27

апр

2011

Над 1,6 км бракониерски мрежи са иззети при проверки на водоеми в страната

В рамките на последните 5 дни, инспектори на ИАРА са извършили проверки по водоеми в страната във връзка със спазването на Забраната за риболов. В голяма част от проверките са констатирани нарушения, като заложени бракониерски мрежи и осъществяване на улов по време на размножителния период. Общо са конфискувани над 1,6 км /1690 метра/ бракониерски мрежи, хванати са 18 нарушителя и са съставени 7 акта за риболов по време на забраната.

По подаден сигнал за бракониерски набези на язовир ”Съединение”, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен в ранните часове на днешния ден са предприели наблюдение на язовира. Там те са забелязали бракониер, който товари улов в автомобила си. Инспекторите са проследили нарушителя и са сигнализирали на служители от РУ ”Полиция” Велики Преслав. На главен път Търговище-Велики Преслав, нарушителят е спрян за проверка от органите на реда. В автомобила ”Лада 1300”, управляван от лицето с инициали Й.Й. на 32 г. от Велики Преслав е открита жива риба. Инспекторите са иззели от нарушителя 33 кг каракуда и 1 кг шаран, като са му съставили и акт за нерегламентиран превоз на жива риба по време на забранителният период.

Инспекторите на ИАРА Шумен заедно с председателя на Риболовен клуб "Чисти брегове" - Велики Преслав г-н Емил Маринов са върнали във водите на най- близкия водоем – река Камчия, конфискуваната жива риба.

По сигнал на граждани, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили днес проверка на язовир “Огоста”. При проверката на язовира са открити и извадени 7 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 350 метра.Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Уловената в тях 33 кг риба /сребриста каракуда/ е дарена от инспекторите на ИАРА Монтана на Дома за стари хора в село Владимирово, община Бойчиновци.

През почивните дни инспекторите на ИАРА Монтана също са извършвали проверки на язовир “Огоста”. При една от проверките са открити и иззети 13 бр.

бракониерски мрежи с обща дължина 1060 метра. Уловената в тях около 30 кг риба /шаран и платика/ е върната във водата. Инспекторите са конфискували мрежите и са съставили констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверка на язовир “Александър Стамболийски” през почивните дни са извършили инспектори от ИАРА Габрово. В района на Дарданелите и с. Младен, инспекторите са открили и извадили от водата 150 метра бракониерски хрилни мрежи. Уловената в тях около 4 кг каракуда е върната обратно във водата.

Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир "Ивайловград".

От водите на язовира в залива край с.Бориславци, община Маджарово са извадени и иззети 2 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 100 метра.

Инспекторите са успели да освободят от мрежите и върнат във водата уловената риба от видовете шаран, сом и каракуда. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

През последните 5 дни, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Велико Търново са извършили проверки по река Дунав, напоителният канал при Свищов и старите речни корита на река Янтра от гр. Полски Тръмбеш до с.

Драганово. По време на проверките са проверени 87 любители риболовци.

Инспекторите са съставили 16 акта на нарушители, като 6 от тях са за улов на риба по време на забраната, 3 акта са за извършване на нощен риболов и 7 акта за риболов без билет. Инспекторите от ИАРА Велико Търново са иззели от нарушителите 6 бр. въдици и други 6 бр. рибарски принадлежности.

По време на празниците проверка по река Дунав са извършили и инспектори от ИАРА Русе и Силистра. В района на Тутракан инспекторите са открили и извадили от реката 8 бр. винтери и бракониерска мрежа от капрон с дължина 30 метра, поставени в работно положение. Риболовните уреди са конфискувани и са съставени констативни протоколи срещу неизвестен извършител.

Инспекторите на ИАРА Русе са съставили и акт на любител риболовец за улов по време на забраната в района на с.Бръшлен.


Оцени публикацията:

Рейтинг 0.0 от 0 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE