Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Съвет за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Съвет за лодка
Благодаря ви за отговорите колеги, но ще съм ви благодарен и за още един съвет ако обичате.Предстои ни да си купим с колегата и сонар.Интересува ме специално за морски риболов какъв да избрем.Става дума за това дали да е с двоен лъч или само 20 или 60 градуса.Харесали сме си модела Humminbird Fishfinder 565, но ако не е необходим двулъчев сонар може да спестим някой лев.Надявам се да ми помогнете с вашия опит.

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
в морето обикновено дълбочината е по-голяма (10м и повече) - следователно широкият лъч е безполезен...
болтовете завити през транеца обикновено се използват при мотори над 50кс... а най-често изпадат малките мотори поради недостатъчно затягане и поради по-големите вибрации на 1-цилиндровите мотори... едно въженце с карабинер никога няма да навреди - стига на човек да му стане навик както с коланите в колата
болтовете завити през транеца обикновено се използват при мотори над 50кс... а най-често изпадат малките мотори поради недостатъчно затягане и поради по-големите вибрации на 1-цилиндровите мотори... едно въженце с карабинер никога няма да навреди - стига на човек да му стане навик както с коланите в колата
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря Тедо.Точно затова зададох въпроса, защото си мислех, че широкият лъч няма да ми върши много работа в морето.

Мнение за Zebec? Имат производство в Кърджали, имат сайт, който не е особено приличен. Нямат цени, нямат "стока" в търговската мрежа. Има ли колеги, които ползват тези корейски лодки?
-
- ще става разбирач
Имаше на изложението такива 2 бр лодки...загледах се в РИБ-а който е на снимката:stih написа:Мнение за Zebec? Имат производство в Кърджали, имат сайт, който не е особено приличен. Нямат цени, нямат "стока" в търговската мрежа. Има ли колеги, които ползват тези корейски лодки?

Нямаше цена говорих с едно момче на съседен щанд което звънна някъде и каза че била 4020 лв но не разбрах с ДДС или без ДДС

Иначе лодката като направа не изглеждаше зле...другата беше по малка (около 3те метра) с надуваемо дъно май, но не разбрах цена

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
Лодките ги правят в Кърджали. От Корея купуват плата. Имат над 40 модела, ама бачкат предимно за износ и ...stih написа:Мнение за Zebec? Имат производство в Кърджали, имат сайт, който не е особено приличен. Нямат цени, нямат "стока" в търговската мрежа. Има ли колеги, които ползват тези корейски лодки?
Другата седмица ще имам повече инфо, а може би и каталози
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- новобранец
здравейте колеги ! имам въпрос? какво ви е мнението за лодка,,Лагуна-2 комбинирана с двигател 4 кс. 4такта на ,,Селва,,Лодката ште използвам за риболов по язовири .
Като стана въпрос за котви-една малка хитринка-на мен при риболов на кая ми върши работа следното;след закотвянето на лодката над боллука пускам още една котвичка,направена от камък,сезал и празна pvc/от каменица / бутилка.По тоя начин,когато вълна и течение ме отдалечат от избраното място,бутилката се превръща в най-точният и евтин GPS.
Ако не можеш да помогнеш,не пречи.
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Колеги,а ако човек трябва да избира между предлаганите на пазара надуваеми лодки,на кой модел може да се разчита най-добре.Решил съм да взема 330 лодка,но не знам с какво дъно/надуваемо,алуминиево или RIB/.Ще я ползвам по язовири и искам да я транспортирам върху тавана на колата.Не знам на кой модел да заложа,на Тохамаран или Зандер или на някой друг.Двигателят ми е Ямаха 4 коня чисто нов и не ми се сменя,така че с него ще карам,само за лодката се двоумя.До сега бях с пластмасова,но ще я продавам.Аз съм около 120 кг. и когато идем с някой също толкова тежък колега лодката идва мъничка.Спрях се на надуваема,защото товароподемността им е по-голяма.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Риб върви по-добре, да не кажа най-добре от всички възможни лодки, а разглобяемото дъно позволява пренасяне в багажник и съхранение в мазе, апартамент и т.н. Мотора така или иначе ще е много слаб, затова за вървеж не можем да говорим....Остава разглобяемото дъно с надуваем кил. Такъв би бил моят избор в твоя случай, освен ако не мислиш да смениш мотора....Тогава бих заложил категорично на РИБ. 

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
- krokibg
- учете се от него
Кърцата написа:Лодките ги правят в Кърджали. От Корея купуват плата. Имат над 40 модела, ама бачкат предимно за износ и ...stih написа:Мнение за Zebec? Имат производство в Кърджали, имат сайт, който не е особено приличен. Нямат цени, нямат "стока" в търговската мрежа. Има ли колеги, които ползват тези корейски лодки?
Другата седмица ще имам повече инфо, а може би и каталози
Лодките ги правят мои приятели в Кърджали.Единия е Петьо Селския а съдружника му е Джон - Швейцарец.Правят ги по лиценз,ама на коя фирма,не съм се интересувал !
P.S Опс,забравих да дам телефона на Петьо и ако някои има въпроси относно проблем с лепенето и цени за ремонта,могат да му се обаждат - 0888878860.
Последно промяна от krokibg на Пет Яну 29, 2010 3:18 pm, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
съветвам ви да си вземете 360см - разликата в цената е минимална, а с 2х120кг ще върви по-добре и ще ви е по-комфортно отколкото с 330 дори с един и същ мотор от 4кс. Причината е, че по-малката лодка ще гази повече със същия товар и се създава по-голямо съпротивление...undergrounder написа:...Решил съм да взема 330 лодка,но не знам с какво дъно/надуваемо,алуминиево или RIB/... Аз съм около 120 кг. и когато идем с някой също толкова тежък колега лодката идва мъничка.Спрях се на надуваема,защото товароподемността им е по-голяма.
Ако колата е комби с релси на тавана, не е проблем да возите и 360см отгоре... Само се спада килът...
РИБ 330 не е много удобна да се вози на тавана - трябва да се захлупи, защото иначе V-образното дъно пречи...
Бърз въпрос и да използвам темата. Кое е по-бързо при еднакви двигатели? Разглобяемото дъно с надуваем кил или РИБ? Примерно при 3.3-3.9 метра и 10-15 к.с. двигател.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
RIB-а трябва да е малко по-бърз, но разликата ще е минимална. Разликата е в надеждността при тежки условия (вълни) и по-голям товар в лодката. При надуваеми лодки с розмери над 4 м и разглобяемо дъно оборудвани с двигатели над 20 к.с. знам за няколко случая във Варна на строшени релси (които крепят плоскостите на дъното) и един на строшена транцева дъска. Всички случаи са при лодки натоварена с по 3-4 души по 100кг, здрава газ при което лодката прави 2-3м скоци по вълните.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Благодаря. Питам защото в момента имам надуваема 3.60 с алуминиево дъно и 13.5 к.с. мотор. Доволен съм що-годе от скоростта(31км/ч с двама души и екипировка), но при вълни някак...не се усещам добре. В смисъл, че при глисиране и удари по вълни, дъното под мен леко поддава и някакви такива неща. Възможно е и кила да не е бил надут както трябва(нямахме манометър, сега имаме), но си мисля, че просто това е от сглобяемите елементи по лодката.
Чудя се дали да инвестирам в РИБ с подобни размери....малко повече тежи, но ще съм спокоен, че при ударите по вълните няма да се разпадне под мен, а и за скоростта им....само добри неща съм видял. Имам приятел с пластмасова лодка с централна конзола и 50 коня мотор и там да скочиш на вълната е кеф и адреналин, а в моя случай, неизбежно зло...
Искам и аз да се радвам. 
П.П. Понеже спомена, че разликата е при натоварване, уточнявам. 2х80 кг + 20-40 кг багаж.
Чудя се дали да инвестирам в РИБ с подобни размери....малко повече тежи, но ще съм спокоен, че при ударите по вълните няма да се разпадне под мен, а и за скоростта им....само добри неща съм видял. Имам приятел с пластмасова лодка с централна конзола и 50 коня мотор и там да скочиш на вълната е кеф и адреналин, а в моя случай, неизбежно зло...

П.П. Понеже спомена, че разликата е при натоварване, уточнявам. 2х80 кг + 20-40 кг багаж.