Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от YordanDanev »

Последно време ми върви на масловки, правих на бурканчета за зимата и реших да опитам сушена масловка и се получи, още малко и ги прибирам във буркан на сухо.
Изображениеима ли комат кучета много
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

Здравейте колеги, някой има ли представа каква е тази гъба:
Изображение
Изображение
Намерих я в смесена гора повече клони към широколистна, имаше много от този вид.
Тва че е набучена на колче е защото не бях тръгнал за гъби, но количеството което видях ме озадачи...
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Прилича ми на Есенна миризливка (Clitocybe Nebularis)
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

Такава трябва да е Мерси колега.
Прегледах цялата книга за гъбите която имам, но не намерих сходна. Сега като се загледах е точно тази!
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Perperikon
новобранец
новобранец

Мнение от Perperikon »

Изображение

Здравейте,
Доста се порових в нета, но така и не намерих описание на тази гъба. Попаднах на вашия форум и доста прочетох, но не успях всичко, стигнах до 24-та страница и реших да се регистрирам и да стана участник във форума.
Гъбата я брах преди 3-4 дни в Сърнена Средна Гора, на 4-5 км от Стара Загора в покрайнините на млада борова гора. Когато разровиш под боровите иглички, намираш още 6-7 гъби до нея.
Ако някой знае каква е тази гъба, моля да пише.
Благодаря
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

:smt109 :oops: :( Ехо имали гъбари познавачи това каква гъба еИзображение Изображение има много от нея стотици килограми на 30 км от София,брах от печуркитеИзображение Ако има някой компетентно мнение, да сподели ,да кажа на хората дали да ги събират,да не стане беля :arrow:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

Ем тва както и да го гледам си е сърнелка :roll:
Спининг Клуб " АБИЧИ "
lusienn

Мнение от lusienn »

nikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка :roll:
Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъба :? Нека повече специалисти да се изкажат

Риболовци.
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

Чиста сърнела-пръстенчето не е сраснало-по-твърда средна част(пъпка в средата на гуглата на гъбата).
Печурката си е печурка.
И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от YordanDanev »

Светльо-toxin34 написа: И колега,не скуби гъбите,а ги режи-унищожаваш мицела така(по цигански).
И аз така знам от малък, Но скоро получих информация идваща от Русия, че е по-добре да се скубе губата защото мицелът е по-надълбоко от самото пънче във почвата. Когато се отскубне гъбата там ще поникнат нови гъби, а когато се режела пънчето загнивало и непозволявало развитието на мицела. Аз все още си режа гъбите по навик.
Изображениеима ли комат кучета много
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Колега, гъбата е сърнела и е чудесна да ти е вкусно.В кой регион ги бра ако не е тайна.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги гъбоберачи :-),
Виждам добри излети много гъби. За мое съжаление в района който обикалям по редовно, есента дойде бързо и най вече студена. Поради тази причина есенни гъби почти няма. Предни години берях големи количества рижийка, коралка, съждивка дори и манатарки се срещаха.
Дори фермата за кладница отказа да плододава.
По ниските части и покрай реките в равното обаче, си начесах крастата. Намирам основно сърнелки, припънки и различни видове печурки.
Колега lusienn,
lusienn написа: nikozia написа:Ем тва както и да го гледам си е сърнелка :roll:

Сърнела, ама да не е-пантерка,нямаше грам мирис на дива гъба :? Нека повече специалисти да се изкажат
В галерията ми има снимки на Пантерка /Amanita pantherina/
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2

Пантерката е от рода Amanita за които е характерно, че общото покривало остава в основата на пънчето, като за различните видове е като торбичка, калъфче при Зелената мухоморка /Amanita phalloidies/, или като една или няколко якички при Пантерка / Amanita pantherina/, или като брадавички при червената мухоморка /Amanita muscaria/.

Според мен сниманата гъба е Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/. Най подробна информация за Сърнелите съм чел тука, в мнение на колегата GEDAK ( Коригирано !. Благодаря колегата Valco за поправката по надолу в темата), назад в темата (Стр 42 от темата).
Развито плодно тяло по малко от 5 см. не бера, защото има опасен двойник т.н. сърнела джудже. Иначе гъбата е голям деликатес. Личното ми предпочитание е панирана.

Поздрави и успешен гъбобер.
Последно промяна от piterd на Чет Ное 04, 2010 12:52 pm, променено общо 3 пъти.
hugo_boss
новобранец
новобранец

Мнение от hugo_boss »

Чиста сърнела е. Много такива съм брал даже и с диаметър 30см на шапката и са много вкусни. За мен имат по хубав вкус от печурките да речем. Имат пръстенче и то не е сраснало , така , че може да ги слагаш в тигана :) С лук са превъзходни. :) (само шапките, без пънчетата,защото пънчето е кухо, твърдо, много жилаво, и нестава за ядене.) Двойниците им отровните нямат пръстенче отдоло.
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Само да поправя една грешка, която аз стартирах относно поста за сърнелите-джудженца. Мнението по-назад в темата е на Gedak, а не на Karnak, както писах...То стана една, като приказката със сестрата :) Иначе у наше село гъбите ги делим на два вида – Орландовки и Пироговки. Пожелавам Ви никога да не берете от тях. Затова - играйте на сигурно!
lusienn

Мнение от lusienn »

:D :smt055 Сърдечно благодаря на отзовалите се колеги.Гъбите ги намирам 10км преди язовир Огняново намерих още някоя снимка детето снима,водя си го с мен по селоИзображение Изображение Изображение Изображение Изображение [imhttp://prikachi.com/images/253/2636253l.jpgg] [/img] ИзображениеИзображение Изображение Изображение :smt039 :arrow:Не е зле още мнения за по сигурно,ял съм сърнели които си миришат силно на дива гъба,тези ги оставих щото не съм сигурен :arrow:

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”