Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Добре де, някой няма ли да покаже някоя тръбенка най-сетне, че да ме амбицира да се размърдам малко
Аз бях за риби в последните дни, та гъбите ги оставих на мира... Но да кажа по темата с русулите - За мен несправедливо подценявана от мнозина гъба за консумация ... Събирам три вида гълъбки, които познавам достатъчно, и го правя вече доста години. Зелената не ми е на челно място като вкус... Лошото при гълъбките е (поне за мен), че си заслужават само в свежо състояние и само във вид на печени или задушени/пържени. Консервирани, замразени, сушени, варени и т.н. не ми харесват. Другия ми проблем с тях е, че са много чупливи и при събиране в по-големи количества или съвместно с други видове става мармалад... Затова обикновено в годината бера 2-3 пъти, докато им се наситя и докато няма масово друго... После си карам с видовете, които мога да събирам и оползотворявам в по-големи количества

Аз бях за риби в последните дни, та гъбите ги оставих на мира... Но да кажа по темата с русулите - За мен несправедливо подценявана от мнозина гъба за консумация ... Събирам три вида гълъбки, които познавам достатъчно, и го правя вече доста години. Зелената не ми е на челно място като вкус... Лошото при гълъбките е (поне за мен), че си заслужават само в свежо състояние и само във вид на печени или задушени/пържени. Консервирани, замразени, сушени, варени и т.н. не ми харесват. Другия ми проблем с тях е, че са много чупливи и при събиране в по-големи количества или съвместно с други видове става мармалад... Затова обикновено в годината бера 2-3 пъти, докато им се наситя и докато няма масово друго... После си карам с видовете, които мога да събирам и оползотворявам в по-големи количества
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
По моите места ги няма все още. В началото на юни веднъж намерих 2-3 гнезда сив пачи крак, но на тръбенки не съм попадал, а и не съм чувал някой да е намирал. По мои наблюдения, те се появяват в края на лятото/ранна есен, ако условията позволяват разбира се.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Има и тръбенки, намерих две шепи вчера,
Ама много мачове и .................. не остава време за писане !
Утре ще ги проверя отново !
Само кажи как ги готвиш !
- Павел Иванов

При мен тръбенка , тая зелената гняс , лютива млечница , че дори и рогачка бол . Обаче нито една от изредените не консумирам , еле па тръбенка от как подведен от вкусовите и качества прехвалени имено в тая тема преебах един микс с манатарки и пачи крак .
За съжаление ни манатарки , ни пачи крак , ни булки , ни брезовки при мен а с това се изчерпват горските гъби които консумирам с удоволствие .
пп - и Нурсе одърте , вече не може да оди къ си требе и не става да я водим за трюфели .....
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Мда... Това потвърждава за пореден път колко е точна онази приказка за вкусовете...
На мен тръбенката ми е една от най-любимите гъби, много по-предпочитана дори от прехваления пачи крак... Слагам я навсякъде (ако имам) и не ми омръзва - ризото, супи (в микс със други видове), паста, сосове, омлети... Няколко пъти правих с нея и един уникален "пастет" с крема сирене, чесън и мащерка - мнооого добро да си го туриш после върху препеКана филийка или не толкова прпеКана пържолка!
Значи щом Георги е намерил е време да нагледам и аз моите зони. Във влажни години Юли си им е баш времето...
Павле, ако речеш, мога да мина да ти оскубя тръбенката и рогачката... да могат да ти растат манатарките на воля
Само прати една локация и ги махам до "голо" 
На мен тръбенката ми е една от най-любимите гъби, много по-предпочитана дори от прехваления пачи крак... Слагам я навсякъде (ако имам) и не ми омръзва - ризото, супи (в микс със други видове), паста, сосове, омлети... Няколко пъти правих с нея и един уникален "пастет" с крема сирене, чесън и мащерка - мнооого добро да си го туриш после върху препеКана филийка или не толкова прпеКана пържолка!
Значи щом Георги е намерил е време да нагледам и аз моите зони. Във влажни години Юли си им е баш времето...
Павле, ако речеш, мога да мина да ти оскубя тръбенката и рогачката... да могат да ти растат манатарките на воля
- G.Petkov

Гъби намирам !
Странното е, че местните гъбари ги няма.
Рядко забелязвам следи от друг, освен мен !
Хубав пачи крак,

Чудесни брезовки,
Напоследък ми станаха любими гъби за готвене,

И манатарки,

Имаше и от червените едряци,

Една маса гъби !

Част затворих в буркани, част раздадох !
Засега има !
Странното е, че местните гъбари ги няма.
Рядко забелязвам следи от друг, освен мен !
Хубав пачи крак,
Чудесни брезовки,
Напоследък ми станаха любими гъби за готвене,
И манатарки,
Имаше и от червените едряци,
Една маса гъби !
Част затворих в буркани, част раздадох !
Засега има !
- G.Petkov

Преди време в темата, Счетовод сподели свои наблюдения в търсене на манатарки и други гъби в горещите и сухи месеци – юли и август.
Миналата година в разговор с Митко, той също разви тезата – гъби по това време има около планинските рекички и поточета.
И моето мнение е същото, а като гледам клиповете на Янатарковците – в летните месеци често около тях ромоли вода !
Та затова и аз имам дерета в горите, които винаги преглеждам и понякога намирам гъби. В гората може да няма, всичко да е изсъхнало, ама в дерето има влага, сянка и гъбки .
Ето едно такова дере, има ручейче, после ще пресъхне, но сега тече чиста планинска вода, влага и ..................... гъби .

Редки, но много хубави бронзаци,

Едри и свежи брезовки,

Имаше и пачи крак,

И на излизане, в едно друго дере намерих тази внушителна бронзова,

Тежеше 700 гр., узряла, чиста - запълни две скари за сушене !
Това събрах в този лежерен излет,

Миналата година в разговор с Митко, той също разви тезата – гъби по това време има около планинските рекички и поточета.
И моето мнение е същото, а като гледам клиповете на Янатарковците – в летните месеци често около тях ромоли вода !
Та затова и аз имам дерета в горите, които винаги преглеждам и понякога намирам гъби. В гората може да няма, всичко да е изсъхнало, ама в дерето има влага, сянка и гъбки .
Ето едно такова дере, има ручейче, после ще пресъхне, но сега тече чиста планинска вода, влага и ..................... гъби .
Редки, но много хубави бронзаци,
Едри и свежи брезовки,
Имаше и пачи крак,
И на излизане, в едно друго дере намерих тази внушителна бронзова,
Тежеше 700 гр., узряла, чиста - запълни две скари за сушене !
Това събрах в този лежерен излет,
Много добри излети, браво!
Аз в събота минах през моите места за тръбенки, но не намерих такива... ако не броим една съвсем малка групичка от току що поникващи гъбета. Иначе Георги е прав - останалите гъби бяха около влажните зони... Открих малко манатарки до едно поточе, а из най-влажните местенца в гората се срещаха тук-там пачи крак и брезовки. Добра разходка се получи и успях да събера материал за да си пробвам новата сущилня за гъби
Но явно с тръбенките продължаваме да се дебнем...още мъничко дъжд им трябва
Аз в събота минах през моите места за тръбенки, но не намерих такива... ако не броим една съвсем малка групичка от току що поникващи гъбета. Иначе Георги е прав - останалите гъби бяха около влажните зони... Открих малко манатарки до едно поточе, а из най-влажните местенца в гората се срещаха тук-там пачи крак и брезовки. Добра разходка се получи и успях да събера материал за да си пробвам новата сущилня за гъби
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
След хубавия дъжд в неделя трябваше отново да проверя... И тоя път ги издебнах, тръгнали са
Не снимах много, щото нямаше време (бавно се берат тия пущини), но понабрах доволно, а имаше и много едва покарали гъбета. Ако в следващите ден-два има още един дъждец, макар и локален, нещата ще станат бомба...
Иначе с останалите гъби в конкретната гора положението беше следното: манатарки почти напълно липсват вече... намерих 3-4 с не особено добро качество. Имаше обаче доста брезовки, както и пачи крак, включително новопоникнали гъби след уикенда. Срещаха се и чести зелени гълъбки - млади и свежи гъби с добро качество. Намерих единична жълта рогачка и единичен сив пачи крак...
С две думи, като за час и половина след работа, си сглобих неочаквано приятен и изобилен излет
Ако намеря време през уикенда, ще надникна и съвсем по високото,ма силно се съмнявам да успея 
Не снимах много, щото нямаше време (бавно се берат тия пущини), но понабрах доволно, а имаше и много едва покарали гъбета. Ако в следващите ден-два има още един дъждец, макар и локален, нещата ще станат бомба...
Иначе с останалите гъби в конкретната гора положението беше следното: манатарки почти напълно липсват вече... намерих 3-4 с не особено добро качество. Имаше обаче доста брезовки, както и пачи крак, включително новопоникнали гъби след уикенда. Срещаха се и чести зелени гълъбки - млади и свежи гъби с добро качество. Намерих единична жълта рогачка и единичен сив пачи крак...
С две думи, като за час и половина след работа, си сглобих неочаквано приятен и изобилен излет
- G.Petkov

Преваляванията намаляха, имаше дни със силен вятър,
Дойде и топло време,
И развитието на гъбите по моите райони спря.
В края на миналата седмица направих една разходка,
Да си мина по района,
Имаше много манатарки, но преминали.
Само няколко ставаха и ги взех, другите останаха в гората.

Намерих и няколко брезовки, това имаше,

Изобилие от неядливите манатарки, дребни, едри,

Имаше две миниатюрни ярко червени манатарчици,
Толкова бяха красиви, че не ги взех за снимка !
В гората намерих и тази гъба - лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum),

Свързват я с китайската медицина, имала лечебни свойства,
В тази област съм пълен лайк,
Но ако на някой му трябва тази гъба, ще му я подаря.
Гъбата е млада, съхранявам я в хладилник.
Явно идва студен фронт с валежи,
Дано съживи малко гъбите, преди да преминем към смърчовият пояс !
Дойде и топло време,
И развитието на гъбите по моите райони спря.
В края на миналата седмица направих една разходка,
Да си мина по района,
Имаше много манатарки, но преминали.
Само няколко ставаха и ги взех, другите останаха в гората.
Намерих и няколко брезовки, това имаше,
Изобилие от неядливите манатарки, дребни, едри,
Имаше две миниатюрни ярко червени манатарчици,
Толкова бяха красиви, че не ги взех за снимка !
В гората намерих и тази гъба - лакирана ганодерма (Ganoderma lucidum),
Свързват я с китайската медицина, имала лечебни свойства,
В тази област съм пълен лайк,
Но ако на някой му трябва тази гъба, ще му я подаря.
Гъбата е млада, съхранявам я в хладилник.
Явно идва студен фронт с валежи,
Дано съживи малко гъбите, преди да преминем към смърчовият пояс !
Едулиси се намират вече, но много мераклии.
Аз съм на вълна тръбенки, но през уикенда не остана никакво време за гъби...
Затова вчера след работа скочих да си нагледам находищата, с надежда, че са закачили някой дъждец в последните 4-5 дни. Уви, не бяха, и повечето бяха изсъхнали още преди да са се развили...
В гората на 1000 м.н.в. вече е напълно сухо и само по най-влажните местенца могат да се срещнат по някоя лютива млечница или гълъбка. Без да се чудя директно се вмъкнах в дерето, в което все още тече някаква водичка, и се движих изцяло по/в него. Това се оказа що годе сполучлив ход, благодарение на който някак успях да събера нещо - тръбенка и сив пачи крак основно, което беше и целта. За цвят откъснах няколко брезовки, а за изненада - и две сърнели, и то в "нищото", след като бях излязъл от дерето да се прибирам към колата... Да им се чудиш откъде се бяха взели в тая суша и в най-горещото време
Затова вчера след работа скочих да си нагледам находищата, с надежда, че са закачили някой дъждец в последните 4-5 дни. Уви, не бяха, и повечето бяха изсъхнали още преди да са се развили...
- G.Petkov

Племенникът ходи два пъти.
Първият - една манатарка и няколко брезовки,
Вторият път - две манатарки и малко дребен пачи крак.
А той ходи много, млад и як, не е като мен - да търси кратки маршрути !
И той е забелязал масово присъствие на гъбари !
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Токсиколозите от Пирогов харесват това!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."