маринован сафрид

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

nikolayyyyyy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 279
Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 3:56 pm

маринован сафрид

Мнение от nikolayyyyyy »

колеги нека някои които знае някоя рецепта ,за маринован сафрад да я сподели ,,БЛАГОДАРЯ,, на всички :D
Изображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2830
Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
Местоположение: София

Re: маринован сафрид

Мнение от MITKO70 »

Колега ,много е лесно,само трябва да потърсиш там където си пуснал темата.На мен ми отне 1-2 мин. и намерих няколко рецепти :wink: Ето ти един линк,а в него има и друг :D
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=38359
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2794
Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
Местоположение: Свищов

Re: маринован сафрид

Мнение от begleca_sv »

в нас правихме мин година със дребни рибета и уклейци става убиец ..
Рибата се изчиства и нарязва.
В дълбок съд с вода се прави марината от морска сол и вода (тест с яйцето докато изплува ).
24 часа в маринатата, след което се оставя да се изцеди за 1-2 часа.
12 часа в оцет и след това отново изцеждане за 1-2 часа.
4-5 часа се накисва в студена вода след което се реди в буркани с подправки по желание(дафинов лист, чер пипер, бахар).
Залива се с олио, предварително загрято ( в тиган се слага хапка хляб и се сгорещява олиото , докато хляба се зачерви).
Консервата се нуждае от около седмица за да узрее месото.
Мезе за ракия, бяло вино ...всичко което се сетите;)
И да не забравите едно бурканче за мен !
:P
Обичам природата, но не само на картинка !!!
riibok
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 633
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 2:44 pm
Местоположение: Търговище

Re: маринован сафрид

Мнение от riibok »

Това е перфектната рецепта,само изкисването за няколко часа го земеням с половинчасово.
Мое мнение!Но изпробвано :D
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Vankata
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2156
Регистриран на: Нед Дек 03, 2006 6:41 pm
Местоположение: Бургас

Re: маринован сафрид

Мнение от Vankata »

Само да не залеете сафрида с вряло олио, че отиде зян :lol:
riibok
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 633
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 2:44 pm
Местоположение: Търговище

Re: маринован сафрид

Мнение от riibok »

Vankata написа:Само да не залеете сафрида с вряло олио, че отиде зян :lol:
Бреѝ,верно,е изтърван този момент :idea:
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
atillas
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 302
Регистриран на: Сря Мар 23, 2005 9:24 am
Местоположение: Sofia

Re: маринован сафрид

Мнение от atillas »

"4-5 часа се накисва в студена вода"
тая част от рецептата категорично трябва да се избягва
сред престоя във сол и оцет рибата трябва да се оцеди за да не бъде кашкава като я извадиш от бурканчето после.
майка ми обикновенно постила хавлиени кърпи върху масата и нарежда рибите там където престояват 1 нощ.
ял съм и оцеден сафрид и неоцеден сафрид и заявявам че разлика има голяма
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3219
Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am

Re: маринован сафрид

Мнение от bobo_33333 »

12 часа в оцет и след това отново изцеждане за 1-2 часа.
Не е ли много 12 часа,в БУРГАС тва лято мезвах с колегата Pe6o_Tikvata и Загорките-майстори на маринованата риба :drinkers: и от тях разбрах че 6-8 часа в оцет.


Изображение

Изображение
Аз там съм пораснал...
Аватар
atillas
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 302
Регистриран на: Сря Мар 23, 2005 9:24 am
Местоположение: Sofia

Re: маринован сафрид

Мнение от atillas »

като са по малки рибите,с по меки кости може и 6-8 часа,сигурно може и по малко , а сафрида има твърда кост
Аватар
miroki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 174
Регистриран на: Нед Авг 08, 2010 4:49 pm

Re: маринован сафрид

Мнение от miroki »

лесно и просто.
Аз по-лесно я правя от линковете. Но кой както му се харесва.
Чистя глави и корем, измивам.

Едно денонощие морска сол -ориентировъчно (може и по-малко, да не е повече, че някой път се осолява много)
едно оцет, също може и малко по-малко да не киселее
без да чистя и плакна нищо
нареждам в буркани между рибите резенче лимон, черен пипер и дафинов лист (по вкус може и бахар)
залива се с препържено олио с коричка хляб, което е изстинало вече (задължително, че ще изпържи рибата).
Изработка на сайт: http://www.sitemiroki.net
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 409
Регистриран на: Сря Сеп 09, 2009 1:42 am
Местоположение: Варна

Re: маринован сафрид

Мнение от MARLIN »

Рецепта със зехтин без саламура . Сафида, изчистен, измит, изцеден се поръсва с морска сол, но най-едрата която е на пазара. Като редуваме ред сол ред риба. Така стои 24 ч. После вадим измиваме от солта със студена вода изцеждаме я добре и я слагаме за 10-12 ч.(зависи от оцета) в ябълков оцет. От там пак изцеждаме и в буркани или друг съд ( може и пласмасов) на дъното слагате подправки ( ч. пипер дафинов лист бахар) и 2-3 пръста зехтин, който е за готвене, (НЕ екстра върдъжън, че той е с много силен вкус) . Започвате да тъпчите рибата, като слагате помежду им и изброените подправки и доливате постепенно зехтина така, че да покрие добре рибата . Зехтина НЕ се загрява налива се така, както си е от бутилката . Това лято го правихме дори до морето пред караваната в полеви условия :) в една голяма хладилна чанта направо след улова на сафрида 15-20 кг за мен това е по-лесения и по-вкусен начин.
Аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: маринован сафрид

Мнение от Mihaylovv »

А запазва ли се като стои във зехтин дълго време, както във препърженото олио ? Защото точно сега мариновам чернокоп , сафрид и паламуд и се чудя как да процедирам с консервирането :?: :!:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: маринован сафрид

Мнение от КИРО »

MARLIN написа:Рецепта със зехтин без саламура . Сафида, изчистен, измит, изцеден се поръсва с морска сол, но най-едрата която е на пазара. Като редуваме ред сол ред риба. Така стои 24 ч. После вадим измиваме от солта със студена вода изцеждаме я добре и я слагаме за 10-12 ч.(зависи от оцета) в ябълков оцет. От там пак изцеждаме и в буркани или друг съд ( може и пласмасов) на дъното слагате подправки ( ч. пипер дафинов лист бахар) и 2-3 пръста зехтин, който е за готвене, (НЕ екстра върдъжън, че той е с много силен вкус) . Започвате да тъпчите рибата, като слагате помежду им и изброените подправки и доливате постепенно зехтина така, че да покрие добре рибата . Зехтина НЕ се загрява налива се така, както си е от бутилката . Това лято го правихме дори до морето пред караваната в полеви условия :) в една голяма хладилна чанта направо след улова на сафрида 15-20 кг за мен това е по-лесения и по-вкусен начин.
Искам след 3-4м да споделиш,дали имаш бели петна по рибата. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: маринован сафрид

Мнение от Mihaylovv »

Направил съм ги по същата рецепта, само че няколко буркана съм долял със зехтин. Ще ги наблюдавам, малко ме съмнява да остане до 4-тия месец..но.. да почакаме па да видим.. :lol:
Аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: маринован сафрид

Мнение от Mihaylovv »

Ето как изглежда в рибата в зехтина, и зехтина който използвах.Лично аз държа бурканите в хладилник.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”