Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Да живее или да не живее слънчака?
Модератор: dantho.mihov
Re: Да живее или да не живее слънчака?
Да живее, ако може по дигите и сушата...
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Използвам темата да споделя нещо, което ми се случи за пръв път.
На яз.Огняново ,до София , този месец до мен застанаха двама колеги на средна възраст с прилични такъми, които ловиха целенасочено цял ден слънчак
!
Рибките бяха с големината на мъжки часовник и хората взеха да се тюхках, че по обяд спря да им кълве
!
Накрая вдигнаха живарника с около 500 гр слънчевки и с одобрителните възгласи ".. А хич.." си тръгнаха.
И аз не хванах нищо този ден, освен една маломерна бяла, ама .....
Дали ще стигнем и ние до там.....
Извинявам се!
Веднъж на Богров дойде един виетнамец да лови жаби с тройка и намотан червен конец!
И хвана, майстор беше.
На яз.Огняново ,до София , този месец до мен застанаха двама колеги на средна възраст с прилични такъми, които ловиха целенасочено цял ден слънчак

Рибките бяха с големината на мъжки часовник и хората взеха да се тюхках, че по обяд спря да им кълве

Накрая вдигнаха живарника с около 500 гр слънчевки и с одобрителните възгласи ".. А хич.." си тръгнаха.
И аз не хванах нищо този ден, освен една маломерна бяла, ама .....
Дали ще стигнем и ние до там.....
Извинявам се!
Веднъж на Богров дойде един виетнамец да лови жаби с тройка и намотан червен конец!
И хвана, майстор беше.
-
- новобранец
че няма риба в България,е виновен слънчака,евала ви правя.
- antivik
- кандидат преподавател
Малко си променям мнението
, особено за големите представители на вида, преди няколко седмици набарах на дъно едни яки слънчаци колко шамар, че и отгоре и реших - ник`во хвърляне. Запазих ги и им изпробвах кулинарните качества. Оценката ми е: много лесни за чистене/малко черва/, лесно дране, хубаво и чисто филе
. Изобщо голяма вкуснотия със студена бира
, проблема е да се набара нужния размер, а иначе ситнежа да върви по дяволите
.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аз също познавам една тайфа, която ходи специално за слънчева риба, каквото хванат друго на бял го връщат обратно във водоема, независимо колко е голямо, което е хубаво като се погледне реално, но идеята ми е, че тези хора споделят мнение, че ставали страхотни кюфтета от слънчака. Те казват "ние хем помагаме за прираста на останалата риба, хем се прибираме с риба." Ловят всякакви размери слънчева риба и не я връщат обратно, дори са хванали някаква тактика на захранка и все по-често гонят маломерните каракуди, червеноперки и прочие, и ловят пасаж от слънчаци.
Идеята ми в мнението ми е, че някой трябва да остави една, две рецепти за кюфтета и други ястия приготвени от слънчак и да се активизираме и да го ловим яко. Така след време хем няма да го има, хем ще има повече качествена риба.
Мнението ми не се променя и до сега. Слънчевката е гадна риба и вреди.
П.С. Последния път хванах доста добър клен на око от слънчевка
Идеята ми в мнението ми е, че някой трябва да остави една, две рецепти за кюфтета и други ястия приготвени от слънчак и да се активизираме и да го ловим яко. Така след време хем няма да го има, хем ще има повече качествена риба.
Мнението ми не се променя и до сега. Слънчевката е гадна риба и вреди.
П.С. Последния път хванах доста добър клен на око от слънчевка

-
- кандидат преподавател
Понеже в къщи нищо не се пържи /принцип от преди 7-8 години /,скоро имах възможността при приятел да опитам споменатите от antivik "слънчеви"филета.Изключително качество.За нещастие,в нашия регион на практика няма такива едри представители с хубави филета,обикновено излизат едни изродчета-дребночи,които стават само за наторяване на бреговата ивица.
Страница 5 от тази тема - рецепта:sunnen написа:.......................................................................................................................................... някой трябва да остави една, две рецепти за кюфтета и други ястия приготвени от слънчак и да се активизираме и да го ловим яко. .....................................................................................
jagger1 написа:Слънчака си е слънчак - както всяко друго живо същество. Става и за пържене, става и за кюфтенца, става и за храна на домашните любимци. Много лесно се приготвя: Малките слънчаци - цепят се на две, след като се изчистят и се препържват малко повече. Големите слънчаци - за кайма: Чистиш, миеш, леко осоляваш, приготвяш една тенджера с вряла вода, пускаш ги вътре, докато леко се сварят (да остане твърдо месото), вадиш от врялата вода, чистиш костите, мелиш, подправки, малко хляб в сместа, малко истинска кайма (на 1 кг. рибно месо, слагаш 2 филийки хляб, 250 гр. кайма, лук - 1 или 2 глави, 2 яйца, подправки), месиш добре, оставяш да почине около 1-2 часа, правиш кюфтенцата, овалваш в брашно, пържиш и........![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
................................................................
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Винаги така подготвен !
Ето сега има и рецепта. Дори мисля да я пробвам, въпреки това, че речна риба почти не ям.

Ето сега има и рецепта. Дори мисля да я пробвам, въпреки това, че речна риба почти не ям.
- G.Petkov
А сега !!!
Аз моят пост го написах с горчива ирония, а колегите вече и рецепти дадоха
!
Не, слънчевки няма да ловя, дори и да останат само те!
Аз моят пост го написах с горчива ирония, а колегите вече и рецепти дадоха

-
Ама ти можеш да си отделяш слънчака от другата риба, така лиG.Petkov написа:А сега !!!
Аз моят пост го написах с горчива ирония, а колегите вече и рецепти дадоха![]()
![]()
!

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Ами , то слънчака е на изчезване ,поне на яз.Жребчево ! Бах му мамата, ама оня ден нямаше барем един за стръв ! Та се наложи да ползвам морски такъм за улов на иларии с тапички на стръв генно-модифицирана американска царевичка от консерва, от магазин в гр.Нова Загора ! Е и на царевичка с морски такъм се лови Бяла риба нощеска !
Нямаше даже и уклейки за стръв,нито на леко с въдичка,нито с рачило , само малки бабушки или червеноперки !Хлапето ми , взе че утрепа дузина тревни костура на стръв бял червей и ща не ща единия го боцнах на кука две нули , корда 0,5 , прът
шише от дезодарант,заровен в пясъка с един камък отгоре за по-сигурно , ама си хванах ,таман преди напукване още една Бяла рибка 
pp Поздрави

pp Поздрави

-
- новобранец
преди години хванах Слънчевка около 500g.определено имаше филенце .но никак не дърпаше .това е личен рекорд 

-
- вече хвърля и на тежко
Като се махнат бодливите перки и главата с ножица цариците имат много вкусно бяло месо. Като на костурите. Но става реч за едрите - от длан нагоре.
- GODzillata
Да живее или да не живее слънчака?
ТОВА е въпроса!
За да подарите живот на някой слънчак, натиснете зеления бутон, а ако сте слънчако - хейтър, натиснете червения!

За да подарите живот на някой слънчак, натиснете зеления бутон, а ако сте слънчако - хейтър, натиснете червения!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
мани ще ти счупиме червения бутон 

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]