ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повечеНаименование: Платика
Други названия: дунавска платика
Латинско наименование: Abramis brama


Актуална информация за риболов на Платика


Описание

Платиката е представител от семейство шаранови. Характерна за нея е малката глава от, където започва силно извита гърбица и сплесканото й в страни тяло. Около аналния плавник с форма на правоъгълник липсват люспи.
Платиката е риба, която достига размери в порядъка на 60 см дължина и тежи около 5-6 кг.
Плавниците й имат сиво черен цвят, които не променят красите си дори в размножителния период. Понякога се покриват със светлосиви или белезникави точки, наподобяващи обрив.
Цвета на рибата се определя от възрастта и средата й на живот. При малките платики са типични сребристите тонове. Пораствайки формата на тялото се изменя във височина и наподобява чиния, силно сплескан от двете страни. Цветовете на тази възраст при платиката са тъмно кафяви или тъмно синкави, а по двете страни се обагря в бронзово.
Платиката има малка уста, която може да се обтяга напред като хобот и служи за ровене в тинята. Живее на стада по дъната на водоемите. По нашите води обитава река Дунав и долните течения на реките, които се вливат в нея. По другите водоеми из страната се среща също, но е развъждана по изкуствен начин.
Платиката обича топлината, затова и най-добре се развива в река Марица и язовирите, около ТЕЦ-а, „Овчарица“ и „Розов кладенец“. През последните няколко години се размножава и в студените води на язовир „Искър“ и „Душаница“, но това не променя навиците и привичките й.
Обитава глинестите и тинести дъна, а сред пясъчни такива рядко може да се види. Любимите места са укрития от леки прагове, образувани по повърхността. Там тя усеща голяма сигурност и защита.
Платиката се храни с организмите по дъното на водоема, но хапва и червеи, пиявици, личинки и някои мекотели. През лятото може да се чуе как смуче и пасе някои видове водорасли и шавари.
Платиката се развива бавно до втората година, а после забързва растежа си до скорост, че може да удвои килограмите. Живее от 15 до 20 години и расте предимно на височина.

Оцени публикацията:

Рейтинг 4.8 от 4 гласували
Сподели публикацията:Коментари:
Добави коментар:
ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE