Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Щом казвашПавел Иванов написа:Системата "Драшкович" попада в спининговият риболов до толко колкото се извършва със спинингова макара и до тук . Също как примерно риболова с болонеза , мач или каква да е гега със спинингова макара и стръв . Оттам на там си е риболов със стръв както ако сложиме след булдото червей или рибка примерно та ...

Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
да не знеш срам за цял живот.
При Драшкович има водене. При мача и болонезето - по-стационарно. Акцента ми във въпроса е върху воденето на примамката.Павел Иванов написа:Системата "Драшкович" попада в спининговият риболов до толко колкото се извършва със спинингова макара и до тук . Също как примерно риболова с болонеза , мач или каква да е гега със спинингова макара и стръв . Оттам на там си е риболов със стръв както ако сложиме след булдото червей или рибка примерно та ...
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Моят акцент в случаят е дали тя е изкуствена или не . При Драшко определено не е .
Спасе ... айде ще пропусна

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Абсолютно съм съгласен !!! Провокирам темата повече в смисъл на терминология, защо много често говорим за едни и същи неща, но от различни гледни точки. Различните нюанси на отговорите не означават различие много пъти. В по-горните ми мнения по темата (ако се проследят), съм отговорил доста подробно на въпросите за това, дали булдото е вид спининг, има ли той почва в тази тема или мястото му е другаде. Моето твърдо мнение е: Да, мястото му е в темата за спининга, независимо от използвания тип примамка - изкуствена или жива. Метода на един вид риболов предполага сходни такъми, въдица, системи на монтаж, водене, хитрости, елементи на линията, макари и т.н. и т.н. По-горе, в един от постовете си споменах за терминологията. Тя също е част от метода на риболов. Тя е един вид класификаторът. Има много колеги, които много точно са попаднали в целта на темата, като отговори. Просто трябва да се прочете всичко, написано по темата до този момент и да се направят изводите. Това не означава, че темата трябва да се затвори и/или да спрат коментарите по нея. Точно обратното. Има още толкова много неща, които могат да се съпоставят и да се изкажат. На мен ми е изключително интересна. Има и какво да науча още, има и какво да кажа още. Радвам се, че темата върви.Павел Иванов написа:Моят акцент в случаят е дали тя е изкуствена или не . При Драшко определено не е .

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- antivik
- кандидат преподавател
Не знам за другите, ма аз като начинаещ в спинингуването реших да пробвам на практика. Линия от паур про(не помня дебелината), булдо , 1,5метър монофил0,20 и воблер. Резултат - булдото разваляше танца на воблерите
и на такиви, които съм сигурен че се връткат като трябва. Може па и аз да съм в грешка...

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Vid
- кандидат преподавател
Няколко пъти съм пробвал да ловя на булдо и досега нищо не съм хванал. Затова го изхвърлих от всякаква употреба. Познавам колеги, които редовно ловят на булдо с изкуствени мухи и хващат дребни кефалчета и други подобни дребосъци...
Дали разваля играта на воблер след него - звучи ми нелогично тъй като булдото не е много по тежко от воблер пък дори и пълно с вода, по-добре да се зямята само воблера. Опитвал съм с малки воблери след бомбарда и няма проблеми в проводката. Мисля и мухите с бомбарда са по-удачен вариант от този с булдо.
Дали разваля играта на воблер след него - звучи ми нелогично тъй като булдото не е много по тежко от воблер пък дори и пълно с вода, по-добре да се зямята само воблера. Опитвал съм с малки воблери след бомбарда и няма проблеми в проводката. Мисля и мухите с бомбарда са по-удачен вариант от този с булдо.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- antivik
- кандидат преподавател
Не теглото, а формата оказваше влияние. Разваляше се самата хидродинамика и воблера почваше да залита или да се върти във всички посоки без определена добра игра и посока. Пак казвам - може аз да не съм му майстор, мислех с булдото, като по-тежко, да увелича разстоянието, но ефекта стана дефект. Поне при менVid написа:Няколко пъти съм пробвал да ловя на булдо и досега нищо не съм хванал. Затова го изхвърлих от всякаква употреба. Познавам колеги, които редовно ловят на булдо с изкуствени мухи и хващат дребни кефалчета и други подобни дребосъци...

Колега antivik, пробвай с ултра леки воблврчета. Комбинацията воблер-булдо се използва за случаи, когато има висока подводна растителност или трябва да ограничим дълбочината на газенето на воблера в повърхностния слой на водата, като същевременно увеличим дистанцията, на изхвърляне на примамката. Големината на воблера е в пряка зависимост от големината на използваното булдо. Ако мога да си позволя едно сравнение със строежа на линията при тролинга (само да не ми се разсърдят тролингистите
), булдото се явява онзи елемент от линията, който при тролинга е гюлето или паравана, но в случая на булдото, булдото държи примамката в повърхностния слой, а не в дънните слоеве, както това е при паравана и гюлето. А играта не се разваля. Дори за щука, булдото издава шум, който привлича хищника (нещо като поперите).

- antivik
- кандидат преподавател
Благодаря за съвета, веднага след забраната ще пробвамjagger1 написа:Колега antivik,...

Аз използвам булдо с повод около 20см, при правилно подаване звъкът от цопването му е неустоим за кефалите, някои дори нападат него
.

кьоркефали
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Митко, не съм спинингист, но от това, което знам за разнообразието от техники и примамки в спининга, обединяващото е, че стръвта винаги е в някакво движение, предизвикано от въдичаря - навиване на макарата и придърпване. В този смисъл се присъединявам към твоето предположениеDimitar_allianz написа:а някой замислял ли се е че думата спин(spin)може би не е за въртенето на самта примамка а за това че самата примамка не се държи във водата а се намотава(върти[spin]) макарата

Има спинингова въдица и 2.70-3.00 м...?pa4o написа:Задай си така въпроса...
-Мога ли със спинингова въдица 1.80/2.10 да хвър булдо с 3 мухи на повод 1.5/2 метра повод, и сам ще стигнеш до отговора, болдото спинин атрибут ли е ?
Или според теб те не са спининг въдици?.....
По реката ,която аз практикувам дължини от 1.80-2.10 са неудачни!....Значи ли ,че не практикувам този вид риболов?