Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Нов монтаж
Модератор: sapuna
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Нов монтаж
Така,да взема и аз думата,та тия стопери са само за търговците.Пробвай по моя начин-връзваш отдолу оловото,на метър връзваш обикновен вирбел,но не за мач а вирбел по-голям номер,нагоре връзваш корда дължина по осмотрение,нанизваш гумена перла,повода за рибката,пак перла и вирбел,и на него за основното,или метода на копче,асансьор ,модернизиран вариант,нямам в къщи корда и вирбели да го снимам,че багажа ми е другаде.Няма никаква опастност при замятане,а ползвам и монтаж на троен Т-образен вирбел.IDA написа:Намерих едни стопери , би трябвало да станат![]()
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- ще става разбирач
Хм,с монтажа от първото мнение ловя щука по Огоста от 7-8 години...за да стане ясно-първо слагам стопер,след това щукарска плувка,която е подвижна,после следва като е описано.Ако един стопер не свърши работа,слагате два,това особено важи за стоперите под вирбела за металния повод...Монтажа работи прекрасно на слабо течение,когато е направен добре успява да фиксира стръвта и тапата много добре и не позволява на живата рибка да се завре във водораслите.Позволява и хвърлянето на дълбочини,по-големи от дължината на пръта.Прътите се слагат изправени според обстановката...
-
- учете се от него
Според мен за да не се мести долния стопер(този под вирбела) , теглото на рибката и теглото на утежнението трябва да са с приоритет на утежнението. Примерно : на 60-70 грамови рибки да съответства 120-150 гр. утежнение , а не обратното. Тогава не би следвало да се мести , като за по-сигурно-два стопера долу. Аз до сега монтажа го правех с продълговати оловца "стил" и този и подобен "на дъно".
Със вирбелите също става но идеята е да може да се сменя дълбочината на подаване на стръвта.
Взел съм стопери за дебели влакна и ще пробвам при първа възможност
Със вирбелите също става но идеята е да може да се сменя дълбочината на подаване на стръвта.
Взел съм стопери за дебели влакна и ще пробвам при първа възможност

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
А според мен като захапе щуката или квото е там не е хубаво да върви много суркайки се по кордата,а още повече да се законтря чак долу при оловото.И тия силиконови стопери какво ви спират само не разбрах.
-
- учете се от него
То , при "суркането", би следвало да има гумен амортисьор ( съчма) и върху възела на оловото 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да но набира инерция а при търкане знаеш какво става.Патил съм си от този монтаж и затова го правя по начина който описах по-горе.
може ли снимка на монтажа че съм доста заинтересован

-
- учете се от него
Като се появи автора на монтажа , се надявам да ти постне снимка , моята оценка за монтажа клони към ....grizzly написа:може ли снимка на монтажа че съм доста заинтересован![]()
![]()

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Идеята на монтажа според мен е,при дълбока и чиста вода рибето спокойно да обхожда водните слоеве по вертикала.Лично аз,ако е 3м. дълбоко позиционирам долния стопер на 50см от дъното,а горния на 50см под повърхността.Отначало винаги набива надолу,но поизмори ли се и изплува към повърхността.Почти всички удари са точно в този момент!Слабата страна на този монтаж е,че ако не знаеш точната дълбочина на мястото,то при прогонването и/докато тежестта легне на дъното и изпъне линията до тапата/ има голяма вероятност да прогониш всичката риба в отсека.За следващите излети обаче ще е ясно!IDA написа:grizzly написа:Винаги могат да се отворят и да се промени дълбочината .... и никога не ми се е налагало!!!
-
- и господ не е толокова добър
Добре се развива темата.Този монтаж е предвиден преди всичко да предоставяте стръвта в по горни слоеве,ако си с фиксиран вирбел това няма как да стане.Другото което казах е да свали монтажа долу при хващане на риба.Пробвалсъм със съчма,пробвал съм и със подвижен възели какво стана,изпуснати 2 големи риби заради късане.След като сложих стопери нямам късане.Тука ще опровергая колегата Бутник,защото когато се плъзга във водата няма почити никакво загряване и претриване,тука говорим за монофил над 0,35.Споменах го и ще кажа пак,на този монтаж съм хващалриби.Нека да познае някой колко тежи амура който съм извадил на тоз монтаж,ще има черпалка.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
Адаш , дай малко повече детайли по амура , предполагам че е на Дунав. Дълбочина , стръв , монтаж , оставяш ли разстояние между двата стопера или са събрани на едно място заедно с мънистата и повода между тях... 

-
- и господ не е толокова добър
Не адаш,на теца е.Само,че тежеста е по лека и плувката доста по мъничка и подвижна.Това е когато амура стои горе,но много трудно яде тогава.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
Питах , защото монтажа във всичките му разновидности , си е откровен" патерностер"-монтаж , който е един от най-добрите монтажи за риболов в средни и повърхностни слоеве , за всякакви риби и най-вече на течение. Щом е на теца , предполагам че си дал наклон под някакъв ъгъл на основната линия , със застопорена тежест долу и малката плувка горе