Нов монтаж

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Нов монтаж

Мнение от Бачо Илия »

Намерих едни стопери , би трябвало да станат :roll:

Изображение
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

IDA написа:Намерих едни стопери , би трябвало да станат :roll:

Изображение
Така,да взема и аз думата,та тия стопери са само за търговците.Пробвай по моя начин-връзваш отдолу оловото,на метър връзваш обикновен вирбел,но не за мач а вирбел по-голям номер,нагоре връзваш корда дължина по осмотрение,нанизваш гумена перла,повода за рибката,пак перла и вирбел,и на него за основното,или метода на копче,асансьор ,модернизиран вариант,нямам в къщи корда и вирбели да го снимам,че багажа ми е другаде.Няма никаква опастност при замятане,а ползвам и монтаж на троен Т-образен вирбел.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Хм,с монтажа от първото мнение ловя щука по Огоста от 7-8 години...за да стане ясно-първо слагам стопер,след това щукарска плувка,която е подвижна,после следва като е описано.Ако един стопер не свърши работа,слагате два,това особено важи за стоперите под вирбела за металния повод...Монтажа работи прекрасно на слабо течение,когато е направен добре успява да фиксира стръвта и тапата много добре и не позволява на живата рибка да се завре във водораслите.Позволява и хвърлянето на дълбочини,по-големи от дължината на пръта.Прътите се слагат изправени според обстановката...
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Според мен за да не се мести долния стопер(този под вирбела) , теглото на рибката и теглото на утежнението трябва да са с приоритет на утежнението. Примерно : на 60-70 грамови рибки да съответства 120-150 гр. утежнение , а не обратното. Тогава не би следвало да се мести , като за по-сигурно-два стопера долу. Аз до сега монтажа го правех с продълговати оловца "стил" и този и подобен "на дъно".
Със вирбелите също става но идеята е да може да се сменя дълбочината на подаване на стръвта.
Взел съм стопери за дебели влакна и ще пробвам при първа възможност :D
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

А според мен като захапе щуката или квото е там не е хубаво да върви много суркайки се по кордата,а още повече да се законтря чак долу при оловото.И тия силиконови стопери какво ви спират само не разбрах.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

То , при "суркането", би следвало да има гумен амортисьор ( съчма) и върху възела на оловото :roll:
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да но набира инерция а при търкане знаеш какво става.Патил съм си от този монтаж и затова го правя по начина който описах по-горе.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И едно "патерностер" рамо за монтажи от тоя тип:

Изображение
Изображение
grizzly
новобранец
новобранец

Мнение от grizzly »

може ли снимка на монтажа че съм доста заинтересован :P :P :P
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

grizzly написа:може ли снимка на монтажа че съм доста заинтересован :P :P :P
Като се появи автора на монтажа , се надявам да ти постне снимка , моята оценка за монтажа клони към .... :roll: , но въпреки това ще го пробвам за някоя и друга фотогенична щукичка. По начало този тип монтаж трябва да се прави точно както го е описал колегата Бутник , само че вместо тройния вирбел може да се ползва "патерностер"- няма уплитания и стръвта е презентирана както се полага! Лично аз , предпочитам олова "стил" 2.5-3.0 гр. за "стопери"- не се "суркват" и 0.35/0.40 не се къса- и с "тапа" и " на дъно"!!!!! Винаги могат да се отворят и да се промени дълбочината .... и никога не ми се е налагало!!!
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

IDA написа:
grizzly написа:Винаги могат да се отворят и да се промени дълбочината .... и никога не ми се е налагало!!!
Идеята на монтажа според мен е,при дълбока и чиста вода рибето спокойно да обхожда водните слоеве по вертикала.Лично аз,ако е 3м. дълбоко позиционирам долния стопер на 50см от дъното,а горния на 50см под повърхността.Отначало винаги набива надолу,но поизмори ли се и изплува към повърхността.Почти всички удари са точно в този момент!Слабата страна на този монтаж е,че ако не знаеш точната дълбочина на мястото,то при прогонването и/докато тежестта легне на дъното и изпъне линията до тапата/ има голяма вероятност да прогониш всичката риба в отсека.За следващите излети обаче ще е ясно!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Добре се развива темата.Този монтаж е предвиден преди всичко да предоставяте стръвта в по горни слоеве,ако си с фиксиран вирбел това няма как да стане.Другото което казах е да свали монтажа долу при хващане на риба.Пробвалсъм със съчма,пробвал съм и със подвижен възели какво стана,изпуснати 2 големи риби заради късане.След като сложих стопери нямам късане.Тука ще опровергая колегата Бутник,защото когато се плъзга във водата няма почити никакво загряване и претриване,тука говорим за монофил над 0,35.Споменах го и ще кажа пак,на този монтаж съм хващалриби.Нека да познае някой колко тежи амура който съм извадил на тоз монтаж,ще има черпалка.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Адаш , дай малко повече детайли по амура , предполагам че е на Дунав. Дълбочина , стръв , монтаж , оставяш ли разстояние между двата стопера или са събрани на едно място заедно с мънистата и повода между тях... :roll:
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Не адаш,на теца е.Само,че тежеста е по лека и плувката доста по мъничка и подвижна.Това е когато амура стои горе,но много трудно яде тогава.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Питах , защото монтажа във всичките му разновидности , си е откровен" патерностер"-монтаж , който е един от най-добрите монтажи за риболов в средни и повърхностни слоеве , за всякакви риби и най-вече на течение. Щом е на теца , предполагам че си дал наклон под някакъв ъгъл на основната линия , със застопорена тежест долу и малката плувка горе :D
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”