06

окт

2017

Контролна дейност на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури за месец септември 2017 г.

За периода от 01.09.2017 г. до 30.09.2017 г. инспекторите на ИАРА извършиха над 1 500 бр. проверки на територията на страната, съставени бяха 83 акта за установяване на административни нарушения /АУАН/, иззети бяха повече от 24 км. мрежи и 920 кг. риба, 230 кг. от която е дарена. Обект на проверки бяха акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми, търговската мрежа и транспортните артерии.
В продължение на започналите през месец август масирани проверки в два от водоемите на Бургаска територия, обекти на най-много бракониерски набези – яз. „Мандра“ и ез. „Вая“., бяха осъществени няколко мащабни акции, в които взеха участие и доброволни сътрудници на ИАРА. Дължината на извадените от водите на двата водни обекта мрежи надвишава 17 км. с уловена в тях риба над половин тон.
В изпълнение на Плана за съвместни проверки по р. Дунав на 14.09.2017 г. инспектори на отдел РК – Централен Дунав и Агенцията по рибарство на Румъния, филиал „Мунтения“ бяха проверени 15 лица, извършващи любителски риболов и 31 бр. риболовни кораби, от които 7 бр. румънски и 24 бр. български. Извадени от водите на реката бяха 400 м. немаркирани мрежи. Съгласно графика, одобрен на работната среща с европейските партньори в гр. Виго, Испания, в периода от 14 до 17.09.2017 г. инспектори от Румъния и ИАРА Бургас извършиха съвместни проверки на пристанище Созопол при разтоварване на риболовни кораби, проверки на море и в търговската мрежа на града.
ИАРА се включи активно и в предотвратяване на последствията от създалата се критична ситуация със спирането на водата на река Въча в Кричим, което предизвика масово ловене на балканска пъстърва и мряна от жители на близкия квартал. Ръководството на ИАРА, в лицето на изпълнителния директор на агенцията доц. д-р Галин Николов, началника на отдел „РК-Южна България“ гр. Пловдив и два екипа от инспектори на ИАРА Стара Загора и Пловдив съвместно с горски служители и представители на местното сдружение на любителите риболовци останаха на пост да охраняват реката от набези до приключване на почистването на реката. В следствие на адекватните и своевременни действия на Агенцията, бяха спасени над две хиляди бройки от ресурса от риба в реката, включително маломерна пъстърва, зарибявани по-рано тази и миналата година.


Оцени публикацията:

Рейтинг 0.0 от 0 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE