Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Епа, нали си таковал чужда булка днес, ако буля не е разбрала, тряя си рахатясал.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Аз нали ви казах, че в неделя тръгват гъбите!
Тая сутрин с двама верни другари напъплихме гората на развиделяване, очаквах че ще има предимно жълт пачи крак, но освен него намерихме и сив пачи крак, дъбови, бронзови и царски/хлебни манатарки. Не съм снимал, че телефона ми беше в раницата, но финалния резуртат е това - около 3 кила гъби екстра качество.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
И ние с братчедът се разписахме задоволително, кило и половина пачи крак и седем манатарки екстра качество. Това на Витоша , 1000м.н.
- T.Mihov
- научил се да хвърля

Ние с малкия пък в събота се отчетохме с почти кило пачи крак и една манатарка.Очаквах повече манатарки,ама явно още не им е дошло времето или изобщо няма да им дойде там тая година - времето ще покаже 
Все не остава време да пиша, но дай да драсна тоя път и аз няколко реда, да не ме забравите
В последните седмици редовно проверявам на различни места... Първите манатарки намерих по северозапада, в ниски дъбови гори 250-300 мнв., но бяха само единични гъби или съвсем ги нямаше. Този уикенд, вече по Софийско, нещата потръгнаха по-добре... В събота на 750 м. открих първия пачи крак - редки и малко гъби, но пък учудващо едри и свежи. Манатарка открих само една - царска, докато дъбови и брознови нямаше изобщо. Набрах и доволно от любимите ми гълъбки...
В неделя на 850-900 м. вече намерих и манатарките - тъкмо тръгващи, с отлично качество, но отново сравнително редки и малко като брой (за което вина според мен има и факта, че най-дашните ми участъци от гората са брутално изсечени и всичко е оголено и в безпорядък от сечта
) Отново имаше и малко пачи крак, както и гълъбки... В общи линии нещата са в самото си начало и би трябвало в следващите дни да стане доста интересно. За който има време да ходи...
Те ви за цвят малко фотоси от събота и неделя (с извинение за снимката от дОма
):
Поздрави!
В последните седмици редовно проверявам на различни места... Първите манатарки намерих по северозапада, в ниски дъбови гори 250-300 мнв., но бяха само единични гъби или съвсем ги нямаше. Този уикенд, вече по Софийско, нещата потръгнаха по-добре... В събота на 750 м. открих първия пачи крак - редки и малко гъби, но пък учудващо едри и свежи. Манатарка открих само една - царска, докато дъбови и брознови нямаше изобщо. Набрах и доволно от любимите ми гълъбки...
В неделя на 850-900 м. вече намерих и манатарките - тъкмо тръгващи, с отлично качество, но отново сравнително редки и малко като брой (за което вина според мен има и факта, че най-дашните ми участъци от гората са брутално изсечени и всичко е оголено и в безпорядък от сечта
Те ви за цвят малко фотоси от събота и неделя (с извинение за снимката от дОма
Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
[*]Сутринта направих един тараш на 750м.н , моите гъби слаба работа, към кило пачи крак, двадесетина манатарки,пет бронзака, шест дъбови и другите хлебни. Реших да си направя микс с хлебните, да видя дали ще се овкусят. На финала намерих и четири млади булки, първите за сезона. Пачият крак вече засъхва, ако не завали, съвсем ще се съсухри.
-
phillemow
- ще става разбирач

Тръгнаха гъбите и на 1000м.Пачият крак вече отстъпва и позасъхва.Манатарките все още не са масови.

Кърлежите засега са много малко,за разлика от комарите.
Кърлежите засега са много малко,за разлика от комарите.
- T.Mihov
- научил се да хвърля

Днес след работа направих едно кръгче на същото място от миналия път - 10-на пачи крака и 2 малки манатарки.Това на около 650-700м.Има нещо гнило - толкова дъж и слънце,а гъби малко...
.Предишни години на същото място в далеч по-сушаво и горещо време съм намирал много повече манатарки.
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
След толкова дъжд и слънце и след обнадеждаващия резултат от миналата седмица, беше крайно време за първото истинско бране на горски гъби. Ставане в 4.30 ч., даже кафе не пихме и малко след 5.30 ч. сме на терен. Стара планина, 850-1000 мнв, гората е предимно дъб, тук-там примесен с бук/габър и иглолистни. Надявах се на повече пачи крак, но намерихме само около килограм, манатарки доволно - 6 кила, екстра качество, можех и повече да събера, ама някой трябва да ги носи... 
Манатарки да иска човек, но имаше много преминали и мухлясали от пороят онази вечер. Вчера с братчедът набрахме над пет кила. Имаше задоволително и пачунко, пресен излязъл след дъжда. Това при положение че някой ни беше изпреварил сутринта.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Тази седмица бях на почивка,
Но понякога се размислях, дали не съм пропуснал изобилието на гъбите !
И вчера се връщам, отбих до една гора, богата на гъби, предимно манатарки.
Влязох към гората, а там коли, коли, и пак коли .................... !
Помислих си :
- Изобилието е започнало без мен !
Тръгнах и .................... греда !
Да, бях последен, в късният следобед,
Ама това е гора, винаги остават гъби !
Намерих редки манатарки, дребни на ръст, доста червиви, доста проядени от черните бръмбари,

Почистих гъбите на място, останаха десетина - за един тиган.
Нямаше преминали манатарки, което показва, че сега тръгват.
На 900 - 1000 м н.в.
Но понякога се размислях, дали не съм пропуснал изобилието на гъбите !
И вчера се връщам, отбих до една гора, богата на гъби, предимно манатарки.
Влязох към гората, а там коли, коли, и пак коли .................... !
Помислих си :
- Изобилието е започнало без мен !
Тръгнах и .................... греда !
Да, бях последен, в късният следобед,
Ама това е гора, винаги остават гъби !
Намерих редки манатарки, дребни на ръст, доста червиви, доста проядени от черните бръмбари,
Почистих гъбите на място, останаха десетина - за един тиган.
Нямаше преминали манатарки, което показва, че сега тръгват.
На 900 - 1000 м н.в.
-
phillemow
- ще става разбирач

В петък сутринта влязох в гората веднага след дъжда.Основно са букове и се бере пачи крак.Бяха се показали и манатарки.

четири една до друга

хубаво е да намериш манатарки и пачи крак в близост

това беше бонус-страхотна супа се получи

доволно,от повече няма и смисъл

четири една до друга
хубаво е да намериш манатарки и пачи крак в близост
това беше бонус-страхотна супа се получи
доволно,от повече няма и смисъл
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
2 кг във фризера, 2 кг в бурканчета, 1 кг на сушилката и останалото в тавата с няколко вратни пържолки със сметана и мащерка. 
По принцип не ходя за гъби веднага след уикенда,но днес се качих на 1100м.н на лов за бронзаци. Имаше доста гъба, бронзаци на рояци, но повечето преминали. Прибрах към три кила чисти гъби и десетина пачи крака.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Явно Ники и Митко са намерили изобилието тези дни !
И аз ходих днес, ама събрах малко.
Хубава гора, под 500 м н.в.,
Много влага, топло време, а гъбите пренебрежимо малко !
Но, колкото, толкова,
Впечатлен съм от чистотата на манатарките през този месец - днес 100 % чисти гъби.

Рядко се случва !
И аз ходих днес, ама събрах малко.
Хубава гора, под 500 м н.в.,
Много влага, топло време, а гъбите пренебрежимо малко !
Но, колкото, толкова,
Впечатлен съм от чистотата на манатарките през този месец - днес 100 % чисти гъби.
Рядко се случва !