Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

iaz.drenovez
Модератор: dantho.mihov
iaz.drenovez
interesuva me drenovez
ako niakoi e zapoznat da pi6e
- Vid
- кандидат преподавател
Re: iaz.drenovez
Никой тук няма да ти отговори, ако пишеш на маймуницаdesi3237 написа:interesuva me drenovez

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
desi3237 написа:interesuva me drenovez
Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец...

Дрено̀вец е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, Област Видин.
През селото минава река Лом, а близо до него е и жп мостът над нея. На север има възвишение, покрито с широколистна гора, където е местността Долът и пчелините на дреновчани. Често срещани са дряновите дървета, откъдето идва и името на селото. Оттатък възвишението е река Дунав. На юг, на отсрещната страна на реката, се намират лозята на местните хора. За да ги стигнат, стопаните им минават през бродове, като ползват кокили /които наричат щули/.
Името на Дреновец се появява в турски и австрийски архиви от 18-и век. Местните родове са дълголетни. Всеки от тях е със свое прозвище, зад което обикновено стои конкретна история отпреди столетия. Знае се например, че родът на Язовците се нарича така, защото техен прадядо преди години убил язовец и от кожата му си направил калпак. И други родове са наименувани на животни - Мечките, Гъските, Трътките. Дундаците пък са наречени така заради пословичната леност на незапомнен по име свой прародител.
Според местното предание, когато по време на робството в селото идва турски бирник, Тодор Язовеца го примамва в местността Долът, където му вижда сметката с кривака си, а събраното от него връща на съселяните си.
При избухването на Балканската война в 1912 година 1 човек от селото е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

Колониите от потомци на дреновчанските родове са разпръснати из цялата страна. Най-многобройни са в София, Видин, Монтана и Лом. Има дори и в Пловдив.
Основната религия в Дреновец е християнството. Има хубава църква.
Всяка година на 1 май е панаирът на селото. На този ден обикновено на трапезата има агне. Дреновец има футболен отбор в А Окръжна футболна група - ФК „Дреновец“. В местността Долът, закътан в гората, има живописен манастир.
Язовир "Дреновец" е най-големият язовир в областта. Открит е през лятото на 1969 г. с името „Евгени Михайлов“. Това е единствената жертва на Дреновец от антифашистката съпротива. Язовирът е на запад от Дреновец, на по-високо от селото място. След десетилетия от появата му пластовете под селото са оводнени силно и подпочвената влага избива в основите на къщите.
Нещо друго да те интересува?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

бухахаххахаGODzillata написа: Знае се например, че родът на Язовците се нарича така, защото техен прадядо преди години убил язовец и от кожата му си направил калпак. И други родове са наименувани на животни - Мечките, Гъските, Трътките. Дундаците пък са наречени така заради пословичната леност на незапомнен по име свой прародител.

Рибата винаги е на другия бряг
- kabaero
- вече хвърля и на тежко
Мдааа, браво Годзила - кратко, ясно и изчерпателно
. Колега може да почваш да правиш родословно дърво на селото, Годзилата винаги ще ти помогне ако пропуснеш някой .

- ceno cenov
- разбира нещата
Човека за какво пита, пък какво му отговаряте
Ето точна информация:
Дреновец
Община: Ружинци
Област: Видин
Надморска височина: 195 м
Четвъртък, 5.07/11:26 Слънчево
Температура: 30° Усеща се: 29°-много топло
Вятър: 4 км/час
Влажност: 40 %
Атм. налягане: 1011.4 hPa
Видимост: 16 км
Ето точна информация:
Дреновец
Община: Ружинци
Област: Видин
Надморска височина: 195 м
Четвъртък, 5.07/11:26 Слънчево
Температура: 30° Усеща се: 29°-много топло
Вятър: 4 км/час
Влажност: 40 %
Атм. налягане: 1011.4 hPa
Видимост: 16 км
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Хубаво му отговорихте,но дали може да чете КИРИЛИЦА не се знае

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Sigurno moje, nie kak mojem da 4etem latinica 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-
- ще става разбирач
GODzillata, направо много ме обиди!!!!!!!!Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец...
Аз съм от рода на "Печийте" от Чорлево - как можа да пропуснеш този толкова популярен и многоброен род.
Прочетох с огромно внимание историческата справка с надеждата да споменеш и увековечиш във форума и моя род, но уви!

Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
ivanov70 написа:GODzillata, направо много ме обиди!!!!!!!!Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец...
Аз съм от рода на "Печийте" от Чорлево - как можа да пропуснеш този толкова популярен и многоброен род.
Прочетох с огромно внимание историческата справка с надеждата да споменеш и увековечиш във форума и моя род, но уви!
Сорка, Иванов, но трябва да се сърдиш на Уикипедията.

А иначе кой не знае, кой не е чувал за "Печийте" от Чорлево?

Мисля, че този общоизвестен факт от световна величина въобще не трябва да се споменава....все едно да кажем, че слънцето пече, след като е очевидно.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

-
- кандидат преподавател
Някак си много добре се вписа маймуницата /за мен това означава " и аз..дрен...овес...,в смисъл,че написалият ГО се приравнява на посочените растителни видове,с които усеща сърбежно кръвно родство../,в етнографските,исторически,географски и метеорологически бележки.И такова-ай да не си мерим родовете ,вечна дружба,начи, 

-
- разбира нещата

Деси, ар йу сетисфайт уйт дис информейшън???
колегата , ако е доволен , да драсне едно ,, blagodaria,, .... еи така , от вежливост....