Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум




На Лобош уклеите беснеят!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Веднага ви пускам рецептата, защото да хабите рибата каракуда за котките не си струва. Тя става много гот и за готвене:piam70 написа:Браво,супер репортажи сега ако споделиш тази рецепта за каракуда в тенджера под налягане ,цена няма да имаш
.
ВАЛЬОВАТА КАРАКУДА
Тази рецепта ми я каза моят добър приятел Валентин Мурданлиев и тя е превъзходна за най-евтината сладководна риба у нас, братовчедката на шарана - каракудата. Дори и най-осиромашелите българи могат да си я позволят, защото ако не я излапат наведнъж, могат да си я направят на домашна консерва.
Продукти за много порции, които няма да останат за дълго: 3 килограма каракуда, 200 гр. оцет, 200 гр. олио, няколко дафинови листа, 1 супена лъжица сол, половин пакетче чер пипер, 10 зърна бахар, 3 супени лъжици (с връх) доматено пюре.
Рибата се изчиства от люспи, перки, вътрешности, махат се и главите, реже се на парчета и без никаква вода се слага в тенджера под налягане, където се добавя олиото, оцета и разбърканото в тях доматено пюре, както и натрошените дафинови листа, целите зърна чер пипер, бахара и солта на вкус. Разбърква се добре, слага се капака на тенджерата под налягане и след като просвири вентилът, се вари 1 час и 10 минути, след което се сваля от огъня и се изчаква напълно да изстине, чак тогава се отваря и може да се консумира направо. Ако искате да запазите този деликатес за по-дълго време, стерилизирайте го в бурканчета за 30 минути, като можете да добавите кисели краставички, варен боб и т. н. Няма да познаете, че това е риба - костите са се стопили и е много вкусно.
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Ех, момчета, уклеят е най - ценната по гастрономически качества сладководна риба във Франция след щуката. Пък у нас щуката е във втората десятка. Лично за мен уклеят е най-ценен като вкус на месото от всички сладководни риби у нас, но това си е мое мнение. Шибан е за чистене - питайте кака ви Доцентица. Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи.ribolovcho написа:jasonsmith написа:Евалата доценте, перфектен както винаги. Нали знаеш, че и уклея вече е станал ценна риба у нащта родина!
Ценна за какво...?
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- vladobe
- научил се да хвърля
- Мнения: 168
- Регистриран на: Съб Авг 11, 2012 8:22 pm
- Местоположение: гр. София
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Колега моля те виж си личните. Благодаря !
"Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!"
Ванга
Ванга
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15109
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Доцента е прав,docenta написа:... Пък то уклей си кълве по целия язовир, дори и без захранка...
Където го има, сега уклея кълве яко, дори без захранка

-
- новобранец
- Мнения: 12
- Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 4:04 pm
- Местоположение: София,Плевен
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Така е!Бях на Радибош в четвъртък и действително рибата беше активна!
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 105
- Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
- Местоположение: София
Re: На Лобош уклеите беснеят!
"Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи."
docenta Надявам се да си отпочинал вече и да споделиш рецептата

docenta Надявам се да си отпочинал вече и да споделиш рецептата


Re: На Лобош уклеите беснеят!
Отпочинах. Ето и рецептата:Zagrey написа:"Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи."
docenta Надявам се да си отпочинал вече и да споделиш рецептата![]()
Рибен гювеч от уклей
1 кг. чистен от люспите ,вътрешностите и главите уклей, 4 -5 глави кромид лук- около 700 г. нарязан на филийки, 1 глава чесън на скилидки нарязан на тънки филийки, 1 връзка магданоз,1 чаена чаша бяло сухо вино,1 настърган морков, , 50 -70 мл олио или зехтин, 2 дафинови листа начупени, 3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка захар, една до две ч. лъжички сол;
Уклеят се слага в йенска тенджера, добавят се зеленчуците и подправките , залива се с бялото вино, олиото и лимоновия сок, захар сол и каквото друго се сетите, добавя се малко вода, докато плувне наравно всичко, но течността да не е отгоре повече от 3-5 мм.! Слага се във фурна на 220 градуса без капак 20 минути, после се намалява температурата на 200 градуса и се пече под капак, докато остане само на мазнина. После боговете плачат! Същото може да се направи със сафрид, нарязан зарган или друга дребна морска или сладководна риба.Особено вкусно става, след като изстине. Страшно мезе за високоалкохолни напитки и други не толкова алкохолни.
Наздраве!
Абе, за всеки случай ще взема да пусна рецептата и в кухненския форум тук.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- Vesko1
- сериозен играч
- Мнения: 2352
- Регистриран на: Нед Яну 28, 2007 8:50 pm
- Местоположение: Кърджали
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Евала доценте за репортажа.Подробен и интересен както винаги.
А за да няма "голямото чистене на уклей" ще ти дам една рецепта за бързо чистене на големи количества.
Слагаш уклея в плитка тавичка,заливаш го с равни количества оцет и вода да постои 5 минути.След това го слагаш в една гаца от ония в които опаковат портокалите и триеш рибата енергично под чешмата.След тая манипулация не остава нито една люспа.После вече лесно пориш буташ палеца и всичко излиза.По тая рецепта съм чистил 3 кила уклей за един час.
А за да няма "голямото чистене на уклей" ще ти дам една рецепта за бързо чистене на големи количества.
Слагаш уклея в плитка тавичка,заливаш го с равни количества оцет и вода да постои 5 минути.След това го слагаш в една гаца от ония в които опаковат портокалите и триеш рибата енергично под чешмата.След тая манипулация не остава нито една люспа.После вече лесно пориш буташ палеца и всичко излиза.По тая рецепта съм чистил 3 кила уклей за един час.


http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 105
- Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
- Местоположение: София
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.



- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Той Веско1 си е пич от всякъде, та на много мурафети може да се научи от него човек, стига да попита как си требе. А за люспите съм чувал, че става и с едра морска сол, но никогиж не съм чистил 3 кила на веднъж/от къде такова търпение/.Zagrey написа:Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.![]()
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- Vesko1
- сериозен играч
- Мнения: 2352
- Регистриран на: Нед Яну 28, 2007 8:50 pm
- Местоположение: Кърджали
Re: На Лобош уклеите беснеят!
оффтопик:antivik написа:Той Веско1 си е пич от всякъде, та на много мурафети може да се научи от него човек, стига да попита как си требе. А за люспите съм чувал, че става и с едра морска сол, но никогиж не съм чистил 3 кила на веднъж/от къде такова търпение/.Zagrey написа:Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.![]()
Един единствен път е било 3 кила да чистя уловена през януари на Енчец, и добре че тоя мурафет с чистенето ми го каза един смолянчанин,че иначе гостите ми нямаше да могат да си хапнат на корем уклей.Това беше в далечната 1996г


http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Здравейте, юнаци
Може би забелязахте , че имам нов аватар, в който е включен и чудовищният слънчак от Лобош
Заслугата е обаче на колегата Телескоп, който хем изработи аватара, хем го качи, щото аз в момента нямам комп като хората, понеже съм в отпуск.
Айде пак - Наслука!
Може би забелязахте , че имам нов аватар, в който е включен и чудовищният слънчак от Лобош

Заслугата е обаче на колегата Телескоп, който хем изработи аватара, хем го качи, щото аз в момента нямам комп като хората, понеже съм в отпуск.
Айде пак - Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm