Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Въпрос за риболов на сом
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Въпрос за риболов на сом
здр колеги тъй като съм начинаещ в риболова на сом ако можете да ми разясните малко,става въпрос за дънен риболов на река с бавно и умерено течение,монтажа е подвижно олово,вирбел и повод с кука та мисълта ми е задължително ли се слага повдигач на повода с куката и какво точно се използва за тази цел,примерно булдо става ли,ще ловя предимно на земен червей и пилешки дроб
- SBANKOV
- ще става разбирач
Re: Въпрос за риболов на сом
Привет, първо сподели на каква река ще ловиш, Дунава или някоя от по големите вътрешни реки.
Второ нещо ми се струва че си обърнал монтажа, за какво ти е подвижната тежест, след нея повдигача със стръвта, така ще имаш оплитане при всяко замятане.
Най удачно според мен е системата хеликоптер с подвижен повдигач в основата на повода и стопер на основната линия до дълбочината на която искаш да се вдигне стръвта. Иначе за повдигач може да ползваш всичко дето плава и не е толкова ярко оцветено, аз ползвам коркови тапи с трабичка.
Истината е че сома е дънна риба, която атакува стръвта от долу на горе.
Ако имаш възможност да разпънеш с лодка и да вържеш буй някъде в трастиката също е добър вариант.
Второ нещо ми се струва че си обърнал монтажа, за какво ти е подвижната тежест, след нея повдигача със стръвта, така ще имаш оплитане при всяко замятане.
Най удачно според мен е системата хеликоптер с подвижен повдигач в основата на повода и стопер на основната линия до дълбочината на която искаш да се вдигне стръвта. Иначе за повдигач може да ползваш всичко дето плава и не е толкова ярко оцветено, аз ползвам коркови тапи с трабичка.
Истината е че сома е дънна риба, която атакува стръвта от долу на горе.
Ако имаш възможност да разпънеш с лодка и да вържеш буй някъде в трастиката също е добър вариант.
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
-
- новобранец
ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
-
- новобранец
за река повдигач не ти трябва.И не ползваи дроб само ще си вмиришеш риболова.Сложи на попово прасе или рибе
-
- новобранец
мерси колега,приемам всякакви предложения и монтажи
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Обосновка плс?goldi_tiger написа:за река повдигач не ти трябва.
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 38#p966738" onclick="window.open(this.href);return false; Виж този аз имам успехи благодарение на колегата от форума sapuna.
-
- разбира нещата
При този монтаж ,колко е дълъг повода ?pafkata_83 написа:ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
Благодаря !
повода е дълъг 120-150см, като преди куката на 15см се монтира поплавък.Димитър Чаушев написа:При този монтаж ,колко е дълъг повода ?pafkata_83 написа:ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
Благодаря !
-
- разбира нещата
Благодаря !zehero написа:повода е дълъг 120-150см, като преди куката на 15см се монтира поплавък.Димитър Чаушев написа:При този монтаж ,колко е дълъг повода ?pafkata_83 написа:ще ловя на р.Искър от брега,не е нужно далечно замятане но не съм на ясно с този вид риболов и за това приемам съвети,имах в предвид този вид монтаж http://prntscr.com/1i609f" onclick="window.open(this.href);return false; ,дано може да се види снимката
Благодаря !
От тук следват въпросите !
1-Какъв поплавак (като товароподемност и материал )
2-Плетен повод ли ?
3-Как се застопорява поплавъка ?
4-За бавно течащи , или няма значение течението (изключвам бързийте )на водите , е точно този монтаж ?
И последен ,може ли този монтаж да се ползва с по-къс повод (30 сантиметра ) и без поплавък за риболов от брега ?
1-може да използваш плувка или коркова тапа
2-аз използвам монофил,но някои използват и плетеняк
3-ако е плувка с тръбичка иначе корка аз лично с малко олово за плувка
4-по горе във форума съм показал монтаж за течение,а за този незнам дали става защото не ловя с него
5-може,но е по хубаво с поплавък за да е дигната стръвта от дъното,а и сома атакува от долу на горе.
2-аз използвам монофил,но някои използват и плетеняк
3-ако е плувка с тръбичка иначе корка аз лично с малко олово за плувка
4-по горе във форума съм показал монтаж за течение,а за този незнам дали става защото не ловя с него
5-може,но е по хубаво с поплавък за да е дигната стръвта от дъното,а и сома атакува от долу на горе.