дължина на повода?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: дължина на повода?

Мнение от hristotihov »

Добре, трети опит - последен: защо за плахо кълване е нужен дълъг повод, а за сигурно кълване - къс повод? За да не се страхува рибата от кошницата и сламката, само за това ли е? :rolleyes:
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

hristotihov написа:Добре, трети опит - последен: защо за плахо кълване е нужен дълъг повод, а за сигурно кълване - къс повод? За да не се страхува рибата от кошницата и сламката, само за това ли е? :rolleyes:
Според мен , определено " ДА" , има и още един момент , какво ловиш и в зависимост от това ,къде спрямо петното трябва да се презентира стръвта , обаче ще пиша след като направиш първите 100 кила " обичайни заподозрени"- бабушки и каракуди :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

ОК, искренни благодарности, вече направих 3 кила от обичайните заподозрени, тук съм си описал подвизите :lol: : http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=24&t=16613
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

..........
Последно промяна от butnik на Вто Авг 12, 2008 4:37 am, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Понеже темата се дублира,защото е коментирано един път,ще пиша само-не по-малко от 50см и не повече от метър.Ако имате глави на раменете ще се сетите защо.И не пишете ,че заради дългия повод ви се откачат рибите,търсете причината в друго,монтаж,неподходящо избран връх,куки.Аз казах ХАУ.Не ми се влиза в спорове,това,че някой е ловил доста време с фидер не значи,че го разбира.Не става само с ядене....А и дълбоко глътната кука не е от дължината на повода,а късно засичане.А противоуплитащите тия по 20-30 ги пуснете в леген с монтаж и гледайте кво става,а си го представете в река.На един колега от форума ,го демонстрирах на Марица.Айде със здраве.
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

Да не отварям нова тема.
Омръзна ми да късам хранилки.Крайно време е да си сложа плетено.
Дайте съвет какво да си купя.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Butnik, високо ценя мнението ти, както и на IDA, но не може да се каже че темата се дублира, има точно 5 мнения по тоя въпрос в друга тема със заглавие "Питане" и ако се дублира модераторите няма да я държат. Аз съм ловил с фидер точно 2 пъти, преди месец изобщо не знаех какво е това фидер. Не ме е срам да кажа че не знам и да питам, като преди това - чета много. Казваш 50-100 см, ама не казваш защо точно толкова. Казваш че не мислим и не става само с ядене и не сме го схванали тоя риболов. Ами ето тук мислим на глас в тая тема, четем преди това и питаме. Кажи с едно изречение според теб кое определя дължината на повода, а спорове едва ли ще има, щото освен теб и IDA-та май никой не знае. Ако не се аргументирате, темата остава отворена, въпроса остава неизяснен и утре ще се появи тема която да я дублира .......
Значи въпроса е: Кое определя дължината на повода и защо?
Ако никой не добави нещо, аз за себе си приемам че: Повода трябва да е дълъг за да не се плаши рибата от кошницата, ама не много за да не излиза стръвта от петното.
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

От мен едно уточнение- аз не съм ловил с фидер в река ( тук такива реки няма) и е малко вероятно това да се случи скоро. Според мен противоуплитащата тръбичка във всички случаи не е за река- има поне десетина други монтажи без нея ( има ги из подфорума).По отношение на дължината на повода в река не мога да взема отношение. :|

Тук по- долу един линк към руски сайт за риболова с фидер ( и не само):

http://www.proribalku.ru/proribalku/sho ... _group=466

Ако не ползвам тръбичка , обикновенно ползвам третия монтаж от горе , надолу.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Илийка,сложи я в легена,бе,ама по-дълбок.Така,сега за дължината,никой не може да твърди,че ще хвърля фидера в една и съща точка,аз ползвам маркер, и може да се каже ,че правя хранително петно на 2-3кв.м.След падането на хранилката се прави оборот с макарата да обереш влакното и изпънеш върха,при повод 20см и ако макарата ти навива по 80см корда на един оборот,стръвта къде остава.Винаги хвърлям малко зад дистанцията на която ловя и която съм захранил,хранилката винаги от инерцията не пада право надолу.Като падне във водата ,тя не потъва право надолу.То е и като при хвърляне на тежка захранкатя трябва да пада с парабола ,да не ви бяга от върха на щеката или там с каквото ловите.Доста колеги като си хванат дистанцията закачат кордата на клипса,но при хвърляне,при летенето на хранилката е необходими да върнете въдицата в момента като при замятане,като опъне линията хранилката да не се получи камшичен удар и да не падне където трябва.Значи като стигне кордата до клипса където сте я виксирали трябва да държите пръчката така,че хранилката да ви вземе от ръцете,и да пдне където трябва.Необходимо е да се види това,не знам с пиосането дали ще ме разберете.Аз не го фиксирам с клипса,може би ои си хващам петното.това,че ловя много с мач и фидер и имам опита и си целя добре.
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Въпроса беше за дължината на повода, но благодаря все пак, полезна информация, аз си го представих и мисля че разбрах всичко с изкючение само на това за легена :wink:
нямам живарник
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

явно искаш жокер,ами щръква под водата,заради въздуха който остава вътре
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ицо , мен ме съмнява да щтръква от въздух в него при 2-3-5 метра дълбочини , но си мисля че при натягането на линията със сигурност една част от него щръква и от доста време се каня да изхвърля тръбичките от въоръжение завинаги :D Ползвал съм поне 5-6 вида монтажи без тръбички ( особенно пък за платики) и не е нещо ново.

Колкото до колегата с "колко да е дължината"- ми на повечето места в специализираната информация по въпроса е посочена - от 20 до 100см. Има моменти в които ловя с неподвижно фиксирана в края на линията пружина ( без куки) и на нея къс 8-10 см повод с кука и стръв , има и моменти да ползвам 60-70 см поводи за платики и за шарани. За "обичайните заподозрени" обикновено поводите ми са 20-25-30см .
Ето при този монтаж ( доста често използван вкл. и от мен) по-долу:

Изображение

Клупа е дълъг около 50 см , срязването в т.2 е в съотношение 1/3-та към то 2/3 -ти , т.с. 70см за повода ( около 30-35см) и 30 см за хранилката. При повод 30см , куката е на разстояние около 70 см от кошничката!!!
Това е един много добре работещ монтаж за всякакви риби :D
Изображение
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

.И аз него ползвам.При положение,че съм пълен лаик при този вид риболов от 4-5 излета като ловя основно на фидер(голям мерак :mrgreen:) имам може би три оплитания и то безобидни.И аз съм против всякакви тръби и тръбички,макар че дръпнах един унгарски филм за фидер и всички там ловяха с тръбички :roll:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Илийка,този монтаж е един от най-използваните от мен.Бърз за правене и работлив.Живот и здраве като се видим някой ден някъде ще ти покажа един монтаж и противоуплитащите ще останат в небитието.Не знам ако ти го обясня дали ще съм достатъчно ясен за да може да ме разберете.Ще пробвам да го снимам,ама нямам в момента цифров и ще се наложи да я правя с мобилния.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ето този монтаж по-долу ( също го ползвам) е за предпазливи , наплашени и тегави риби:

Изображение

Това автоматично предполага по-дълъг повод - 60-70 см , за да се отдалечи куката оптимално от кошничката. Клупа на основното пак е с дължина около 50 см , като в него се монтира и една гумена съчма за да не се наранява възела при т.2 от хранилката. В предния край на основния клуп могат да се направят 5-7 последователни през 2 см малки двойни клупчета -тази част играе ролята на "противоуплитащо" при по-големи дистанции.:

Симетричен монтаж с противоуплитаща част:

Изображение

Асиметричен монтаж с противоуплитаща част:

Изображение

8) 8) 8)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”