Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

Как избирате бомбардата ?
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- Ribar_Karyk
- новобранец
Как избирате бомбардата ?
Искам да попитам по какво разбирате дали да сложите потъваща или плаваща бомбарда и какви са основните разлики , освен че едната потъва
.

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Всъщност има и трети вид бомбарда - "полупотапяща". Тя се изработва от ПВС с относително тегло почти колкото на морската вода. Ако я оставиш свободно във водата , тя потъва с много бавен темп (около 2см./сек),но при водене върви под вълната. Използва се основно при ветрова вълна, или когато вятъра започва да променя посоката си.Тогава рибата е около повърхността на водата, но не атакува отгоре.няма 100 вида бомбарди има 2 вида Wink .
Миналата година си изработих 15 броя такива бомбарди. Подарих няколко ,и скъсах 2-3 , но в момента все още имам 4-5 от тях. Невероятно ефективни са в по-горе споменатите условия.
Могат да се изработят и от 19 гр. плаващи бомбарди като им се вгради олово.Оловото да не се поставя под бомбардата или в дебелата част,защото при потъване тя се изправя като плувка, и бидема се оплита в стабилизатора.
Мога да ви щракна снимка на такава бомбарда ,и ако ви е интересно да ви кажа къде се продава такова ПВЦ. Със струг за изработката не мога да помогна.Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
-
- научил се да хвърля
Ами всъщност ....., най общо видовете са 4!
http://www.slrb-bg.com/sbirulino.htm
Като имат много разновидности, които и на мен не са ми познати.
http://www.slrb-bg.com/sbirulino.htm
Като имат много разновидности, които и на мен не са ми познати.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чурулик във Варненските магазини съм виждал много такива дето ги водят за полупотъващи,ама сичките падат като камани надолу,само дето примерно тая дето е водят 1-2м потъва по-бавно от тоя дето я водят 2-4 метра.
Затова и казвам 2 вида бомбарди.Убеден съм че съм пробвал сичките бомбарди де що ги има по магазините във Варна.
Като казваш че си си изработил имаш предвид, че сам си си направил ли ?
.
Затова и казвам 2 вида бомбарди.Убеден съм че съм пробвал сичките бомбарди де що ги има по магазините във Варна.
Като казваш че си си изработил имаш предвид, че сам си си направил ли ?

За бракониерите само слънчаци
!

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Точно това имам в предвид. Полупотапящите ги въртя на струг.Имам и калъп за отливане от стиропор. До миналата година си ги отливах,но тази година имам доста купешки,така че съм спрял с леярството,но все още имам доста материал.Взех го от нефтохима в Бургас.Много готино се бачка с него. Лее се във вряла вода. Някой ден може да ти ги покажа на вълнолома или мога да пусна снимки ако ти е интересно.Няма нещо от което да не съм правил бомбарди. Той,колегата Sолено ги е виждал всичките ми модели.Като казваш че си си изработил имаш предвид, че сам си си направил ли ? Rolling Eyes .
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чесно казано предпочитам да си купя бомбардите пред това да си ги правя...по-добре времето за праването на бомбарди да го отделя за рилолов, нямам толкова излишно време вече
.
И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините
.

И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините

!

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Сложи си влакно 0,20 мм. с бомбарда 26гр. и си лови спокойно. От къде ги изнамери тези снаряди и как ще ги мяташ,просто ми е бедна фантазията.
При 20гр. долна граница на акцията е нормално да мяташ средните тежести.Никъде не е казано да се използват граничните горни данни. Ако имаш възможност ги замени в магазина за по-леки.Грешна е теорията , че с по-тежките бомбарди ще хвърляш по-далече. Да не говорим,че изискват и по-дебело влакно. Отделен е въпроса с чувствителността при удара от риба. При тази тежест ще бъде значително по-трудно да се усети.
Нека и другите колеги си кажат мнението,но смятам,че ще е идентично на моето.
Наслука,и да си смениш бомбардите с по-леки !

Нека и другите колеги си кажат мнението,но смятам,че ще е идентично на моето.
Наслука,и да си смениш бомбардите с по-леки !
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Точно поради тази причина си губя от времето /през зимата/, за да си направя такива полупотапящи. В магазините наистина няма точно такива или ако има,то аз не съм ги виждал.И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините Rolling Eyes .
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
чуруликпенчо написа:Точно поради тази причина си губя от времето /през зимата/, за да си направя такива полупотапящи. В магазините наистина няма точно такива или ако има,то аз не съм ги виждал.И все пак прав си че има на теория такива полупотяпащи не отричам, но на практика ги нямя по магазините Rolling Eyes .

hvdragon, напълно си прав, че не отговарят на това което пише, но лично за мене това не е проблем.
!

- чуруликпенчо
- сериозен играч