Рибни спецялитети за ВОДКА

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от GODzillata »

Щом е водка - отговорът е сельодка! :wink:

Виж Сельодка в шуба
Наздраве! :drinkers: :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2969
Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
Местоположение: Иван Димитров-Варна

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от Моряка »

Абе аз не ям маринована риба,ама един познат правеше така.Вади рибата от маринатата ,държи я 3-4 часа в пепси и я слага пак в маринатата за полвин час и хам :drinkers: хам :drinkers: хам :drinkers: :drinkers: :drinkers:
А сега де? :roll:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от Бачо Илия »

IDA написа:МАРИНОВАН УКЛЕЙ

Подбира се възможно най-едър уклей. Рибата се почиства от люспите вътрешностите и хрилете , без да се махат главите. Измива се добре със студена вода и се залива със солен разтвор- 200гр. сол на един литър вода. В саламурата престоява 6(шест )часа , саламурата се излива и без да се мие рибата , се залива с качествен винен оцет за 8(осем) часа. След това рибите се изваждат и се нареждат в подходящ съд с капак като между редовете се поставят : 10 зърна зърен пипер , едно зърно бахар(на парченца) , три скилидки чесън(на парченца) , четвърт листо дафинов лист( на парченца)- Подправките са на един килограм риба!!!! Така наредената риба се залива с олио което да я покрива 1см. Съхранява се в хладилник , като "узряването" и започването на консумация е минимум 45 дни. Трайноста е над една година!!!!
По рецептата могат да се правят и бабушки , като престоя в солен разтвор и оцет са съответно 8/12 часа. На добре узрялата риба главата . гръбнака и костите се отделят нацяло с лекота. Пият водка с препечени филийки :D
Много е важно да се остави да узрее добре- през това време водката да се пие с нещо друго 8)
Изображение
fizika01
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 428
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 12:25 am
Местоположение: Пловдив

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от fizika01 »

Всичко що е мариновано става.От хамсийка ,през каракуда та през шаран със чесън и оцет.Перфектно в марината върви копър и бахар . Що е на въз кисел вкус е идялно за водка.Та и за ракия.
cvetelinmitov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 103
Регистриран на: Чет Авг 02, 2007 6:01 pm

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от cvetelinmitov »

Праскайсия сас нешто сухо и данети пука, пак ще ти е сладичка
ПУКАМИ НА ШАПКАТА,КЕФА НЯМА ЦЕНА
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от КИРО »

Пък пробвай и солена хамсия.Не водка,ами всичко с изключение на нафта,може да пие.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Maybelline
новобранец
новобранец
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 12:45 am

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от Maybelline »

Привет, рибари-кулинари!

За водка в наш'та къща се прави превъзходна осолена риба. Ако някой знае как се прави телешка (или от каквото месо има, без свинско, разбира се) пастърма, значи знае как се прави и с риба.

Необходими са мн сол и филета от едра, суха риба. В момента го правим с нилски костур, поради липса на др голяма риба.

В стъклен съд се сипва тънък пласт сол, после ред рибно филе на парчета по Ваш избор или според съда, който ползвате. След рибата се посипва сол, да я покрие хубаво и да стане плътен пласт, после пак риба и така, до края на света ;) опс.. докато свърши рибата, де :lol: Последно трябва да е сол, да запечатате рибата. Престоява няколко дни, в зависимост от количеството (за 1 кг риба, около 5 до 7 дни), но показател, че трябва да действате е, че солта се е превърнала в течност, т.е. рибата е "узряла". После измивате парчетата риба и оставяте да покиснат 1-2 дни в чиста вода, в зависимост от това, колко солена я искате. И ако нямате подходящо място за сушене, нареждате рибата, без да я покривате, в хладилника и като поизсъхне според представите Ви (у нас винаги има спор, по-мека или по-изсушена да бъде), я съхранявате в стъклен съд в хладилник. Мн често няма нужда да се съхранява при нас, просто свършва бързо :)
Надявам се да Ви се услади, нищо, че не е аламинут 8)
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от starcho »

земетефиле на не суха риба и я полейте с лимон после в зехтин и сол плюс трева по избор,за един ден имате мезе
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от starcho »

Скоро ми се наложи да импровизирам мезе и за целта напарих рибата,после отделих месцето исе почна едно смесване докато вече не знаех как да продължа.Компанията бързо я омете и поиска още,но толкова.Значи всеки може да подреди рибешко с каквито си иска салтанати,майонеза,треви,сосове до където му стига фантазията.Най-лесното мезе е рачешки рулца с майонеза илимон,наздраве на вси рибомани.
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
Местоположение: sofia

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от vlado_fidera »

Вземаш 1 по едричка скумрия от около 300-400 гр парчето и я почистваш от вътрешностите.Измиваш под течаща вода и подсушаваш с домакинска кърпа.Натриваш я отвън и отвътре със равни части сол и захар/ съотношение 1:1/За една риба са необходими 1 суп.л-ца сол и 1 суп.л-ца захар.Увиваш в амбалажна хартия като от двете страни се оставя отворена.Поставяш в хладилника над шкафчето за зеленчуците и я държиш там 1 седмица.Става като веяна скумрия с консистенция като локум.Не е натрапчиво солено нито пък е сладко.С така приготвена скумрия се изпива неограничени количества твърд алкохол като в това число не влиза бирата :wink: :D
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
Местоположение: sofia

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от vlado_fidera »

Маринована рибка идеална за водчицата става и по следния начин само че се изисква търпение за не повече от 7 дни.Взема се риба цаца от не дълбоко замразените.Остава се да се размръзне измива се с вода и се отцежда в метален гевгир.Правим силна саламура с разчет 1 л вода + 2 ч.ч.сол.Оставя се да престои така поне 12 ч.Отцежда се и се накисва в оцет за 3-4 ч.Отново се отцежда и се нарежда плътно в буркани от лютеница или от детски пюрета.Добавя се чеснови скилидки,зърна черен пипер,копър.Всяко бурканче се напълва с олио до гърлото му.Затваря се с капачка и се обръща надолу с капачката като така престоява в хладилника 3 дни.След това се обръща с гърлото нагоре и се държи още 3 дни на студено.На 6 или 7 ден вече рибата е годна за консумация като мезе за водката.Наздраве и добър апетит!
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
Местоположение: sofia

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от vlado_fidera »

В верига магазини Макс намерих сушени шпроти .Същите ги оставих да се отпуснат малко и по няколко рибенца поставих на плочата на котлона като го включих на 1.Рибенцата трябва да хваната апетитна коричка.Веднага след това ги завивам в кърпа която е влажна и оставям да престоят 20 -на мин.През това време в елипсовидна чиния тип плато нарязвам парченца червен кромид лук, върху него слагам рибките,поръсвам с копър и всичко това заливам със зехтинче и лимонов сок на вкус.В околовръст нареждам обезсолени маслини тип Мамут.Е не е истина тези шпроти колко водчица изпиват :drinkers:
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Аватар
sundy
новобранец
новобранец
Мнения: 94
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 5:16 am
Местоположение: Поморие
Обратна връзка:

Re: Рибни спецялитети за ВОДКА

Мнение от sundy »

Рецептата е на моя приятелка, която ме увлече по риболова преди години (за което ще съм й вечно признателна :prayer: ) Тя има няколко варианта за съхранение на голям улов и точно с този сме изпивали наистина безпаметно количество водка:
2кг риба (става с всяка едричка риба според нея - нарязана на шайби или едри парчета) се осолява в 250г сол и 2-3 с.л. захар. Нарязан на колелца лук се изпържва в 60мл олио, добавя се 100г доматено пюре. На дъното на тенджера под налягане се слага един слой нарязани моркови и малко от изпържения лук, ред риба, 50-100мл оцет, 50мл вино, дафинов лист, зърна черен пипер. Така се реди докато свърши рибата. Наливат се 400мл вода. Вари се 1ч. в тенджера под налягане, запечатва се гореща в буркани, които се обръщат с капачката надолу (вместо стерилизиране).... :drinkers:
Другата ми любима нейна рецепта е осолената и сушена риба, но там бирата е фаворит ;)
Все се каня да ги направя, но все ме домързява :oops:
Надпис в каубойски бар:"Моля, не стреляйте по пианиста - свири колкото може!"
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”