Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

искам да хвана риба на блесна
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- кандидат преподавател
Re: искам да хвана риба на блесна
При нас, до тук -безапелационни удари на кефали на тумбести "бомбърчета" с цвят жълто с кафяво и бяло;сиво с черно и бяло;както и на три от моделите на колегата Къца-кълве с разцветки сиво с бяло;зелено с червено и бяло;жълто със зелено.На синьо,само бяло или само черно досега нямам пипване...
-
- ще става разбирач
Всичко е от китката,колега..malkia_boxing написа: ... А иначе зимата мисля с "Драшкович" да си поиграяМай миризмата на риба е по готина от тая на пластмаса и мисля, че ще имам повечко успех

- danev69
- сериозен играч
Относно цвета на водата. Според мен през топлите месеци водата е с по-малка прозрачност/видимост/. При това положение според мен работят по-добре цветните/с по-ярки/примамки. Студените месеци,да кажем зимата водата се избистря и видимоста е много по-голяма. Тогава според мен по-добре работят примамките с по-естествени цветове. Когато времето е облачно една лъскава примамка ще се забележи доста по-добре от колкото една медна или с по-тъмни цветове примамка. Когато слънцето напича здраво по-тъмните примамки изглеждат по-естествено във водата от лъскавите. За мен естествения цвят е това
Лъскавия е това
И шарения
При воблерите шаренията е толкова голяма,че едва ли има някой,който да е наясно с целия цирк. Аз предпочитам да не откривам топлата вода и да търся 100% работещи примамки и гледам да използвам по-основните правила при избора на примамки. Ако колегата лови добре на воблер с жълт корем и червен гръб с три зелени точки от страни,а пък аз го нямам и кво да си ходя направо. Специално за воблерите според мен на първо място е играта и след това цвета. Цветовете ловят повече нас от колкото рибите. Всички правим повечето си излети на едни и същи водоеми и знаем кой примамки работят на дадения водоем,ама от дадения модел воблер цвета всеки си го харесва различно.
За по интересно винаги има изключения,така че дилемата кое е по-по най никога няма да се разреши категорично.
Лъскавия е това
И шарения
При воблерите шаренията е толкова голяма,че едва ли има някой,който да е наясно с целия цирк. Аз предпочитам да не откривам топлата вода и да търся 100% работещи примамки и гледам да използвам по-основните правила при избора на примамки. Ако колегата лови добре на воблер с жълт корем и червен гръб с три зелени точки от страни,а пък аз го нямам и кво да си ходя направо. Специално за воблерите според мен на първо място е играта и след това цвета. Цветовете ловят повече нас от колкото рибите. Всички правим повечето си излети на едни и същи водоеми и знаем кой примамки работят на дадения водоем,ама от дадения модел воблер цвета всеки си го харесва различно.
За по интересно винаги има изключения,така че дилемата кое е по-по най никога няма да се разреши категорично.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
А бе ще ги мъчим и воблерите
Друго ми е любопитно
я кажете по колко воблера имате в арсенала си
слушал съм приказки за 500 бовлера и от горе даже
истина ли е

Времето лети като магнит.
- P-etkan
- ще става разбирач
malkia_boxing написа:...500 бовлера и от горе даже ...

Щом си се запалил по спининга - и ти ще станеш част от тези "приказки"

- Sleepwalker_
- разбира нещата
Според мен не е точно така, че цветовете са на по-заден план, поне това ми говори опита. Пак давам пример от вчера - имам три 3.5 см. воблера на Джако, един и същ модел, но единия е жълт с черни райета, другия е оранжев с черни райета, а третия - бял с черно гръбче и няколко точки отстрани. Играта, газенето и размера са им едни и същи, но успех имах само на белия воблер. Смисъл, ако рибата е активна и не се назландисва (като вчера), вероятно цвета остава доста назад, но в ситуации, когато "Който хване две риби е шампион, а който хване една - вице шампион", цвета е определящ. Поне такава теория съм си изградил сам за себе си и не я смятам за меродавна.danev69 написа:Относно цвета на водата. Според мен през топлите месеци водата е с по-малка прозрачност/видимост/. При това положение според мен работят по-добре цветните/с по-ярки/примамки. Студените месеци,да кажем зимата водата се избистря и видимоста е много по-голяма. Тогава според мен по-добре работят примамките с по-естествени цветове. Когато времето е облачно една лъскава примамка ще се забележи доста по-добре от колкото една медна или с по-тъмни цветове примамка. Когато слънцето напича здраво по-тъмните примамки изглеждат по-естествено във водата от лъскавите. За мен естествения цвят е това![]()
Лъскавия е това![]()
И шарения![]()

Цвета със сигурност има значение и при воблерите и при блесните.Често ми се случва,на един и същи вид воблер да се хващат само на определен цвят,а на другия да няма и пипане.Същото важи и за блесните,един и същи вид и размер примерно сребърната лови медната не.
Остави само стъпки
- danev69
- сериозен играч
Аз лично никога не съм си бройл воблерите,просто не виждам смисъл. Идеята на спининговите излети според мен е да си обикаляш където ти е кеф без да се затормозяваш излишно с мъкненето на куфари с примамки. Преди време се мъкнех с един голям куфар с примамки,ама комфорта от излетите ми избяга. В крайна сметка за един излет се използват не повече от 15-20 примамки. Аз също обичам да купувам постоянно нови примамки,защото тая краста спининга няма излекуване. Колегите който ловят на тролинг мъкнат по няколко куфара с примамки,ама ако трябва да ги мъкнат през трънаците и баирите където обикалят обикновените спинингисти май няма да стане.malkia_boxing написа:А бе ще ги мъчим и воблеритеДруго ми е любопитно
я кажете по колко воблера имате в арсенала си
слушал съм приказки за 500 бовлера и от горе даже
истина ли е
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Пичове, ето резултата от днес. мепс номер 2 чисто бяла, което ме учудва
топла вода, топло време, жарко слънце, бяла блесна
в книжката на мепс пишеше, че тва плаши рибата, а аз я избивам
тва ми е най-уловистата блесна за момента. Хвърлям и на жълти, и на шарени, на точки, на чертички, ама само на тая имам удари и реализирани риби, както и един обущак 
ама я дайте някакво логично обяснение за бялата блесна

ама я дайте някакво логично обяснение за бялата блесна

- Прикачени файлове
-
- 020920121475 [800x600].jpg (180.18 KiB) Преглеждано 741 пъти
-
- 020920121479 [800x600].jpg (203.88 KiB) Преглеждано 741 пъти
- danev69
- сериозен играч
Днеска на бяла утре може на жълта и т.н. Ден с ден не си прилича. Добре е да имаш различни цветове и пробваш докато набараш уловистия за деня.
Поздрави за успешния излет. 

- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
А бе бате да ти кажа напипах я тая блесна и 3 излета правя един след друг и на трита имам риби в 3 различни дни, което ме навежда на мисълта, че тая си е за всеки ден блесна
или явно само за тва място дето аз ходя ( на едно и също място си въртя по цял ден, всеки ден ) 
А и още нещо. Случвало ли ви се е да убиете рибата докато се опитвате да и извадите желязото от устата ?

А и още нещо. Случвало ли ви се е да убиете рибата докато се опитвате да и извадите желязото от устата ?
- danev69
- сериозен играч
За щуката ти трябва това
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=4438
с него и държиш устата отворена,а с това
http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=7264
бъркаш по-лесно в устата на рибата,за да откачиш тройната кука. За щуката е задължително да бъркаш с кохер в устата,защото някой път са закачени доста навътре в устата и ,колкото и да е малка зъбите са и много остри и стават излишни бели. И двете неща би трябвало да ги има във всеки магазин и не са скъпи.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=4438
с него и държиш устата отворена,а с това
http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=7264
бъркаш по-лесно в устата на рибата,за да откачиш тройната кука. За щуката е задължително да бъркаш с кохер в устата,защото някой път са закачени доста навътре в устата и ,колкото и да е малка зъбите са и много остри и стават излишни бели. И двете неща би трябвало да ги има във всеки магазин и не са скъпи.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Мерси много
Ще ги набавя и продължавам да дерзая за влизане в клуб " 1 метър " 

- koda33
- разбира нещата
Пожелавам ти да стане по-скоро)), а и гледам че вече почваш да надобряваш))malkia_boxing написа:Мерси многоЩе ги набавя и продължавам да дерзая за влизане в клуб " 1 метър "
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Пичове, подобрих си рекорда
3 риби за един излет
2 щуклета по 35 40 сантиметра и едно костурче
Я кажете има ли начин да избягвам малките щуки ? Ако праскат да са само едри ? ? ?