08

яну

2016

Бракониери посегнаха с брадва на инспектори на ИАРА- Благоевград

На 06.01.2016 г при проверка за спазване режима на риболов по р. Струма в област Благоевград, в района на общ. Сандански, инспектори на „РК- Благоевград“, към Отдел „РК-Западна България констатираха голяма група риболовци, извършващи риболов с „голи“ тройни куки в нарушение на чл. 24, ал. 2 от ЗРА.

След извършеното наблюдение и предприетите мерки за установяване на нарушителите от страна на инспекторите на ИАРА, бракониерите направили опит да се саморазправят с контролните органи. Нарушителите посегнали с брадва срещу инспектор, нанесли удар с голям екземпляр уловена риба, последвали заплахи за саморазправа с държавните служители. Лицата влезли в устен спор,по време на който отправили обиди към инспекторите. Проверяващите подали сигнал на телефон 112.
До пристигането на полицейския патрул нарушителите отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи. Въпреки опитите на инспекторите на ИАРА да задържат нарушителите до пристигането на полицейските служители на РУП Сандански, част от бракониерите успели да избягат, а един от задържаните успял да се укрие, пресичайки пълноводната река Струма , бягайки в неизвестна посока.
Един от риболовците е разпознат като системен нарушител, а друг е разпознат по превозното средство , което изоставя след гонката. След пристигането на полицейските служители е направен оглед на мястото на нарушението и са извършени издирвателни действия в с. Дамяница, общ. Сандански , в която посока побягват бракониерите. Чрез полицейските данни и масив от вътрешна информация на МВР, е установена самоличността на извършителите, на които чрез Констативни протоколи, ще им бъдат връчени покани за съставяне на АУАН- и по чл. 24, ал. 2 от ЗРА.
По-късно същият ден в района на общ. Сандански, въженият мост над с. Струма, по отзоваване на сигнал за нарушение за риболов с „голи“ тройни куки /чл. 24, ал. 2/ и мрежички /тип парашут/, по /чл.35, ал.1, тл.7/, екипът от инспектори се отзовава на място. При което, са установени нарушители по ЗРА, но най-демонстративно единият от тях, побягва , изоставяйки риболовният си уред , който е задържан с КП за улов по чл. 35, ал.1, т. 7, а другият който е рицидивен тип и познат контингент на служителите на ИАРА, скъсва влакното, целейки да прикрие деянието си, нарушение по чл. 24, ал. 2 от ЗРА.На базата на съставените КП са изготвени покани за съставяне на АУАН-и, на въпросните бракониери.
В подобни случай, нарушителите се събират на групи, ескалират напрежение, закани и заплахи към инспекторите. В случая, се опитаха насила да отворят служебния автомобил и да измъкнат от там , иззетите уреди от нарушението. Това бе повод отново екипа да се обърне към дежурния на РУП Сандански и запазеното самообладание на инспекторите, не доведе до ново напрежение.
Напоследък зачестиха сигнали на съвестни любители риболовци в областта на места, където започна групирането на скобара на пасажи, което провокира все повече бракониерски набези. По възможност инспекторите се отзовават на всеки сигнал.

 

 Снимки:
  
Оцени публикацията:

Рейтинг 3.0 от 1 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE