18

юни

2024

В Бургас се проведе среща на заинтересованите страни за черната мида и регулаторните механизми в българската акватория на Черно море

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев и екипи на агенцията организираха работна среща на тема "Производство, улов, първа продажба на черна морска мида и контролно регулаторни механизми в българската акватория на Черно море". Форумът беше между Българска агенция по безопасност на храните, Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас, Басейнова дирекция "Черноморски район", рибарски сдружения, собственици на мидени ферми и заинтересовани страни.

На срещата направиха преглед на законодателната рамка при двучерупчести мекотели - забрани, ограничения и режими в зоните за улов, необходими изисквания при издаване на разрешителни за стопански риболов при улов на морски черни миди.

Проследимост на уловените количества, етикиране, условия за транспортиране, разрешителни режими и обсъждане на законодателни промени, при необходимост свързани с предотвратяване на негативните въздействия върху човешкото здраве.

Обсъдено беше съвместно взаимодействие между всички институции при създаване на евентуални ограничителни режими за забрани за улов в чувствителни черноморски зони, които са с установени потенциални рискове от заустване на отпадни води или наличие на химически заводи в близост.

"Благодаря за участието на всички институции на форума. Пример за успешно сътрудничество е извършената акция между агенцията, Гранична полиция и БАБХ, която се проведе преди дни във Варна за нарушители с над 4 тона рапани. Днес обсъдихме контролни дейности, които да предприемем при съвместни и регулярни проверки, в съответствие с плановете за взаимодействие между институциите. През следващите месеци ще извършим засилени проверки на черна морска мида през летния сезон" каза д-р Георгиев.


Източник: ИАРА
Оцени публикацията:

Рейтинг nan от 0 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE