Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- der fuhrer
- новобранец
- Мнения: 16
- Регистриран на: Съб Дек 11, 2010 3:25 pm
Re: Има ли гъбари?
Казана за боклук имах впредвид.Не тоя за ядене.Дай някаква насока поне,предположение.То е ясно че по описание е трудно,но не ми се рови в контейнера да я вадя,а любопитството ме гризе.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Re: Има ли гъбари?
А, така бива, че аз помислих казана за манджа. Аз лично препоръчвам да има хубава снимка. По описание няма шанс - все пак у нас досега са намерени около 1500 вида гъби, а истинският им брой вероятно е около 5000, че може би и повече. Направо невъзможно е описание - най-добрите определители показват по 1000-1500 вида от 5000.der fuhrer написа:Казана за боклук имах впредвид.Не тоя за ядене.Дай някаква насока поне,предположение.То е ясно че по описание е трудно,но не ми се рови в контейнера да я вадя,а любопитството ме гризе.
Re: Има ли гъбари?
Местообитанието, жълтеникавата шапка, размерът и кафявите пластинки ме карат да мисля, че може би става дума за Agrocybe, например:der fuhrer написа:Здравейте,ще може ли малка консултация "по описание"?Гъбата замина в казана (и според мене с право),но такива срещам доста често и ми се ще да знам каква е и става ли за ядене?
Цвят на гуглата същия като на челядинката с тази разлика че на мене ми се струва съвсееем малко по-жълт.Сиреч-жълто-бежово-кремаво.Гуглата няма типичното остро връхче за челядинките а е гладка.Пънчето за разлика от на челядинката е много по-дебело и бяло.Пластинки-наситено кафяви,несраснали с пънчето.Мирис слаб,леко неприятен.Като размери е колкото едра челадинка и расте заедно с челядинките.Що е то?
Според мене е някаква Inocybe,но ми се ще и по-компетентно мнение?Едното което ми идва на акъла е Geophylla,другото вълчи зъб-и двете обаче гуглата им е остра,на това не е.И на двете изредени цвета на гуглата е бяло,кафяво,а на това жълтее
Agrocybe praecox - тя има обаче кафеникав остатък по пънчето, подобен на пръстен. Ламелите са кафяви при по-възрастните екземпляри, при младите са бледи. Шапката се напуква, особено в сухо време.
Agrocybe dura - с леко лепкава шапка, при младите гъби пластинките имат сиво-виолетов оттенък, при възрастните са кафяви. Характерно за гъбите от рода Agrocybe e миризмата на какао или шоколад. Ядливи са, но не те съветвам да правиш експерименти.
Другият вариант е да става дума за Inocybe - но при тях шапката се нацепва е с остро връхче както ти сам спомена.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 105
- Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Здравейте колеги, в неделя имах време за един лов на манатарка, но освен много гълъбки с лилави шапки друго нямаше в гората. Но както съм се замислил за гъби и съм се отклонил и хоп пред една борова горичка, а покрая и пълно с масловки, събрах около 3 килограма, голямо чистене падна..
Мисълта ми е как да ги съхраня няколко дни без термична обработка, ако ги сложа във фризера ще се скапят ли след размразяването, искам да ги оставя за края на седмицата, че има едно мероприятие
..

Мисълта ми е как да ги съхраня няколко дни без термична обработка, ако ги сложа във фризера ще се скапят ли след размразяването, искам да ги оставя за края на седмицата, че има едно мероприятие

- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Съхранявал съм масловки във фризера и не е имало проблеми!Важното е само да се обелят преди това без да се мокрят!Колегите препоръчват бланширане,но при мен и така си се запазват!
Днес и аз се поразходих югоизточно от Велико Търново!Тънка лайсна,но все пак умирисах махалата!




Днес и аз се поразходих югоизточно от Велико Търново!Тънка лайсна,но все пак умирисах махалата!




Re: Има ли гъбари?
Здравейте, аз съм Динко и съм от Стара Загора. Тук има малко гъбари и много се радвам, че попаднах на този сайт, защото искам да коментирам опита в гъбарството с хора от цялата страна. Гъбар съм от 30 год., познавам много от ядливите гъби и по-често срещаните отровни. Сега искам да ви попитам за Булка гъба, намерих няколко вчера, а преди това съм намирал последно преди 10 години. Как е във вашия край.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15118
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Дай някакви насоки за последните снимки, че и аз започнах да намирам около София от тези гъбки, ама нямам яснота как да ги докараме до този апетитен видsapuna написа:...но все пак умирисах махалата!...

Ако има нещо в "Кухнята" - дай един линк!
Иначе, в гората при нас вървят много индианци, един колега написа, че са повече от дърветата, и не е далеч от истината.
Събират хубавите гъби, едва успявам след тях/ щото са много и са ранобудни/ да намеря и аз нещо

Re: Има ли гъбари?
Колега, не знам дали ще ти се експериментира, но стига да имаш манатарки, ето ти моята рецепта за манатарка.G.Petkov написа:Дай някакви насоки за последните снимки, че и аз започнах да намирам около София от тези гъбки, ама нямам яснота как да ги докараме до този апетитен видsapuna написа:...но все пак умирисах махалата!...!
Ако има нещо в "Кухнята" - дай един линк!
Иначе, в гората при нас вървят много индианци, един колега написа, че са повече от дърветата, и не е далеч от истината.
Събират хубавите гъби, едва успявам след тях/ щото са много и са ранобудни/ да намеря и аз нещо
Гъбите се изчистват без миене, за да не се напоят с вода. Нарязват се на кубчета приблизително 1Х1 см.
Разбъркват се яйца и брашно (може и някакво количество кисело мляко на око, но може и без него) до получаване на гъста смес (но все още течна). Количеството зависи от количеството на гъбите. Сместа се посолява на вкус. По желание може да се добави млян черен пипер и/или ситно счукан кимион, ако искаш още по-хубаво да омиришеш орталъка. В тази смес се бухват манатарките и се разбъркват добре. Хубаво се сгорещява олио в тигана и с лъжица/черпаче се излива от сместа в такова количество като да станат нормални по размер кюфтета. Пържиш до златисто и мислиш с какво пиене да ги ядеш.
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Жоре,колегата над мен е дал много добра идея и задължително ще я пробвам още тази вечер!G.Petkov написа:Дай някакви насоки за последните снимки ...sapuna написа:...но все пак умирисах махалата!...

Моята визия е следната - леко подсолени резени манатарка,пуснали си леко водичката се овалват в брашно и после в разбито с черен пипер яйце!Пържи се до златисто в сгорещено олио!
Докато жената работи по въпроса с гъбения омлет,аз ще ви кажа едно НАЗДРАВЕ гарнирано с гъбена салатка!


-
- научил се да хвърля
- Мнения: 105
- Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Наздраве, да ти е сладко...
Re: Има ли гъбари?
Малиииий какви вкусотии.....
Re: Има ли гъбари?
Позволявам си да споделя една гъбарска новина, която по изключение не е свързана с поредните натровени с гъби.
Една от най-редките гъби бе намерена и у нас
http://www.sofiapost.net/2012/06/10556/
Една от най-редките гъби бе намерена и у нас
http://www.sofiapost.net/2012/06/10556/
Re: Има ли гъбари?
Хайде още малко гъбки от тази вечер


Re: Има ли гъбари?
Някой може ли да сподели какъв род манатарка е тази на снимката. Под гуглата жълтенее.


Re: Има ли гъбари?
Не знам колега,но детето звънна от мойто село,било пълно с гъби,и тая неделя атакувам гората.Днес на пазара манатарката вървеше 20 лв килото прясната.Печерка дива по 5лв.

Риболовци.