Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Рибни спецялитети за ВОДКА
Модератор: sapuna
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- Моряка
- кандидат преподавател
- Мнения: 2969
- Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
- Местоположение: Иван Димитров-Варна
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Абе аз не ям маринована риба,ама един познат правеше така.Вади рибата от маринатата ,държи я 3-4 часа в пепси и я слага пак в маринатата за полвин час и хам
хам
хам






А сега де? 

-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Много е важно да се остави да узрее добре- през това време водката да се пие с нещо другоIDA написа:МАРИНОВАН УКЛЕЙ
Подбира се възможно най-едър уклей. Рибата се почиства от люспите вътрешностите и хрилете , без да се махат главите. Измива се добре със студена вода и се залива със солен разтвор- 200гр. сол на един литър вода. В саламурата престоява 6(шест )часа , саламурата се излива и без да се мие рибата , се залива с качествен винен оцет за 8(осем) часа. След това рибите се изваждат и се нареждат в подходящ съд с капак като между редовете се поставят : 10 зърна зърен пипер , едно зърно бахар(на парченца) , три скилидки чесън(на парченца) , четвърт листо дафинов лист( на парченца)- Подправките са на един килограм риба!!!! Така наредената риба се залива с олио което да я покрива 1см. Съхранява се в хладилник , като "узряването" и започването на консумация е минимум 45 дни. Трайноста е над една година!!!!
По рецептата могат да се правят и бабушки , като престоя в солен разтвор и оцет са съответно 8/12 часа. На добре узрялата риба главата . гръбнака и костите се отделят нацяло с лекота. Пият водка с препечени филийки

-
- ще става разбирач
- Мнения: 428
- Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 12:25 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Всичко що е мариновано става.От хамсийка ,през каракуда та през шаран със чесън и оцет.Перфектно в марината върви копър и бахар . Що е на въз кисел вкус е идялно за водка.Та и за ракия.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 103
- Регистриран на: Чет Авг 02, 2007 6:01 pm
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Праскайсия сас нешто сухо и данети пука, пак ще ти е сладичка
ПУКАМИ НА ШАПКАТА,КЕФА НЯМА ЦЕНА
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Пък пробвай и солена хамсия.Не водка,ами всичко с изключение на нафта,може да пие.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
- Мнения: 3
- Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 12:45 am
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Привет, рибари-кулинари!
За водка в наш'та къща се прави превъзходна осолена риба. Ако някой знае как се прави телешка (или от каквото месо има, без свинско, разбира се) пастърма, значи знае как се прави и с риба.
Необходими са мн сол и филета от едра, суха риба. В момента го правим с нилски костур, поради липса на др голяма риба.
В стъклен съд се сипва тънък пласт сол, после ред рибно филе на парчета по Ваш избор или според съда, който ползвате. След рибата се посипва сол, да я покрие хубаво и да стане плътен пласт, после пак риба и така, до края на света
опс.. докато свърши рибата, де
Последно трябва да е сол, да запечатате рибата. Престоява няколко дни, в зависимост от количеството (за 1 кг риба, около 5 до 7 дни), но показател, че трябва да действате е, че солта се е превърнала в течност, т.е. рибата е "узряла". После измивате парчетата риба и оставяте да покиснат 1-2 дни в чиста вода, в зависимост от това, колко солена я искате. И ако нямате подходящо място за сушене, нареждате рибата, без да я покривате, в хладилника и като поизсъхне според представите Ви (у нас винаги има спор, по-мека или по-изсушена да бъде), я съхранявате в стъклен съд в хладилник. Мн често няма нужда да се съхранява при нас, просто свършва бързо 
Надявам се да Ви се услади, нищо, че не е аламинут
За водка в наш'та къща се прави превъзходна осолена риба. Ако някой знае как се прави телешка (или от каквото месо има, без свинско, разбира се) пастърма, значи знае как се прави и с риба.
Необходими са мн сол и филета от едра, суха риба. В момента го правим с нилски костур, поради липса на др голяма риба.
В стъклен съд се сипва тънък пласт сол, после ред рибно филе на парчета по Ваш избор или според съда, който ползвате. След рибата се посипва сол, да я покрие хубаво и да стане плътен пласт, после пак риба и така, до края на света



Надявам се да Ви се услади, нищо, че не е аламинут

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
земетефиле на не суха риба и я полейте с лимон после в зехтин и сол плюс трева по избор,за един ден имате мезе
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Скоро ми се наложи да импровизирам мезе и за целта напарих рибата,после отделих месцето исе почна едно смесване докато вече не знаех как да продължа.Компанията бързо я омете и поиска още,но толкова.Значи всеки може да подреди рибешко с каквито си иска салтанати,майонеза,треви,сосове до където му стига фантазията.Най-лесното мезе е рачешки рулца с майонеза илимон,наздраве на вси рибомани.
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Вземаш 1 по едричка скумрия от около 300-400 гр парчето и я почистваш от вътрешностите.Измиваш под течаща вода и подсушаваш с домакинска кърпа.Натриваш я отвън и отвътре със равни части сол и захар/ съотношение 1:1/За една риба са необходими 1 суп.л-ца сол и 1 суп.л-ца захар.Увиваш в амбалажна хартия като от двете страни се оставя отворена.Поставяш в хладилника над шкафчето за зеленчуците и я държиш там 1 седмица.Става като веяна скумрия с консистенция като локум.Не е натрапчиво солено нито пък е сладко.С така приготвена скумрия се изпива неограничени количества твърд алкохол като в това число не влиза бирата



НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Маринована рибка идеална за водчицата става и по следния начин само че се изисква търпение за не повече от 7 дни.Взема се риба цаца от не дълбоко замразените.Остава се да се размръзне измива се с вода и се отцежда в метален гевгир.Правим силна саламура с разчет 1 л вода + 2 ч.ч.сол.Оставя се да престои така поне 12 ч.Отцежда се и се накисва в оцет за 3-4 ч.Отново се отцежда и се нарежда плътно в буркани от лютеница или от детски пюрета.Добавя се чеснови скилидки,зърна черен пипер,копър.Всяко бурканче се напълва с олио до гърлото му.Затваря се с капачка и се обръща надолу с капачката като така престоява в хладилника 3 дни.След това се обръща с гърлото нагоре и се държи още 3 дни на студено.На 6 или 7 ден вече рибата е годна за консумация като мезе за водката.Наздраве и добър апетит!
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
В верига магазини Макс намерих сушени шпроти .Същите ги оставих да се отпуснат малко и по няколко рибенца поставих на плочата на котлона като го включих на 1.Рибенцата трябва да хваната апетитна коричка.Веднага след това ги завивам в кърпа която е влажна и оставям да престоят 20 -на мин.През това време в елипсовидна чиния тип плато нарязвам парченца червен кромид лук, върху него слагам рибките,поръсвам с копър и всичко това заливам със зехтинче и лимонов сок на вкус.В околовръст нареждам обезсолени маслини тип Мамут.Е не е истина тези шпроти колко водчица изпиват 

НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- sundy
- новобранец
- Мнения: 94
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 5:16 am
- Местоположение: Поморие
- Обратна връзка:
Re: Рибни спецялитети за ВОДКА
Рецептата е на моя приятелка, която ме увлече по риболова преди години (за което ще съм й вечно признателна
) Тя има няколко варианта за съхранение на голям улов и точно с този сме изпивали наистина безпаметно количество водка:
2кг риба (става с всяка едричка риба според нея - нарязана на шайби или едри парчета) се осолява в 250г сол и 2-3 с.л. захар. Нарязан на колелца лук се изпържва в 60мл олио, добавя се 100г доматено пюре. На дъното на тенджера под налягане се слага един слой нарязани моркови и малко от изпържения лук, ред риба, 50-100мл оцет, 50мл вино, дафинов лист, зърна черен пипер. Така се реди докато свърши рибата. Наливат се 400мл вода. Вари се 1ч. в тенджера под налягане, запечатва се гореща в буркани, които се обръщат с капачката надолу (вместо стерилизиране)....
Другата ми любима нейна рецепта е осолената и сушена риба, но там бирата е фаворит
Все се каня да ги направя, но все ме домързява

2кг риба (става с всяка едричка риба според нея - нарязана на шайби или едри парчета) се осолява в 250г сол и 2-3 с.л. захар. Нарязан на колелца лук се изпържва в 60мл олио, добавя се 100г доматено пюре. На дъното на тенджера под налягане се слага един слой нарязани моркови и малко от изпържения лук, ред риба, 50-100мл оцет, 50мл вино, дафинов лист, зърна черен пипер. Така се реди докато свърши рибата. Наливат се 400мл вода. Вари се 1ч. в тенджера под налягане, запечатва се гореща в буркани, които се обръщат с капачката надолу (вместо стерилизиране)....

Другата ми любима нейна рецепта е осолената и сушена риба, но там бирата е фаворит

Все се каня да ги направя, но все ме домързява

Надпис в каубойски бар:"Моля, не стреляйте по пианиста - свири колкото може!"