Моите покупки на такъми през края на 70-те и 80-те г. на ХХв

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Моите покупки на такъми през края на 70-те и 80-те г. на

Мнение от С.Върбанов »

Така е ! Трябва да има тема - " Риболовен музей " !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Да,не е за тук -най си пасва за в "Разни"ама като четох,друга мисъл ми се загнезди-за социалистическото неравенство между столица и провинция .През 1978 г.съм карал 10-ти клас в гимназията в Ловеч.По онова време,в този окръжен център имаше само едно магазинче,което не беше даже и за риболовни такъми -имаше табела "Спортни стоки",та между гиричките и хилките за тенис,там се предлагаха някакви кукички,корди и пръчки.За блесни и корда "Костенурка"-абсурд.От там имам закупена първата ми "купешка" пръчка - 1,80 м от две части "Гермина",която пазя и до днес-със сменени водачи и добавка на още два,стана чудесна спининг-пръчка за "лайт"спининг.Младостта ми наистина мина през ХХ-ти век-ама нещо това с носталгията ... тц... Иначе,такъмите в днешно време,трябва да поскъпнат още, и то драстично,заедно с повече пари за охраната на водоемите - любителският риболов трябва да бъде достъпен само за наистина влюбени в него любители-риболовци,от сорта на тези,които са готови да лишат близките си от задоволяване на капризите им за дълъг период от време,за да могат да практикуват това божествено занимание...
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

С.Върбанов написа:Така е ! Трябва да има тема - " Риболовен музей " !
:smt023 :smt023 :smt023 :smt023
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
krasi gg
новобранец
новобранец

Мнение от krasi gg »

а бее ,кириле.... а бе разплака ме, бе човеко.....
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Е-ех спомен и младини! Върна ме в годините кога в Кърджали имаше само един ловно-рибарски магазин и влизахме в него повече да гледаме. Ма и ред имаше някакъв, тръгнеш ли да си купиш нещо/било и 1 кука„продаваха ги на бройка“/ първата приказка на продавача беше "ДАЙ СИ БИЛЕТА!". Па после купувай к`вот искаш. И все пак намирахме с какво да начешем крастата, па дали темата е за тук - да решават модовете.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Плувки от балса - магазина на "Борис І" - там хлапетата от кв. "Красно село" питаха продавача за нещо и тафкаха по някоя плувка или по някоя тежест. Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Голяма плувка за щука - балсово дървоИзображение. Никога не е използвана.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Клатещи се блесни - магазинът на "Самуил" 80-те години и на "Графа" - официалния на БЛРС - 1984 г. Фабричните са оттам и са полски. Изображение
Металните поводи са също български - продаваха се и в двете магазинчета - "Борис І" и "Самуил" ; в официалния на БЛРС такъв артикул отсъстваше.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Обикновени плувки от 80 - те години, може би още се произвеждат и продават нейде. Изображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Прословутите мухи на Попето. На всяко картонче-подложка на гръбчето е написан адресът на магазина - Въдичарски принадлежности, ул. "Васил Коларов" 48, Вход от ул. "Самуил". Да, а аз горе съм се объркал и съм писал, че входът е от улица "В. Коларов". Изображение Има и едно пакетче мухи от магазиа на "Цар Борис І".
hristo_dimitrov
новобранец
новобранец

Мнение от hristo_dimitrov »

Брей, не съм си давал сметка, че съм толкова одъртял... Червено-белите пластмасови плувки ги имаше и в Силистра на единствения ловно-рибарски (срещу хотела), бяха с готови мотки, едно оловце, влакно и кука 10-12. Попчетата още настръхват, като стъпя на брега на реката. А балсовите плувки, особено като тази с черно-бялата окраска, ги правеше един комшия и ни ги даваше. А като падне водата, започваше обикаляне из лонгоза и обиране на закачените и скъсани плувки, куки и олова... А инак първата ми "истинска" въдица купих от една екскурзия в бившия СССР, в Кишинев. Руски телескоп (от него дясната ми предмишница е видимо по-яка от лявата), спинингова пръчка с четири секции (черна, с черна гумена дръжка) и макара Делфин 10. Съсипах целия блок от завист! От невежество се бях оборудвал и с мормишки (кой да ти знае, че са за зимен риболов), но се оказа, че силистренските попчета ги обожават и в кретенската юлска жега...
Аватар
Bethoven
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bethoven »

кирил великий написа:Прословутите мухи на Попето. На всяко картонче-подложка на гръбчето е написан адресът на магазина - Въдичарски принадлежности, ул. "Васил Коларов" 48, Вход от ул. "Самуил". Да, а аз горе съм се объркал и съм писал, че входът е от улица "В. Коларов". Изображение Има и едно пакетче мухи от магазиа на "Цар Борис І".
Нищо не си объркал, колега. Първоначално магазинчето на Попето беше на самата В.Коларов 48, но 80-81ва се премести на Самуил. Попето беше си напечатал доста картончета и като се премести, само добави вход от ул. "Самуил". Мухите бяха ункални, все още ползвам от тях, само сменям влакното. А костенурката я даваше под тезгяха за 6-8лв. зависи от размера.
Имаше и всякакви номера куки ВМЦ И Мустад.....по 1.20 кутийката от 100 бр. Уреждаше и макари Стабил и Форел. Голем пич беше.
Ейййй....разчувства ме с тази тема....върна ме в младежките ми години.
:smt041 :smt041 :smt041
vells
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vells »

Хубави спомени! А помните ли белите червеи в стъклени шишенца?А риба- колкото искаш, и на Искъра и на Палакария! А и наи-важното ,нямаше толкова селяндури!
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

С една такава от тези плувки ( червено белите ) колко риба съм вадил от пристанището на Созопол не е истина ! Рибарите от РК ме бяха запомнили и ми оставяха една касетка с цаца сутринта , а аз вечерта им я давах пълна с всички видове риба , които ги имаше там , но най-много се кефех на кефалите ,че бяха големи и се виждаха под водата как взимат стръвта ( смятайте колко чисто е било тогава ) и нямаше нужда да гледам плувката :D Също така и при нас тези плувки ги продаваха само в ловно-рибарския срещу билет разбира се ! Имах и руски телескоп 3м + някаква руска шестоъгълна или осмоъгълна въдица на 2 части тип спининг :lol: Макара делфин подарък от дядо ми , както и цял сандък с перушини , куки , капрони , олова и всякакви неща за морски риболов .После баща ми на връщане от ГДР ми донесе някакъв Полски или Чешки спининг на 2 части ( зелен беше ) и бях на седмото небе от радост :D Веднага беше вкаран в употреба в улова на попчета от мостика :wink:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Приятелю, Bethoven, всичките ми куки са Мустат от тоя магазин и едни хубави чешки куки - дяволски остри. А дали си спомняш за един трети частен въдичарски магазин около съдебната палата. Оттам купих счупена на втулката спинигова пръчка от DDR - сега ще и снимам надписа на скенера и ще ти го пратя? FIWA. Сам направих нова втулка - пръчката ми служи до днес за речен спининг, защото е къса и яка; замятам с нея точно.
Sächsische Glasfaser- Industrie
Sebnitz (Sachs.)
Made in Germany Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”