Директен телескоп 8м

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Директен телескоп 8м

Мнение от mita4eto »

Привет, колеги!
Доста време се чудих дали да си пост-на питанката в някоя от съществуващите теми (защото има сходни такива) или да пусна нова такава. Понеже въпросът ми е за по-различни такъми, реших все пак да го обособя в нова тема.

И така, досега лових с директен Shimano 6м, който е малко по-твърд, перфектно е балансиран и съм определено много доволен от него. Но, както няма да се учудите, ми става малко късичък с оглед на това, че съм фен най-вече на риболов на язовир, а за там с 6м не успявам винаги да достигам желаната дистанция, та ми предстои да се оборудвам с директна осмица. Бюджетът ми е до 400 лева, ще го ползвам основно на язовири за улов на бабушка и каракуда. И такааа... от доста време се ровя из форума за такъмите и за риболов с директен, събирайки мнения на колеги за наличните на пазара осмици, много мнения прочетох и като цяло най-много суперлативи са по повод осмиците на Tica (Adventure, Winner, Exclusive) като много добро решение за риболов предимно на дребна риба, а и перфектно съотношение качество/цена. Но, понеже имам леки пристрастия към Shimano-то, пипнах осмицата на Nexave и като че ли ми се стори прекалено мека :? Продавачът от магазина на Орозов ми предложи някакви нови Чешки директни (сори, не помня марката :oops: ), като осмицата на чехите ми се стори по-солидна и май също с много добър строй. Едва ли бих заложил на нещо, което не е особено познато, но все пак. Проверих и в Diem Fishing за предлаганите от тях модели и там май се влюбих в един Grauvell, а именно този: http://www.diemfishing.com/catalog/tekn ... p-116.html - много лек, определено по-твърд строй от Shimano-то, абе харесах си този и за момента клоня към него.

Та, бих искал да чуя мненията на колегите, които имат повече опит и знания от мен, какво бихте ме посъветвали вие с оглед на гореописаните от мен условности и предпочитания, разбира се всякакви предложения за други директни ще са добре дошли.
Може би основната дилема в момента е Shimano Nexave или Tica Exclusive (не съм я пипнал все още), или Grauvell Teknos (за момента това е лидера ми). Благодаря оредварително за съветите ви, колеги :)
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
koki

Re: Директен телескоп 8м

Мнение от koki »

Привет,
Лично мое мнение е ,че по-добре да си вземеш щека....из магазина има доста 2-рака на приемлива цена....8-метра директен какъвто и да е той не може да бъде балансиран или си вземи седмица....
Поздрави и успех в трудния избор!
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Благодаря за мнението, колега!
Поне засега изборът на щека не стои на преден план. Съгласен съм донякъде с теб, че наистина 8м не е малка дължина и там се доближавам до някои щекарски предложения, но за момента щека не мисля да купувам :)
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Има колеги които ползват 8м,те ще ти кажат-купувай.Аз не бих си взел 8м.не съм фен на дългите директни над 7м.Един уип за мен би ми вършил същата работа.Писано е за 8метровите директни,поразрови се и ще разбереш и плюсовете и минусите.Бачо за нищо на света не ги сменя неговите хващачки.Направи избора сам,ако не ти пасне,продаваш и напред.Само ще възникнат спорове,от които няма да получиш100% гаранция,че ще знаеш решението си.Успех с избора :smt023
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Здравей колега,
аз съм твърд привърженик на 8 метровите, за мен имат много предимства пред седмицата. Тези 2 метра дистанция в повече ми позволяват да си намеря място на язовира много по-лесно.

От 3те модела, между които се колебаеш съм ловил с 2, а шиманото съм го клатил пред магазина.
Съвета ми е се откажеш от Нексейва, много нисък клас е в сравнение с дргите 2 пръта.
Пък дали ще е Ексклузив или Текнос 5000.....решението е твое, аз съм пристрастен и бих взел Ексклузива.

Успех и да се похвалиш :wink:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Nikkolay
новобранец
новобранец

Мнение от Nikkolay »

Лично аз имам 8 ца на Colmic и съм много доволен като скорпион е :D
Ловя дори и с плувки от 0,5 гр -никъкав проблем а и е много лека,което си е голямо предимство.
Смених доста 7,8 ци засега Colmica ми най допадна!
Последно промяна от Nikkolay на Съб Мар 14, 2009 11:07 am, променено общо 1 път.
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

:evil: ...тедооо рибарююююю :axe:
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Благодаря на колегите, които ме посъветваха (чируса, бутник и Ники). Честно казано, уипа за момента не стои пред мен като възможност. До момента съм ловил с щестица, а според мен разликата между нея и седмица евентуално не е голяма и не мисля, че си струва да купувам седмица, затова съм се спрял на осмицата. Друг фактор, който е и определящ е, че водоемът, на който съм луд фен е масово обрасъл с водорасли около брега и точно осмицата в повечето случаи е тази, която достига външната им граница :) Та това са основните причини, поради които съм се спрял на директна осмица. След малко ще ходя да "усетя" в ръката си Гарболино, мисля тяхното предложение заслужава внимание :-)

Колега Тедо, в настоящата тема не помня да съм коментирал дали това са малко или много пари, респективно подобни коментари не мисля, че са пряко свързани с темата. Да, парите далеч НЕ са малко, спор няма, но както един колега бе казал, КЕФ ЦЕНА НЯМА :wink: Молбата ми е да се придържаме към предмета на темата, няма нужда да я оспамваме :)
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

За реката имам директна 6-ца и в повечето случаи ми е перфектна за река (но Тунджа) и там винаги съм прав. Даже и при вятър, рядко ми е умалявала ръката. Но виж за язовир, на открито, с осмицата, предполагам при няколкочасов интензивен риболов, ръката ще си го усеща. Както и да е, въпросът за мен все още е на кой вариант да се спра :-)
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Като се запалих по този вид риболов и аз се преебах,щото си купих 7м. Но колегите с който ходех на риба ловеха с 8 метрови и се не ми достигаше тяхната дистанция...Те си ловеха, а аз повече гледах..Реших се и си взех 8м. От тогава до ден днешен седмицата не съм я вадил...За това щом си решил че искаш да ловиш с директна взимай 8м. Изображение
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Бай Гого написа:Като се запалих по този вид риболов и аз се преебах,щото си купих 7м. Но колегите с който ходех на риба ловеха с 8 метрови и се не ми достигаше тяхната дистанция...Те си ловеха, а аз повече гледах..Реших се и си взех 8м. От тогава до ден днешен седмицата не съм я вадил...За това щом си решил че искаш да ловиш с директна взимай 8м. Изображение
Именно, колега! Вече дилемата дали да е 7 или 8 метра НЕ стои пред мен. Най-голямата питанка е на каква марка и модел директен да се спра :?:
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

mita4eto написа:Именно, колега! Вече дилемата дали да е 7 или 8 метра НЕ стои пред мен. Най-голямата питанка е на каква марка и модел директен да се спра
Еми ако имаш парички...Tica,Focus,Colmic,Garbolino
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

На Колмик и на Гарболино и ези/тура да им метнеш, пак няма да сбъркаш 8) :D
Изображение
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Мдам, днес пипнах Гарболино-то и с ръка на сърце си признавам, че това е може би най-добрата осмица, която до този момент съм докоснал. Ще ми се също да пипна Колмик и Трабуко, за колмик-а нещата са ясни и зная къде да го намеря, но що се отнася до Трабуко-то, там до момента не намерих официален вносител за БГ. Търсенето продължава де :wink:
Разбира се, щом се оборудвам, ще споделя с вас :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”