Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от der fuhrer »

Казана за боклук имах впредвид.Не тоя за ядене.Дай някаква насока поне,предположение.То е ясно че по описание е трудно,но не ми се рови в контейнера да я вадя,а любопитството ме гризе.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

der fuhrer написа:Казана за боклук имах впредвид.Не тоя за ядене.Дай някаква насока поне,предположение.То е ясно че по описание е трудно,но не ми се рови в контейнера да я вадя,а любопитството ме гризе.
А, така бива, че аз помислих казана за манджа. Аз лично препоръчвам да има хубава снимка. По описание няма шанс - все пак у нас досега са намерени около 1500 вида гъби, а истинският им брой вероятно е около 5000, че може би и повече. Направо невъзможно е описание - най-добрите определители показват по 1000-1500 вида от 5000.
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

der fuhrer написа:Здравейте,ще може ли малка консултация "по описание"?Гъбата замина в казана (и според мене с право),но такива срещам доста често и ми се ще да знам каква е и става ли за ядене?
Цвят на гуглата същия като на челядинката с тази разлика че на мене ми се струва съвсееем малко по-жълт.Сиреч-жълто-бежово-кремаво.Гуглата няма типичното остро връхче за челядинките а е гладка.Пънчето за разлика от на челядинката е много по-дебело и бяло.Пластинки-наситено кафяви,несраснали с пънчето.Мирис слаб,леко неприятен.Като размери е колкото едра челадинка и расте заедно с челядинките.Що е то?
Според мене е някаква Inocybe,но ми се ще и по-компетентно мнение?Едното което ми идва на акъла е Geophylla,другото вълчи зъб-и двете обаче гуглата им е остра,на това не е.И на двете изредени цвета на гуглата е бяло,кафяво,а на това жълтее :?
Местообитанието, жълтеникавата шапка, размерът и кафявите пластинки ме карат да мисля, че може би става дума за Agrocybe, например:
Agrocybe praecox - тя има обаче кафеникав остатък по пънчето, подобен на пръстен. Ламелите са кафяви при по-възрастните екземпляри, при младите са бледи. Шапката се напуква, особено в сухо време.
Agrocybe dura - с леко лепкава шапка, при младите гъби пластинките имат сиво-виолетов оттенък, при възрастните са кафяви. Характерно за гъбите от рода Agrocybe e миризмата на какао или шоколад. Ядливи са, но не те съветвам да правиш експерименти.

Другият вариант е да става дума за Inocybe - но при тях шапката се нацепва е с остро връхче както ти сам спомена.
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Zagrey »

Здравейте колеги, в неделя имах време за един лов на манатарка, но освен много гълъбки с лилави шапки друго нямаше в гората. Но както съм се замислил за гъби и съм се отклонил и хоп пред една борова горичка, а покрая и пълно с масловки, събрах около 3 килограма, голямо чистене падна.. :)
Мисълта ми е как да ги съхраня няколко дни без термична обработка, ако ги сложа във фризера ще се скапят ли след размразяването, искам да ги оставя за края на седмицата, че има едно мероприятие :drinkers: ..
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Съхранявал съм масловки във фризера и не е имало проблеми!Важното е само да се обелят преди това без да се мокрят!Колегите препоръчват бланширане,но при мен и така си се запазват!

Днес и аз се поразходих югоизточно от Велико Търново!Тънка лайсна,но все пак умирисах махалата!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
dinkosi
новобранец
новобранец

Мнение от dinkosi »

Здравейте, аз съм Динко и съм от Стара Загора. Тук има малко гъбари и много се радвам, че попаднах на този сайт, защото искам да коментирам опита в гъбарството с хора от цялата страна. Гъбар съм от 30 год., познавам много от ядливите гъби и по-често срещаните отровни. Сега искам да ви попитам за Булка гъба, намерих няколко вчера, а преди това съм намирал последно преди 10 години. Как е във вашия край.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

sapuna написа:...но все пак умирисах махалата!...
Дай някакви насоки за последните снимки, че и аз започнах да намирам около София от тези гъбки, ама нямам яснота как да ги докараме до този апетитен вид :D !
Ако има нещо в "Кухнята" - дай един линк!
Иначе, в гората при нас вървят много индианци, един колега написа, че са повече от дърветата, и не е далеч от истината.
Събират хубавите гъби, едва успявам след тях/ щото са много и са ранобудни/ да намеря и аз нещо :D
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

G.Petkov написа:
Дай някакви насоки за последните снимки, че и аз започнах да намирам около София от тези гъбки, ама нямам яснота как да ги докараме до този апетитен вид :D !
Ако има нещо в "Кухнята" - дай един линк!
Иначе, в гората при нас вървят много индианци, един колега написа, че са повече от дърветата, и не е далеч от истината.
Събират хубавите гъби, едва успявам след тях/ щото са много и са ранобудни/ да намеря и аз нещо :D
Колега, не знам дали ще ти се експериментира, но стига да имаш манатарки, ето ти моята рецепта за манатарка.
Гъбите се изчистват без миене, за да не се напоят с вода. Нарязват се на кубчета приблизително 1Х1 см.
Разбъркват се яйца и брашно (може и някакво количество кисело мляко на око, но може и без него) до получаване на гъста смес (но все още течна). Количеството зависи от количеството на гъбите. Сместа се посолява на вкус. По желание може да се добави млян черен пипер и/или ситно счукан кимион, ако искаш още по-хубаво да омиришеш орталъка. В тази смес се бухват манатарките и се разбъркват добре. Хубаво се сгорещява олио в тигана и с лъжица/черпаче се излива от сместа в такова количество като да станат нормални по размер кюфтета. Пържиш до златисто и мислиш с какво пиене да ги ядеш.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

G.Petkov написа:
Дай някакви насоки за последните снимки ...
Жоре,колегата над мен е дал много добра идея и задължително ще я пробвам още тази вечер! :smt023
Моята визия е следната - леко подсолени резени манатарка,пуснали си леко водичката се овалват в брашно и после в разбито с черен пипер яйце!Пържи се до златисто в сгорещено олио!

Докато жената работи по въпроса с гъбения омлет,аз ще ви кажа едно НАЗДРАВЕ гарнирано с гъбена салатка! ;)

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Zagrey »

Наздраве, да ти е сладко...
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Малиииий какви вкусотии.....
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

Позволявам си да споделя една гъбарска новина, която по изключение не е свързана с поредните натровени с гъби.

Една от най-редките гъби бе намерена и у нас
http://www.sofiapost.net/2012/06/10556/
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

Хайде още малко гъбки от тази вечер
Изображение
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Някой може ли да сподели какъв род манатарка е тази на снимката. Под гуглата жълтенее.

Изображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Не знам колега,но детето звънна от мойто село,било пълно с гъби,и тая неделя атакувам гората.Днес на пазара манатарката вървеше 20 лв килото прясната.Печерка дива по 5лв.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”