна, също и да оползотворяваш парчета от червеи; при удар рибата откъсва част от червея, но ако куките са две, остава достатъчно стръв - парчето червей между тях - за да предизвика ново кълване; с две куки шансът да не се откачи заргана е по-голям, понеже в повечето случаи и втората въдица се забива някъде в джуките му.
Е не вярвам някой да портестира против това че си пазите тайните.Особено при полужение че и доста от тях споделихтечуруликпенчо написа:.Сега пак ще ме оплюят , но това няма да ме притесни особено много.![]()

Днес следобед и аз бях на вълнолома и мога да потвърдя че дребосъците тракаха зъби от страх.Зарганите бяха още по-набити в камънака и успях да закача само 3.Илария видях само 1 да вадят.Тоя сезон за бомбарда ползвам Тубертини Бомбър като основно влакно и съм много доволен от него - почти никакво усукване.Исках да си взема и синия модел но не го намирам,ако някой е виждал по магазините във Варна моля да сподели.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Мерси за поздравленията! Доста пъти съм достигал трицифреното число,но не смятам пак да го достигам.Проблема е в това,че когато рибата не е капризна и върви ми доскучава ,и риболова за мен приключва.Такъв беше случая и днес. Приключих в 9,30ч. / рибата вървеше с пълна сила/, прибрах си такъмите,освободих място за един колега-мераклия и до 10,00ч. гледах и си пуших цигара с кафе. Аз риба почти не ям и всичко уловено заминава или за някой пенсионер, или за приятели и колеги,или си трампим с приятели -риба за пъдпъдъци.
По въпроса за двете кукички нямам коментар.Всеки лови както му е по - удобно.Чувал съм всички теории за "pros and cons" на двете куки, но до момента не съм изпитал нужда от тях . Обикновенно не пропускам клъвналата риба.
Утре пак смятам да разтоваря с едно леко риболовче сутринта и едно по-сериозно с жена ми след обяд.
Наслука!
По въпроса за двете кукички нямам коментар.Всеки лови както му е по - удобно.Чувал съм всички теории за "pros and cons" на двете куки, но до момента не съм изпитал нужда от тях . Обикновенно не пропускам клъвналата риба.
Утре пак смятам да разтоваря с едно леко риболовче сутринта и едно по-сериозно с жена ми след обяд.
Наслука!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко