Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Моите покупки на такъми през края на 70-те и 80-те г. на ХХв
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Моите покупки на такъми през края на 70-те и 80-те г. на
Така е ! Трябва да има тема - " Риболовен музей " !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- кандидат преподавател
Да,не е за тук -най си пасва за в "Разни"ама като четох,друга мисъл ми се загнезди-за социалистическото неравенство между столица и провинция .През 1978 г.съм карал 10-ти клас в гимназията в Ловеч.По онова време,в този окръжен център имаше само едно магазинче,което не беше даже и за риболовни такъми -имаше табела "Спортни стоки",та между гиричките и хилките за тенис,там се предлагаха някакви кукички,корди и пръчки.За блесни и корда "Костенурка"-абсурд.От там имам закупена първата ми "купешка" пръчка - 1,80 м от две части "Гермина",която пазя и до днес-със сменени водачи и добавка на още два,стана чудесна спининг-пръчка за "лайт"спининг.Младостта ми наистина мина през ХХ-ти век-ама нещо това с носталгията ... тц... Иначе,такъмите в днешно време,трябва да поскъпнат още, и то драстично,заедно с повече пари за охраната на водоемите - любителският риболов трябва да бъде достъпен само за наистина влюбени в него любители-риболовци,от сорта на тези,които са готови да лишат близките си от задоволяване на капризите им за дълъг период от време,за да могат да практикуват това божествено занимание...
- nikolaiiliew
- сериозен играч
С.Върбанов написа:Така е ! Трябва да има тема - " Риболовен музей " !

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
а бее ,кириле.... а бе разплака ме, бе човеко.....
- antivik
- кандидат преподавател
Е-ех спомен и младини! Върна ме в годините кога в Кърджали имаше само един ловно-рибарски магазин и влизахме в него повече да гледаме. Ма и ред имаше някакъв, тръгнеш ли да си купиш нещо/било и 1 кука„продаваха ги на бройка“/ първата приказка на продавача беше "ДАЙ СИ БИЛЕТА!". Па после купувай к`вот искаш. И все пак намирахме с какво да начешем крастата, па дали темата е за тук - да решават модовете.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- кирил великий
- разбира нещата
Плувки от балса - магазина на "Борис І" - там хлапетата от кв. "Красно село" питаха продавача за нещо и тафкаха по някоя плувка или по някоя тежест. 

- кирил великий
- разбира нещата
Голяма плувка за щука - балсово дърво
. Никога не е използвана.

- кирил великий
- разбира нещата
Клатещи се блесни - магазинът на "Самуил" 80-те години и на "Графа" - официалния на БЛРС - 1984 г. Фабричните са оттам и са полски. 
Металните поводи са също български - продаваха се и в двете магазинчета - "Борис І" и "Самуил" ; в официалния на БЛРС такъв артикул отсъстваше.

Металните поводи са също български - продаваха се и в двете магазинчета - "Борис І" и "Самуил" ; в официалния на БЛРС такъв артикул отсъстваше.
- кирил великий
- разбира нещата
Обикновени плувки от 80 - те години, може би още се произвеждат и продават нейде. 

- кирил великий
- разбира нещата
Прословутите мухи на Попето. На всяко картонче-подложка на гръбчето е написан адресът на магазина - Въдичарски принадлежности, ул. "Васил Коларов" 48, Вход от ул. "Самуил". Да, а аз горе съм се объркал и съм писал, че входът е от улица "В. Коларов".
Има и едно пакетче мухи от магазиа на "Цар Борис І".

-
- новобранец
Брей, не съм си давал сметка, че съм толкова одъртял... Червено-белите пластмасови плувки ги имаше и в Силистра на единствения ловно-рибарски (срещу хотела), бяха с готови мотки, едно оловце, влакно и кука 10-12. Попчетата още настръхват, като стъпя на брега на реката. А балсовите плувки, особено като тази с черно-бялата окраска, ги правеше един комшия и ни ги даваше. А като падне водата, започваше обикаляне из лонгоза и обиране на закачените и скъсани плувки, куки и олова... А инак първата ми "истинска" въдица купих от една екскурзия в бившия СССР, в Кишинев. Руски телескоп (от него дясната ми предмишница е видимо по-яка от лявата), спинингова пръчка с четири секции (черна, с черна гумена дръжка) и макара Делфин 10. Съсипах целия блок от завист! От невежество се бях оборудвал и с мормишки (кой да ти знае, че са за зимен риболов), но се оказа, че силистренските попчета ги обожават и в кретенската юлска жега...
- Bethoven
- вече хвърля и на тежко
Нищо не си объркал, колега. Първоначално магазинчето на Попето беше на самата В.Коларов 48, но 80-81ва се премести на Самуил. Попето беше си напечатал доста картончета и като се премести, само добави вход от ул. "Самуил". Мухите бяха ункални, все още ползвам от тях, само сменям влакното. А костенурката я даваше под тезгяха за 6-8лв. зависи от размера.кирил великий написа:Прословутите мухи на Попето. На всяко картонче-подложка на гръбчето е написан адресът на магазина - Въдичарски принадлежности, ул. "Васил Коларов" 48, Вход от ул. "Самуил". Да, а аз горе съм се объркал и съм писал, че входът е от улица "В. Коларов".Има и едно пакетче мухи от магазиа на "Цар Борис І".
Имаше и всякакви номера куки ВМЦ И Мустад.....по 1.20 кутийката от 100 бр. Уреждаше и макари Стабил и Форел. Голем пич беше.
Ейййй....разчувства ме с тази тема....върна ме в младежките ми години.

Хубави спомени! А помните ли белите червеи в стъклени шишенца?А риба- колкото искаш, и на Искъра и на Палакария! А и наи-важното ,нямаше толкова селяндури!
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
С една такава от тези плувки ( червено белите ) колко риба съм вадил от пристанището на Созопол не е истина ! Рибарите от РК ме бяха запомнили и ми оставяха една касетка с цаца сутринта , а аз вечерта им я давах пълна с всички видове риба , които ги имаше там , но най-много се кефех на кефалите ,че бяха големи и се виждаха под водата как взимат стръвта ( смятайте колко чисто е било тогава ) и нямаше нужда да гледам плувката
Също така и при нас тези плувки ги продаваха само в ловно-рибарския срещу билет разбира се ! Имах и руски телескоп 3м + някаква руска шестоъгълна или осмоъгълна въдица на 2 части тип спининг
Макара делфин подарък от дядо ми , както и цял сандък с перушини , куки , капрони , олова и всякакви неща за морски риболов .После баща ми на връщане от ГДР ми донесе някакъв Полски или Чешки спининг на 2 части ( зелен беше ) и бях на седмото небе от радост
Веднага беше вкаран в употреба в улова на попчета от мостика 

Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
- кирил великий
- разбира нещата
Приятелю, Bethoven, всичките ми куки са Мустат от тоя магазин и едни хубави чешки куки - дяволски остри. А дали си спомняш за един трети частен въдичарски магазин около съдебната палата. Оттам купих счупена на втулката спинигова пръчка от DDR - сега ще и снимам надписа на скенера и ще ти го пратя? FIWA. Сам направих нова втулка - пръчката ми служи до днес за речен спининг, защото е къса и яка; замятам с нея точно.
Sächsische Glasfaser- Industrie
Sebnitz (Sachs.)
Made in Germany

Sächsische Glasfaser- Industrie
Sebnitz (Sachs.)
Made in Germany