25

яну

2013

Хванато е лице, предлагащо и търгуващо незаконно черен хайвер

Мобилна група на ИАРА под ръководството на директора на ИАРА д-р Драгомир Господинов и зам.-директора д-р Кирил Делев и със съдействието на служители от РУ “Полиция” Казанлък и Асеновград и от областните дирекции на БАБХ Казанлък и Асеновград са хванали лице в района на Казанлък, предлагащо и търгуващо черен хайвер от моруна. От него са иззети около 20 кг. черен хайвер. Нарушителят е задържан от органите на реда и срещу него е образувано досъдебно производство.

Моруната е защитен вид и съгласно заповед №РД09-43 от 20.01.012 г. на министъра на земеделието и храните за срок от 4 години се забранява извършването на риболов, пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Ръководството на ИАРА напомня на рибарите, че есетровите риби са включени в Червената книга, като застрашени видове и са под специален мораториум, като улова, търговията с тях и продукти от тях е криминално деяние, съгласно чл.

238, ал.1, б “г” от Наказателния кодекс по който нарушителите подлежат на лишаване от свобода до 1 година и глоба в размер до 1000 лв. и чл.278д от НК по който нарушителите се наказват с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.Снимки:
   
Оцени публикацията:

Рейтинг 1.5 от 2 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE