iaz.drenovez

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
desi3237
новобранец
новобранец

iaz.drenovez

Мнение от desi3237 »

interesuva me drenovez
ako niakoi e zapoznat da pi6e
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: iaz.drenovez

Мнение от Vid »

desi3237 написа:interesuva me drenovez
Никой тук няма да ти отговори, ако пишеш на маймуница :shock:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

desi3237 написа:interesuva me drenovez

Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец... :mrgreen:

Дрено̀вец е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, Област Видин.
През селото минава река Лом, а близо до него е и жп мостът над нея. На север има възвишение, покрито с широколистна гора, където е местността Долът и пчелините на дреновчани. Често срещани са дряновите дървета, откъдето идва и името на селото. Оттатък възвишението е река Дунав. На юг, на отсрещната страна на реката, се намират лозята на местните хора. За да ги стигнат, стопаните им минават през бродове, като ползват кокили /които наричат щули/.

Името на Дреновец се появява в турски и австрийски архиви от 18-и век. Местните родове са дълголетни. Всеки от тях е със свое прозвище, зад което обикновено стои конкретна история отпреди столетия. Знае се например, че родът на Язовците се нарича така, защото техен прадядо преди години убил язовец и от кожата му си направил калпак. И други родове са наименувани на животни - Мечките, Гъските, Трътките. Дундаците пък са наречени така заради пословичната леност на незапомнен по име свой прародител.
Според местното предание, когато по време на робството в селото идва турски бирник, Тодор Язовеца го примамва в местността Долът, където му вижда сметката с кривака си, а събраното от него връща на съселяните си.

При избухването на Балканската война в 1912 година 1 човек от селото е доброволец в Македоно-одринското опълчение. :lol: :lol:

Колониите от потомци на дреновчанските родове са разпръснати из цялата страна. Най-многобройни са в София, Видин, Монтана и Лом. Има дори и в Пловдив.
Основната религия в Дреновец е християнството. Има хубава църква.

Всяка година на 1 май е панаирът на селото. На този ден обикновено на трапезата има агне. Дреновец има футболен отбор в А Окръжна футболна група - ФК „Дреновец“. В местността Долът, закътан в гората, има живописен манастир.

Язовир "Дреновец" е най-големият язовир в областта. Открит е през лятото на 1969 г. с името „Евгени Михайлов“. Това е единствената жертва на Дреновец от антифашистката съпротива. Язовирът е на запад от Дреновец, на по-високо от селото място. След десетилетия от появата му пластовете под селото са оводнени силно и подпочвената влага избива в основите на къщите.

Нещо друго да те интересува? :roll: Брой жители....ако искаш поименно по азбучен ред да ти ги кажа? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Gad975
фен клуб-скобар

Мнение от Gad975 »

GODzillata написа: Знае се например, че родът на Язовците се нарича така, защото техен прадядо преди години убил язовец и от кожата му си направил калпак. И други родове са наименувани на животни - Мечките, Гъските, Трътките. Дундаците пък са наречени така заради пословичната леност на незапомнен по име свой прародител.
бухахаххаха :lol: :lol: :lol:
Рибата винаги е на другия бряг
Аватар
kabaero
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kabaero »

Мдааа, браво Годзила - кратко, ясно и изчерпателно :prayer: :D . Колега може да почваш да правиш родословно дърво на селото, Годзилата винаги ще ти помогне ако пропуснеш някой .
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Човека за какво пита, пък какво му отговаряте
Ето точна информация:

Дреновец
Община: Ружинци
Област: Видин
Надморска височина: 195 м
Четвъртък, 5.07/11:26 Слънчево
Температура: 30° Усеща се: 29°-много топло
Вятър: 4 км/час
Влажност: 40 %
Атм. налягане: 1011.4 hPa
Видимост: 16 км
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Хубаво му отговорихте,но дали може да чете КИРИЛИЦА не се знае :lol: :lol: :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Sigurno moje, nie kak mojem da 4etem latinica :rolleyes:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колега, хвърли едно око на форумните правила :)
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=38&t=3684
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
ivanov70
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanov70 »

Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец...
GODzillata, направо много ме обиди!!!!!!!!
Аз съм от рода на "Печийте" от Чорлево - как можа да пропуснеш този толкова популярен и многоброен род.
Прочетох с огромно внимание историческата справка с надеждата да споменеш и увековечиш във форума и моя род, но уви! :axe:
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

ivanov70 написа:
Аз съм запознат и пиша, яла те инфо за Дреновец...
GODzillata, направо много ме обиди!!!!!!!!
Аз съм от рода на "Печийте" от Чорлево - как можа да пропуснеш този толкова популярен и многоброен род.
Прочетох с огромно внимание историческата справка с надеждата да споменеш и увековечиш във форума и моя род, но уви! :axe:

Сорка, Иванов, но трябва да се сърдиш на Уикипедията. :idea:

А иначе кой не знае, кой не е чувал за "Печийте" от Чорлево? :roll:
Мисля, че този общоизвестен факт от световна величина въобще не трябва да се споменава....все едно да кажем, че слънцето пече, след като е очевидно. :wink: :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Някак си много добре се вписа маймуницата /за мен това означава " и аз..дрен...овес...,в смисъл,че написалият ГО се приравнява на посочените растителни видове,с които усеща сърбежно кръвно родство../,в етнографските,исторически,географски и метеорологически бележки.И такова-ай да не си мерим родовете ,вечна дружба,начи, :drinkers:
kaloyan Mladenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kaloyan Mladenov »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Деси, ар йу сетисфайт уйт дис информейшън???
krasi gg
новобранец
новобранец

Мнение от krasi gg »

колегата , ако е доволен , да драсне едно ,, blagodaria,, .... еи така , от вежливост....
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”