Въпрос за риболов на сом

Модератор: sapuna

pafkata_83
новобранец
новобранец

Въпрос за риболов на сом

Мнение от pafkata_83 »

здр колеги тъй като съм начинаещ в риболова на сом ако можете да ми разясните малко,става въпрос за дънен риболов на река с бавно и умерено течение,монтажа е подвижно олово,вирбел и повод с кука та мисълта ми е задължително ли се слага повдигач на повода с куката и какво точно се използва за тази цел,примерно булдо става ли,ще ловя предимно на земен червей и пилешки дроб
Аватар
SBANKOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Въпрос за риболов на сом

Мнение от SBANKOV »

Привет, първо сподели на каква река ще ловиш, Дунава или някоя от по големите вътрешни реки.
Второ нещо ми се струва че си обърнал монтажа, за какво ти е подвижната тежест, след нея повдигача със стръвта, така ще имаш оплитане при всяко замятане.
Най удачно според мен е системата хеликоптер с подвижен повдигач в основата на повода и стопер на основната линия до дълбочината на която искаш да се вдигне стръвта. Иначе за повдигач може да ползваш всичко дето плава и не е толкова ярко оцветено, аз ползвам коркови тапи с трабичка.

Истината е че сома е дънна риба, която атакува стръвта от долу на горе.

Ако имаш възможност да разпънеш с лодка и да вържеш буй някъде в трастиката също е добър вариант.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
pafkata_83
новобранец
новобранец

Мнение от pafkata_83 »

ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
goldi_tiger
новобранец
новобранец

Мнение от goldi_tiger »

за река повдигач не ти трябва.И не ползваи дроб само ще си вмиришеш риболова.Сложи на попово прасе или рибе
pafkata_83
новобранец
новобранец

Мнение от pafkata_83 »

мерси колега,приемам всякакви предложения и монтажи
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

goldi_tiger написа:за река повдигач не ти трябва.
Обосновка плс?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 38#p966738" onclick="window.open(this.href);return false; Виж този аз имам успехи благодарение на колегата от форума sapuna.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

pafkata_83 написа:ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
При този монтаж ,колко е дълъг повода ?
Благодаря !
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

Димитър Чаушев написа:
pafkata_83 написа:ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
Благодаря !
повода е дълъг 120-150см, като преди куката на 15см се монтира поплавък.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

zehero написа:
Димитър Чаушев написа:
Благодаря !
повода е дълъг 120-150см, като преди куката на 15см се монтира поплавък.
Благодаря !
От тук следват въпросите !
1-Какъв поплавак (като товароподемност и материал )
2-Плетен повод ли ?
3-Как се застопорява поплавъка ?
4-За бавно течащи , или няма значение течението (изключвам бързийте )на водите , е точно този монтаж ?
И последен ,може ли този монтаж да се ползва с по-къс повод (30 сантиметра ) и без поплавък за риболов от брега ?
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

1-може да използваш плувка или коркова тапа
2-аз използвам монофил,но някои използват и плетеняк
3-ако е плувка с тръбичка иначе корка аз лично с малко олово за плувка
4-по горе във форума съм показал монтаж за течение,а за този незнам дали става защото не ловя с него
5-може,но е по хубаво с поплавък за да е дигната стръвта от дъното,а и сома атакува от долу на горе.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”