05

март

2024

Актуални действия за възстановяване на застрашените видове в Черно море

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев проведе среща с представителите на регионалния офис на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) в Бургас.

Комисията е предприела кампания за изготвяне на оценка на приулова на китоподобни в Черно море и да проучи ефикасността на някои мерки за намаляването му, включващи въпросници за бодливата акула, калкана, есетрата и делфините.

„Миналата година проведохме една успешна кампания благодарение на съдействието на ИАРА. Информацията, която получихме от предходната година ще я надградим и през тази. На база резултатите, които ще бъдат представени скоро ще бъдат предприети последващи законодателни мерки. Целта на въпросниците не да ощетява рибарите, а по-скоро да предадат чрез знанията и опита своят принос за възстановяване на популацията на застрашените морски видове. Всички те са обърнати в полза на рибарите и администрацията, да се изяснят трудностите при докладване и да се оформи точна статистика“ споделиха организаторите.

 „Ние, миналата година направихме проучване за рапана в Черно море. Вярвам, че се получи успешна кампания със събиране на така необходимата за всички нас информация. Ролята на агенцията е да подпомага опазването на изключително важните за Черноморската система видове“ каза д-р Георгиев.

В периода от март до май GFCM ще събира информация от рибарите за споделяне на наблюдения в съвременния риболов на калкан, възстановяване на популацията на бодливата акула и опазването на застрашените видове в Черно море. Агенцията ще съдейства за създаване на тясна връзка между двете страни, за да се обобщят конкретни данни за състоянието на морските живи ресурси.


Източник: ИАРА

Снимки:
 
Оцени публикацията:

Рейтинг nan от 0 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE