Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

колко ни горят лодките на час
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: колко ни горят лодките на час
Относно автомобилите съм напълно съгласен, че разходите, които производителите указват в техническите характеристики са отчетени при някакви прекалено идеални условия.Тодор Василев написа:... А по повод на производителите : Само са сведение ще кажа че Порше Каиен(и много други коли) не показва повече от 39л. моментен разход а реално харчи над 80л.
П.С. всички лъжатособено когато ти продават нещо
Моментния разход и при моя Outlander понякога отчита над 80л/100 км и никога не съм успявал да постигна средните градски и извънградски разходи, посочени от производителя.
За извънбордовите двигатели обаче смея да твърдя, че нещата не стоят по този начин и посочените максимални разходи по мои наблюдения са също трудно постижими, но в обратния смисъл (че реалния максимален разход се оказва по-нисък от посочения от производителя). Наблюдавал съм и случаи при които извънбордов двигател да харчи много повече от допустимото, но само при нередности в самия двигател. В случая, който описваш с разхода на 25 к.с. от порядъка на 18-19 л./час ви препоръчвам да смените термостата на двигателя и да замерите отново. Не е сигурно, че проблема е точно там, но вероятността е много голяма а е сигурно, че двигателя има някакъв проблем. Мога да ти гарантирам от личен опит, че с двигател 40 к.с., с тази лодка ще изминаваш много повече километри с един литър бензин (при това за много по-малко време)

Преди лодката ми беше с 25 к.с. 4-тактов и с четирима човека (и доста багаж), при максимална скорост 20-22 км/ч ми харчеше към 8,5-9 л/час (и се усещаше как мотора се мъчи). Сега с 2-тактовата 40-ка, разхода ми е около 17-18 л/час но скоростта със същия товар е 40 км/час, така че в крайна сметка, с едно и също количество бензин изминавам същото разстояние за два пъти по-малко време. А и двигателя не се мъчи както преди

Излиза, че с една и съща лодка, с двутактов двигател с по-голяма мощност, разхода ми е същия както с по-малък 4-тактов и при това мога да достигам много по-отдалечени дестинации, а в случай че се задава буря, много по-бързо мога да се измъкна.

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- краси12345678
- ще става разбирач
Поздравления колега promarine, от доста време не бях попадал на толкова добре формулиран отговор
.Абсолютно съм съгласен с твоето мнение,което е базирано на опит а не на гадаене.Дано да се включат и други колеги,много ми е любопитно какви отговори ще прочетем.

Който нож вади сам пада в него.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Тая яхта да не е един "Викинг 24".Щото веднъж един такъв катер глътна 50 литра за единroker60 написа:моторна яхта 6.5 м. с Volvo Penta V8,250 к.с./модел 1990г./ гори ми около 40 л. на час.
час със скорост около 37 възела.
Много пъти е писано тука,че един дигател харчи толкова колкото конски сили теглиш от
него умножено по 350гр за двутактовите и по 250гр. за 4-тактовите а дизеларките са още по
-надолу.
От теоритична гледна точка лодките при движение изпитват три вида съпротивление:
1.Съпротивление на триене/ето защо лодките трябва да са гладки/.
2.Съпротивление на формата /лодката да не е ръбеста и транеца да не е потопен във водата/
3.Вълново съпротивление.Много е сложно за обяснение,но това съпротивление зависи от
скоростта и дължината на лодката.То вдига разхода в пъти.Например при 10км/час разхода
може да ти е 2 литра но при 15км/час да скочи до 5-6 литра.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Абцелютно съм съгласен с това което си написалpromarine написа:Относно автомобилите съм напълно съгласен, че разходите, които производителите указват в техническите характеристики са отчетени при някакви прекалено идеални условия.Тодор Василев написа:... А по повод на производителите : Само са сведение ще кажа че Порше Каиен(и много други коли) не показва повече от 39л. моментен разход а реално харчи над 80л.
Моментния разход и при моя Outlander понякога отчита над 80л/100 км и никога не съм успявал да постигна средните градски и извънградски разходи, посочени от производителя.
За извънбордовите двигатели обаче смея да твърдя, че нещата не стоят по този начин и посочените максимални разходи по мои наблюдения са също трудно постижими, но в обратния смисъл (че реалния максимален разход се оказва по-нисък от посочения от производителя). Наблюдавал съм и случаи при които извънбордов двигател да харчи много повече от допустимото, но само при нередности в самия двигател. В случая, който описваш с разхода на 25 к.с. от порядъка на 18-19 л./час ви препоръчвам да смените термостата на двигателя и да замерите отново. Не е сигурно, че проблема е точно там, но вероятността е много голяма а е сигурно, че двигателя има някакъв проблем. Мога да ти гарантирам от личен опит, че с двигател 40 к.с., с тази лодка ще изминаваш много повече километри с един литър бензин (при това за много по-малко време).
Преди лодката ми беше с 25 к.с. 4-тактов и с четирима човека (и доста багаж), при максимална скорост 20-22 км/ч ми харчеше към 8,5-9 л/час (и се усещаше как мотора се мъчи). Сега с 2-тактовата 40-ка, разхода ми е около 17-18 л/час но скоростта със същия товар е 40 км/час, така че в крайна сметка, с едно и също количество бензин изминавам същото разстояние за два пъти по-малко време. А и двигателя не се мъчи както преди![]()
Излиза, че с една и съща лодка, с двутактов двигател с по-голяма мощност, разхода ми е същия както с по-малък 4-тактов и при това мога да достигам много по-отдалечени дестинации, а в случай че се задава буря, много по-бързо мога да се измъкна.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Моят двигател също е карбураторен. Модерните двутактови инжекциони с директно впръскване са значително по-икономични.Тодор Василев написа:.....
Абцелютно съм съгласен с това което си написалсамо да отбележа че примера които съм дал е с двигател Двутактов които е с карборатор не е инжекцион.За мене един двигател колкото е по мощен и модерен (имам в педвид горивна и запалителна система управлявана от компутур) толкова по мако ще харчи .
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
-
- новобранец
Не бе човек не минават по 100 км .Щото няма място поне не в България където можеш да минеш 100км без да върнеш газта . Не говоря за коли по 100 коня на които максималната им скорост е 160 км/ч и като излезеш на магистралата и им завариш педала на газта си в нарушение с около 20км/чтрапера написа:Абе,човек,к*во говориш,искаш да кажеш,че с един резервоар много коли изминават по около 100км!!!!Тодор Василев написа:.............. Само са сведение ще кажа че Порше Каиен(и много други коли) не показва повече от 39л. моментен разход а реално харчи над 80л.
![]()
Аз Промарин не го познавам но знам,че е търговец,а доста колеги споделят,че е ПИЧ и не ги е излъгал,даже им е правил много добри оферти!

По нашите родни пътища има ДОСТА коли които са наполовината мощни колкото Бугатито и доста по тежки от него (за аеродинамиката няма да говорим)

Колегата Промарин не го познавам и от тебе научавам че е търговец надявам се нищо в поста ми да не му е прозвучало ЛИЧНО .
Свободния разказ за риболовните ти злети е много хубав но няма връзка с темата още по малко доказва или оборва нещо за това няма да го коментирам.
-
- новобранец
Двигатела за които говоря е меркури и с тази лодка не може да достигне максимални обороти което ме навежда на мисълта че е нормално да харчи толкова ако не е така сподели.Като влезе в режим смукача е охлабил и си мисля че не е в това проблема. Знаеш ли каква трябва да е температурата на изходящата вода за да го проверя съвсем точно .promarine написа:Моят двигател също е карбураторен. Модерните двутактови инжекциони с директно впръскване са значително по-икономични.Тодор Василев написа:.....
Абцелютно съм съгласен с това което си написалсамо да отбележа че примера които съм дал е с двигател Двутактов които е с карборатор не е инжекцион.За мене един двигател колкото е по мощен и модерен (имам в педвид горивна и запалителна система управлявана от компутур) толкова по мако ще харчи .
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ако не може да достигне максималните обороти е по-добре да му сложиш винт с по-малка стъпка. Ще излизаш по-лесно на глисаж, ще достигаш по-голяма скорост и двигателя ще се товари по-малко.Тодор Василев написа:.....
Двигатела за които говоря е меркури и с тази лодка не може да достигне максимални обороти което ме навежда на мисълта че е нормално да харчи толкова ако не е така сподели.Като влезе в режим смукача е охлабил и си мисля че не е в това проблема. Знаеш ли каква трябва да е температурата на изходящата вода за да го проверя съвсем точно .
Разхода на час обаче едва ли ще се промени от това а той е доста над нормалното.
Двутактов двигател 25 к.с. в добро състояние би трябвало да харчи не повече от 13 л/ч.
В преохладено състояние (неизправен термостат), разхода обикновено скача с 30-60%, т.е. както е при теб - към 19 л/ч.
След импелерите на охлаждането, термостатите са второто нещо, което се поврежда особено при често ползване в солена вода, без след това охлаждането да се промие с прясна. За разлика от проблема с импелера на водната помпа, проблема с термостата е по-трудно забележим тъй като единственото нещо на което дава отражение, това е разхода на горивото.
Моят съвет е да смениш термостата. Би трябвало да падне разхода (до 11-12 л/ч) а и когато загрее двигателя до нормалната работна температура, да започне и да работи малко по-тихо.
-
- новобранец
Лодката е купена миналата година и термостата и беше сменен от търговците (проверил съм) вариянта да са сложили менте или термостат дето не е за тоя двигател го има .От къде и как да купя нов оригинален и точно за тоя двигател.promarine написа:Ако не може да достигне максималните обороти е по-добре да му сложиш винт с по-малка стъпка. Ще излизаш по-лесно на глисаж, ще достигаш по-голяма скорост и двигателя ще се товари по-малко.Тодор Василев написа:.....
Двигатела за които говоря е меркури и с тази лодка не може да достигне максимални обороти което ме навежда на мисълта че е нормално да харчи толкова ако не е така сподели.Като влезе в режим смукача е охлабил и си мисля че не е в това проблема. Знаеш ли каква трябва да е температурата на изходящата вода за да го проверя съвсем точно .
Разхода на час обаче едва ли ще се промени от това а той е доста над нормалното.
Двутактов двигател 25 к.с. в добро състояние би трябвало да харчи не повече от 13 л/ч.
В преохладено състояние (неизправен термостат), разхода обикновено скача с 30-60%, т.е. както е при теб - към 19 л/ч.
След импелерите на охлаждането, термостатите са второто нещо, което се поврежда особено при често ползване в солена вода, без след това охлаждането да се промие с прясна. За разлика от проблема с импелера на водната помпа, проблема с термостата е по-трудно забележим тъй като единственото нещо на което дава отражение, това е разхода на горивото.
Моят съвет е да смениш термостата. Би трябвало да падне разхода (до 11-12 л/ч) а и когато загрее двигателя до нормалната работна температура, да започне и да работи малко по-тихо.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Конкретно за твоя модел не мога да кажа къде в Бг може да се купи. Твърде вероятно е термостата, който се ползва на всички модели GENOVO/PARSUN да подхожда (цената му е 16 лв). Ако ми пратиш снимка с размерите, ще мога да кажа със сигурност.Тодор Василев написа:Лодката е купена миналата година и термостата и беше сменен от търговците (проверил съм) вариянта да са сложили менте или термостат дето не е за тоя двигател го има .От къде и как да купя нов оригинален и точно за тоя двигател.
Последно промяна от promarine на Пон Май 28, 2012 6:23 am, променено общо 1 път.
- трапера
- сериозен играч
Явно не си разбрал поста ми! Заглавието на темата е "Колко ни горят лодките на час".Риболовен излет не съм описвал,а споделих как определих разхода на "богатира",който ми движеше лодката.Тодор Василев написа:.................. Свободния разказ за риболовните ти злети е много хубав но няма връзка с темата още по малко доказва или оборва нещо за това няма да го коментирам.
......Лодката я карах по Дунав,срещу/по течението,с товар около 200кг (без мотора) винаги на пълна газ.Разхода ми беше максимум 11 л/час. Нямам никакви контролни прибори по лодката. Значи,тръгвам от стоянката,излизам в "открити" води,газ до дупка,пускам хронометъра на часовника или телефона.... После доливам бензин,виждам колко съм изгорил,колко време съм карал и те така. Като не смятам "мотоминутите" от паленето на двигателя, до обикалянето на бавен ход по острова докато избера на кой чукан да се вържа
promarine написа:.....Двутактов двигател 25 к.с. в добро състояние би трябвало да харчи не повече от 13 л/ч.
.....
Май съм бил около санитарния максимум

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Погледни разликите в лодките ве отворко.Тодор Василев написа:Са колегата КИРО харчи 0.6-0.7 до цял литър на час с китаец 13 коня 4Т А колегата Шмихори пак с 13 коня 4Т (вероятно е руски богатир) 3.5л./ч до 5.3л/ч е те това ако може некои да ми го обясни
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
Извиняваи че съм те нарекал колега (явно сме колеги само в кенефа) . Кво дa сравнявам лодките и на пояс тип конче да го сложиш и на понтон един мотор си харчи толкова колкото си харчи веКИРО написа:Погледни разликите в лодките ве отворко.Тодор Василев написа:Са колегата КИРО харчи 0.6-0.7 до цял литър на час с китаец 13 коня 4Т А колегата Шмихори пак с 13 коня 4Т (вероятно е руски богатир) 3.5л./ч до 5.3л/ч е те това ако може некои да ми го обясни

-
- новобранец
Няма нищо нередно в тоя разход ако се вземе в предвид че руснаците мерят конете по ГОСТ а западняците по SAE . Въпреки всичко руснаците имат доста добре работещи неща .трапера написа: Май съм бил около санитарния максимум![]()
- krokibg
- учете се от него
Ако не са правени в определени дни,да имаха единични бройкиТодор Василев написа:Няма нищо нередно в тоя разход ако се вземе в предвид че руснаците мерят конете по ГОСТ а западняците по SAE . Въпреки всичко руснаците имат доста добре работещи неща .трапера написа: Май съм бил около санитарния максимум![]()

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!