04

дек

2018

РИБАТА – ВКУСНА ЗА ПОХАПВАНЕ И ПОЛEЗНА ЗА ЗДРАВЕТО НА ТЯЛОТО НИ

 

Рибата е една от храните, които освен вкусни, са и изключително полезни. В месото на рибата се съдържат важни и незаменими аминокиселини, като фенилаланин, лизин и много др. Тъй като те не се синтезират от организма, е необходимо допълнително да се приемат чрез храната. Рибата е богата на белтъци, които в състава си съдържат незаменимите аминокиселини и бързо се усвояват от организма. Рибата е ценен източник на омега 3 мастни киселини. Рибното месо е бедно на холестерол и наситени мастни киселини.

Освен полезните и важни киселини, месото на рибата съдържа много минерални вещества, като фосфор, калций, йод, флуор (които рядко са в състава на повечето храни). В някои риби, като рибата меч, скумрията и мидите, има наличие на живак, който не е хубаво да бъде в големи количества в организма, защото има ефекта на токсините за клетките на тялото ни. Консумирането на тези няколко представители на морския свят трябва да се ограничава и да не се прекалява с тях, за да не се наслагва живак в организма.

Освен високото съдържание на ненаситени и незаменими аминокиселини и минерални вещества, рибата съдържа и много витамини като витамин А, витамин Б1, витамин Б12, витамин Е и други, от които организмът ни има нужда, за да функционира и работи правилно. Рибното меню е от изключително голямо значение за повишаване на имунитета, помага за регулиране на стомашно-чревната функция, балансира ендокринната система и влияе благотворно върху нервната система.

Препоръчително е да се консумира риба поне два пъти в седмицата.


Източник: ИАРА

Снимки:
 
Оцени публикацията:

Рейтинг 1.0 от 1 гласували
Сподели публикацията:



Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE